Dinsdag vertelde Jarosław Kaczyński – de veteraan-voorzitter van de regerende Wet- en Gerechtigheidspartij (PiS) – op een persconferentie in Warschau dat de regering van plan was wetgeving in te voeren die de Poolse export van koosjer vlees effectief zou stopzetten.

De rechten van de Joodse en moslimgemeenschappen in Polen om koosjer of halal vlees voor eigen consumptie te verkrijgen, zouden echter niet worden aangetast.

Het voorstel maakte deel uit van een breder pakket dat was gewijd aan de rechten van dieren – een zaak die de rechtse nationalistische regering van Polen met hart en ziel heeft omarmd. Andere maatregelen zijn onder meer een verbod op het fokken van dieren voor bont, de mogelijkheid voor de politie om misbruikte dieren te redden en het verlenen van meer bevoegdheden aan veterinaire inspecteurs om boetes uit te delen aan overtreders.

Maar het vooruitzicht van een abrupte sluiting van een kosjere vleesexportmarkt met een waarde van 1,5 miljard dollar per jaar voor de Poolse economie luidde het alarm voor verschillende organisaties in de landbouwsector, die een reeks bezorgde verklaringen aflegden in het kielzog van de aankondiging van dinsdag.

“Volgens onze schattingen wordt één op de vijf in Polen geslachte pluimveedieren geslacht volgens het halal- of koosjersysteem, dat ook goed is voor 40 procent van de Poolse uitvoer van pluimveevlees”, aldus een verklaring die gezamenlijk is afgegeven door vijf verenigingen van de pluimvee-industrie.

In een afzonderlijke verklaring stelde de Poolse Raad voor de rundvleessector dat de voorgestelde beteugeling van het ritueel slachten de omstandigheden voor de landbouwhuisdieren waarvan zij zouden moeten profiteren, daadwerkelijk zou verslechteren.

“Het beperken van religieus slachten zal het lot van dieren op geen enkele manier verbeteren, het zal het bovendien verergeren, omdat dieren die niet in Polen kunnen worden geslacht, honderden kilometers zullen moeten afleggen om buiten het land te worden gedood”, aldus de Raad in een verklaring.

De verklaring voegde daaraan toe: “De gevolgen van dergelijke overhaaste beslissingen zullen niet alleen worden gedragen door de fokkers, producenten en verwerkingsbedrijven, maar vooral door de Poolse staat als gevolg van gederfde inkomsten. Dergelijke ideeën zijn schadelijk voor de ontwikkeling van de Poolse landbouw, die de motor van de Poolse economie is.

Ondertussen waarschuwde de Nationale Raad van Landbouwkamers dat de wetgeving een nieuwe kritieke slag zou betekenen voor een industrie die al aan het bijkomen is van de gevolgen van de coronavirus-pandemie. Dezelfde instantie bekritiseerde de regering omdat ze zich richtte op het ritueel slachten, terwijl ze weinig deed om de voortdurende uitbraken van varkenspest sinds 2019, die de varkenshouders van het land schade hebben berokkend, te bestrijden.

De bezorgdheid over de voorstellen van de regering kan worden getemperd door het besef dat een eerdere poging om het ritueel slachten in 2013 te beperken werd gedwarsboomd door het Poolse Constitutionele Hof. En in een interview met de orthodox-joodse nieuwszender Hamodia op woensdag zei Michael Schudrich – de belangrijkste rabbijn van Polen – dat hij erop bleef vertrouwen “dat we snel een werkbare oplossing zullen vinden die Polen in staat zal stellen om het voorrecht te behouden om vlees te leveren aan de joden in Eretz Yisrael, Engeland, België, en vele andere plaatsen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here