De Amerikaanse president Donald Trump heeft het “begin van een nieuw Midden-Oosten” toegejuicht, te midden van Israëls historische overeenkomsten met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein.

https://twitter.com/WhiteHouse/status/1305872379441184768

De drie landen bejubelden de overeenkomsten als historisch, net als Trump, wiens regering hen hielp bij de bemiddeling.

De overeenkomsten zullen waarschijnlijk ook nieuwe veiligheidsbanden doen ontstaan in een regio waar veel van de Arabische Golfstaten met de Israëli’s een gemeenschappelijke tegenstander in Iran hebben.

Het overhalen van twee Arabische staten tot een dergelijke toenadering tot Israël – zonder een oplossing voor het Palestijnse vraagstuk – is een belangrijke stap in de richting van een pan-Arabische eenheid.

Trump stelde zelfs dat vijf andere Arabische staten “ver op weg” waren om soortgelijke regelingen af te ronden, bericht de BBC.

En dat is het punt:

Een Soenni-Israëlische coalitie met een gemeenschappelijke tegenstander in Iran

Onmiddellijk na de wederzijdse erkenning van Israël en de VAE en opening van ambassades in elkaars landen een paar weken geleden, was er al sprake van dat de VAE een flink aantal F-35’s zou kopen. En vandaag, voor ondertekening van bovenstaande, herhaalde Trump dat hij geen bezwaar heeft tegen de levering van F-35’s aan de VAE, én Bahrein én eventuele andere soennitische landen in de regio.

“Ik zou geen probleem hebben om hen F-35’s te verkopen, ik zou absoluut geen probleem hebben,” vertelde Trump Fox News in een interview voorafgaand aan een ondertekeningsceremonie in het Witte Huis voor overeenkomsten die de betrekkingen tussen Israël, de VAE en Bahrein later op dinsdag normaliseren.

Trump zei ook dat hij bereid zou zijn om andere landen van het Midden-Oosten de zelfde wapensystemen te verkopen die aan Israël worden verkocht. Hij wees op de rijkdom van het gebied en zei dat het goed zou zijn voor de Verenigde Staten en Amerikaanse banen.

“Zij zijn voor het grootste deel zeer rijke landen, zoals de VAE, en als zij de gevechtsvliegtuigen zouden willen kopen, zou ik er persoonlijk geen probleem mee hebben,” aldus Trump. “Sommige mensen hebben er wel problemen mee, ze zeggen dat ze misschien voor oorlog gebruikt zullen worden”.

Tijdens Trump’s eerste buitenlandse reis nadat hij geïnstalleerd was als president, die naar het Midden-oosten ging en in het bijzonder naar Saoedi-Arabië in plaats van traditioneel naar Europa, sloot hij ook al een enorme wapendeal met de Wahabi’s (goede vrienden van de Israëli’s 1, 2, 3, 4) ter waarde van $110 miljard onmiddellijk, en $350 miljard over 10 jaar.

Vrede ter voorbereiding op oorlog

Koosjervatief rechts ziet het niet. Die roepen om een Nobelprijs voor de vrede voor Trump.

Wierd Duk moet zelfs even met het CIDI overleggen of zijn artikel voor morgen goedgekeurd wordt.

De Vlaamse immigratiekampioen heeft ook niets dan lof.

Zonder steun van genoeg soennitische landen is er geen oorlog tegen Iran mogelijk. Een aanval door Westerse krachten, en zeker door Israël – dat niet zelf mee zal doen, maar in de islamitische wereld terecht als aanstichter zal worden gezien – op een islamitisch land, zal door de hele islamitische wereld gezien worden als een aanval op dé islam.

Wat er voor nodig is om het de islamitische wereld te laten slikken is een ‘Coalition of the Willing‘ waar voldoende soennitische landen in vertegenwoordigd zijn. Dat is wat er nu gesmeed wordt. En Saoedi-Arabië doet nog niet mee, maar vazalstaten Bahrein en de VAE verzetten geen poot zonder dat er overleg gevoerd is met hun meester.

Anders ligt het met Koeweit en Qatar. Koeweit heeft, begrijpelijk, niet zo’n zin meer in oorlogen na de inval door Saddam, al sponsort het nog wel graag terreur. Maar wie doet dat niet, ook de Nederlandse regering stortte een half miljard op de bankrekening van de koppensnellers in Idlib.

Qatar deelt een gasveld met Iran en heeft er redelijk vriendschappelijke betrekkingen mee. Sinds mei 2017 boycotten Saoedi-Arabie, Bahrein, de VAE en Egypte (toevallig dezelfde landen die nu hun relaties met Israël normaliseren) Qatar. Zogenaamd omdat Qatar terreur steunt, maar dat doet iedereen op deze wereld, in werkelijkheid omdat Qatar het hoofdkwartier van de moslimbroederschap was. De moslimbroederschap vertrok, naar Ankara, maar de sancties bleven. Het was Erdogan, die de moslimbroederschap opgevangen had, die een Turkse basis in Qatar vestigde om een dreigende Saoedische inval af te wenden. In 2019 verklaarde Erdogan de basis als voltooid.

“Het [gezamenlijke commando van Turkije en Qatar] dient de stabiliteit en de vrede van niet alleen Qatar maar ook de Golfregio,” zei Erdogan na een ontmoeting met de troepen op de pas voltooide basis.

Turkije, wiens relatie met Iran de laatste tijd steeds hechter wordt, omdat het geen andere vrienden meer over heeft, veroordeelde samen met Iran de toenadering van Bahrein tot Israël.

Turkije heeft ook Bahrein veroordeeld omdat het zich bij de VAE heeft aangesloten om aan te dringen op vreedzame betrekkingen tussen de twee landen, volgens de Daily Sabah.

Wij zijn bezorgd en veroordelen sterk de beslissing van Bahrein om diplomatieke betrekkingen met Israël aan te gaan”, zei het in een verklaring.

China meldde gisteren dat het zich aansluit bij Russisch-Iraanse oefeningen. Je kan het vrede noemen, maar ik zie twee, steeds duidelijker afgebakende kampen, die zich opmaken voor heel iets anders. Ze nemen de stellingen in, kiezen hun bondgenoten, kopen wapens in, negeren oude vijandschappen om zich te verenigen tegen – niet zo heel nieuwe – vijanden

Oorlog tegen Iran

Oorlog tegen Iran is van een andere orde dan de andere door de NAVO voor Israël gevoerde oorlogen tegen islamitische landen die we gezien hebben sinds 9-11. Iran is wel het Israëlische – voorlopige – einddoel, zoals generaal Wesley Clark zich per ongeluk liet ontvallen.

In Syrië kon de NAVO, en zijn terreur-proxies Al-Qaeda en ISIS, al niet winnen. Saddam kon 8 jaar lang niet winnen van Iran. In Iran wonen vier keer meer mensen dan in Syrië voor we daar een oorlog startten (ruim 80 tegen 20 miljoen). En daar hebben we sinds 2015 al een immigratie-tsunami aan te danken.

Als de oorlog om Iran tussen de soennieten en sjiieten met hun respectieve bondgenoten losbarst, terwijl Israël toekijkt, en de immigratie-horden Nederland onder de voet lopen, zal ik nog eens aan deze tweede vraag van Baudet, die hij stelde na het bekend worden van het Abraham-akkoord, terugdenken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here