Aron Verständig, voorzitter van de Joodse Centrale Raad in Stockholm, gelooft dat steeds meer mensen Joden verbinden met macht en negatieve stereotypen. Daarom wil hij dat sociale mediaplatforms harder werken om discussies en kritiek op machtsverhoudingen met betrekking tot Joodse invloed in de samenleving te onderdrukken.

Nog in augustus definieerde Facebook berispingen voor mensen van Joodse afkomst die belangrijke instellingen zoals medianetwerken, economische instellingen of regeringen besturen, als “haatzaaien”. Volgens Ekot worden dergelijke meningen echter nog steeds geuit op Twitter, Reddit, Gab en 4chan.

Volgens een studie van het Zweedse Instituut voor Defensieonderzoek moet ongeveer een derde van alle berichten over Joden of het Jodendom worden geïnterpreteerd als negatief of vijandig tegenover de groep, waar de meest voorkomende perceptie is dat Joden een onevenredige invloed hebben op hun bevolking, meldt Nyadagbladet.

De Joodse Centrale Raad, een vereniging van de Joodse gemeenten in Stockholm, Göteborg en Malmö, is van mening dat de publieke opinie op het internet over joodse macht er uiteindelijk toe kan leiden dat de bevolking als geheel negatiever wordt ten opzichte van Joden als etnische groep – iets waar men zich op zijn beurt zorgen over maakt, kan leiden tot een verhoogd risico op op geweldsmisdrijven.

– Ik voel me verdrietig. Het gevolg is een toename van antisemitisme en wat begint met een internetdiscussie kan anderen gemakkelijk inspireren tot het plegen van gewelddaden. De samenleving moet dit ongelooflijk serieus nemen , zegt Aron Verständig.

Verständig stelt dat percepties van bestaande Joodse machtsbewegingen in westerse samenlevingen “complottheorieën” zijn en eist daarom dat sociale media hun censuur vergroten om verschillende soorten uitingen die het thema raken te onderdrukken.

Opmerking Amalek: Maar als het slechts complottheorieën zijn, dan zouden die theorieën toch makkelijk weerlegd kunnen worden? En is het feit dat Joden kunnen bepalen hoeveel vrijheid van meningsuiting blanken hebben in hun eigen landen nou niet net een heel overtuigend bewijs van juist die Joodse macht?

– Dit type onderzoek moet worden gebruikt als instrument voor politie en besluitvormers om hogere eisen te stellen aan degenen die dit type platform exploiteren. Ze hebben de verantwoordelijkheid om dit soort gevaarlijke complottheorieën niet te verspreiden. Deze discussie bestaat al een flink aantal jaren over Twitter en Facebook, maar we zien ook dat er andere platforms zijn, 4chan en Reddit, die niet dezelfde soort verantwoordelijkheid nemen.

De Raad is ook van mening dat het antisemitisme in Zweden toeneemt, iets waar rechtse radicalen en nationalisten in de media vaak de schuld van krijgen. Volgens een onderzoek uit 2013 waren radicale moslims echter verantwoordelijk voor de meerderheid van alle vermeende antisemitische incidenten in het land en in 25 procent van de gevallen waren het linkse extremisten die hier achter zaten. Volgens hetzelfde onderzoek had slechts vijf procent van alle incidenten rechtsextremistische motieven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here