Een wetsvoorstel dat in het Huis van Afgevaardigden is ingediend, zou de bescherming van de kwalitatieve militaire voorsprong van Israël versterken door een effectief Israëlisch veto op de wapenverkoop van de VS aan het Midden-Oosten.

Het wetsvoorstel “zou van de president vereisen dat hij de Israëlische regering raadpleegt om ervoor te zorgen dat Israëlische zorgen over de [kwalitatieve militaire voorsprong] in acht worden genomen” als het gaat om wapenverkoop aan landen in het Midden-Oosten, zei het persbericht van vrijdag.

De bestaande wet garandeert Israël al een kwalitatief militair voordeel in het Midden-Oosten, maar het Congres – niet Israël – is de scheidsrechter of een wapenverkoop voldoet aan de QME-normen.

De meeste indieners van het wetsvoorstel zijn Democraten, waaronder een aantal Joodse parlementsleden, onder wie Brad Schneider, Elaine Luria uit Virginia, Max Rose uit New York, Josh Gottheimer uit New Jersey en Ted Deutch en Debbie Wasserman Schultz uit Florida.

De Joodse Democraten uitten hun bezorgdheid nadat werd onthuld dat, parallel aan de normaliseringsovereenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, de Trump-regering onderhandelde over de verkoop van ultramoderne F-35 stealthgevechtsvliegtuigen aan de VAE. Israël is tegen de verkoop.

AIPAC, de prominente Israëlische lobby, steunt de nieuwe maatregel, bericht The Jerusalem Post.

Hetzelfde AIPAC dat vandaag met de lachwekkende bewering kwam dat Iran zich met de Amerikaanse verkiezingen zou willen bemoeien. Iran weet prima dat dat zinloos is, want wat de uitkomst van die verkiezingen ook is, Israël bepaalt uiteindelijk het beleid van de VS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here