De militaire aanwezigheid van de VS in het Midden-Oosten gaat niet over het in beslag nemen van olie of iets dergelijks. In plaats daarvan gaat het allemaal om “Israël beschermen”, zegt president Donald Trump.

Trump maakte de opmerkelijke opmerking, die nauwelijks media-aandacht kreeg, tijdens een recente verkiezingsbijeenkomst in North Carolina, meldt Mondoweiss.

Tijdens zijn toespraak gaf de president commentaar op de bewering dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten te wijten is aan “olie” – een argument dat binnen links gebruikelijk was in een tijd dat links nog kritisch was over Amerikaanse oorlogsprojecten.

In feite zijn de Verenigde Staten zelfvoorzienend als het op energie aankomt, zei Trump.

Het punt is dat we niet in het Midden-Oosten hoeven te zijn, afgezien van het feit dat we Israël willen beschermen. We zijn erg aardig geweest voor Israël. Bovendien hoeven we niet in het Midden-Oosten te zijn“, zei de president.

Hij benadrukte dat er inderdaad een tijd was dat de Verenigde Staten wanhopig olie nodig hadden.

Maar dat hebben we niet meer nodig. We hebben meer dan zij, is dat niet goed? Na jaren van wederopbouw van andere landen, zijn we eindelijk ons ​​land aan het herbouwen.

De zeer machtige Israëlische lobby, Aipac, heeft zoveel invloed op het politieke establishment in Washington dat de lobby wordt beschouwd als de belangrijkste verklaring voor het Amerikaanse oorlogsavontuur in het Midden-Oosten, dat de afgelopen decennia voortdurend gericht was op Israëls vijanden in de regio. Het argument is gemaakt door politicologen John Mearsheimer en Stephen Walt en in een documentaire gebaseerd op het boek van het duo The Israel Lobby. De kwestie wordt echter als zeer controversieel beschouwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here