Mike Bloomberg, de miljardair oud-burgemeester van New York City en mislukte Democratische presidentskandidaat, heeft 16 miljoen dollar opgehaald om de boetes van zwarte en Hispanic misdadigers te betalen – alleen – zodat ze deze herfst in aanmerking kunnen komen om in Florida te stemmen.

De Florida Rights Restoration Coalition schatte dat Bloomberg’s fondsenwervingsdrang al heeft betaald voor 32.000 misdadigers, meldde Axios.

“Het recht om te stemmen is fundamenteel voor onze democratie en geen enkele Amerikaan mag dat recht worden ontzegd”, vertelde een woordvoerder van Bloomberg aan de pers. “Samen met de Florida Rights Restoration Coalition zijn we vastbesloten om een einde te maken aan de rechteloosheid en de discriminatie.

De Washington Post meldde dinsdag:

De inspanning van Bloomberg, die zal worden samengevoegd met ongeveer $ 5 miljoen die al is ingezameld door de Florida Rights Restoration Coalition, is uitsluitend gericht op zwarte en Hispanic kiezers die al geregistreerd staan ​​om te stemmen en wier schulden minder dan $ 1.500 bedragen.

Bloomberg, die minstens $ 100 miljoen heeft toegezegd om Biden in de staat verkozen te krijgen, heeft de afgelopen week het geld opgehaald bij individuen en stichtingen, zeiden zijn adviseurs. Hij zag de donaties als een meer kosteneffectieve manier om stemmen te winnen voor de Democratische Partij dan om geld te investeren om kiezers te overtuigen die al stemrecht hebben, aldus een memo van Bloomberg.

De kiezers in Florida hebben een grondwetswijziging aangenomen [en Trump heeft dat laten gebeuren] die het recht om te stemmen voor veroordeelde misdadigers herstelt, hoewel de wetgever dat afhankelijk heeft gemaakt van de betaling van alle uitstaande boetes aan de staat. Er zijn zo’n 775.000 misdadigers die nog steeds geld verschuldigd zijn.

Theoretisch gezien zou een blanke misdadiger die zijn of haar stemrecht wilde herstellen, Bloombergs poging op grond van rassendiscriminatie kunnen aanvechten. Het burgerrecht van Florida verbiedt discriminatie op grond van ras.

Florida is een cruciale swing state.

Florida wordt tegenwoordig gezien als het ultieme politieke slagveld. Deze reputatie werd versterkt door de verkiezingen van 2000, waarbij het een maand van juridisch gekibbel duurde om de winnaar te bepalen. In 2012 was Florida de enige staat die door minder dan 1% werd beslist, waarbij Barack Obama Mitt Romney met 50,0% tegen 49,1% versloeg. 2016 was bijna net zo dichtbij, met Donald Trump voor Hillary Clinton met 1,2%.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here