Holocaust overlevende, Henry Wermuth, zou 8 concentratiekampen hebben overleefd, een aanslag op Hitler en een kogel van Amon Göth – de beruchte kampbewaker van Schindler’s List. De 97 jaar oud geworden Wehrmuth wordt door sommigen als onsterfelijk beschouwd.

Henry Wermuth is misschien niet Abraham Landau, die 13 concentratiekampen overleefde, maar hij wint het van Emerich Roth, die vijf kampen in 14 maanden voltooide.

Henry Wermuth overleefde maar liefst 8 verschillende concentratiekampen, waaronder Auschwitz. Volgens zijn CV heeft hij ook een moordaanslag van Amon Göth zelf overleefd – de kampbewaker uit Steven Spielberg’s Schindler’s List. Of dit vanaf het beroemde balkon is gebeurd, is onduidelijk. Amon Göth heeft bestaan, maar het Hollywood verhaal en de werkelijkheid verschillen duidelijk van elkaar.

Scene uit Schindler’s List waarin Amon Göth op gevangenen zou schieten

In The Daily Mail vertelt zijn dochter hoe hij werd neergeschoten door Amon Göth en het overleefde:

Mijn vader stopte eens om twee nieuwe gevangenen te vertellen dat ze moesten stoppen met praten en verder moesten gaan met hun werk, anders werden ze misschien neergeschoten – maar toen hij het hen begon te vertellen, schoot Göth degene aan de rechterkant tussen de ogen en dan mijn vader en dan degene aan zijn linkerzijde neer.

Het schot gericht op mijn vader miste hem een paar millimeter en scheurde de kraag van zijn jas.

Hij werd gered omdat hij de eerste man die werd neergeschoten probeerde te pakken en zijn met bloed bedekte nek aanraakte, waardoor het leek alsof het schot ook hem had geraakt, omdat hij nu ook onder het bloed zat.

In hetzelfde artikel en ook in The Jewish Chronicle lezen we hoe de schrijver van avonturen romans zelf een wonderlijk avontuur beleefde:

Henry Wermuth. (Holocaust Memorial Day Trust)

In 1942 bevond hij zich in het Klaj-kamp en kreeg hij te horen dat Hitler op weg was naar het oostfront om Duitse soldaten moed in te spreken. Die nacht glipte Wermuth het kamp uit. Gelukkig werd dit specifieke kamp niet bewaakt door de SS en was er geen beveiliging. Wermuth liep twee kilometer naar de spoorlijn waar hij boomstammen en stenen opstapelde om de trein waarin Hitler reed te laten ontsporen.

De volgende ochtend zag hij de trein aankomen: ‘Er kwam een ​​trein voorbij met drie rijtuigen en voor het raam zag ik een man die ik aan de snor herkende als Hitler.’ Wermuth stond daar te wachten op de crash die nooit kwam. ‘Een plaatselijke boer of iemand die patrouilleert, moet de boomstammen hebben verwijderd.’ Geen enkele patrouille zag Wermuth echter terug naar het kamp sjokken. Ondanks dat hij urenlang onopgemerkt was weg gebleven uit het kamp, ​​kwam het nooit in hem op om te proberen te ontsnappen.

De fantastische geschiedenis van Wermuth heeft ertoe geleid dat hij regelmatig lezingen geeft op scholen en in 1995 in Duitsland een medaille ontving voor zijn heldenmoed tijdens de moordaanslag op Hitler. Hij heeft ook over zijn ervaringen verteld in het boek Holocaust, Breathe Deeply my Son: The Survivor’s Story, dat nu in de zevende editie is. Nu hij in mei van dit jaar overleden is op 97-jarige leeftijd, zet zijn dochter, Ilana Metzger, het werk van Wermuth voort, zodat zijn verhalen onsterfelijk kunnen blijven, zelfs als hij zelf dood is.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here