Antisemitisme en Jodenhaat zijn geworteld in Europese genen en is iets dat bijna iedereen die in Europa is geboren, heeft. Dit is de mening van de in Zweden geboren Israëlische inwoner Eli Weismann in een verklaring op de Zweedse Staatsomroep.

De verklaring wordt afgelegd in een afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken die zich bezighoudt met de nieuwe betrekkingen van Israël met Arabische staten, en over de centrale rol die de orthodox-joodse schoonzoon en hoofdadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Jared Kushner, heeft gespeeld bij het verbinden van Israël met steeds meer Arabische staten, meldt Nyadagbladet.

Tegen de achtergrond van het programma namen een aantal Joodse gasten deel, waaronder Anneli Rådestad, hoofdredacteur van de Jewish Chronicle, en Eli Weismann, een veertigjarige geboren in Stockholm die sinds 1986 in Israël woont. Weismann benadrukt allereerst dat het erg belangrijk is dat Jared Kushner erbij betrokken is en de politiek van het Midden-Oosten vormt, omdat hij een Jood is.

– Natuurlijk heeft hij dan speciale gevoelens voor het land Israël , zegt Weismann die president Trump blijft prijzen:

– Donald Trump is eigenlijk de meest pro-Israëlische leider die de afgelopen tweeduizend jaar bestaat.

Weismann benadrukt verder het positieve feit dat Europeanen niet betrokken zijn, zowel om culturele als biologische redenen.

– Europeanen zijn erg antisemitisch, het zit in de Europese genen. Antisemitisme wordt bijna allemaal in Europa geboren, ze krijgen het met moedermelk *). Joden haten is standaard in Europa , zegt hij.

Er volgen geen kritische vragen over de racistische opmerkingen van Weismann in het programma, dat in plaats daarvan doorgaat met de vraag of hij naar de Verenigde Arabische Emiraten zal afreizen met de nieuwe in te voeren reisregels.

Anneli Rådestad van de Jewish Chronicle betuigt begrip voor de vijandigheid die Weismann uitspreekt, en zegt dat zijn overduidelijke antipathie een ‘scepsis jegens de EU en Europese kritiek op Israël vertegenwoordigt die de afgelopen jaren zeer sterk is geweest’, maar dat het tegelijkertijd genuanceerder is onder andere omdat veel Joden in Europa geworteld zijn.


*) Dat blanken antisemitisme met de moedermelk binnen krijgen is blijkbaar een populaire uitspraak, want dat zei de minister van Buitenlandse Zaken van Israël ook al eens:

Polen “lurken antisemitisme met moedermelk”: Visegrad besprekingen afgezegd over de ‘racistische’ uitlatingen van Israël

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here