Het Deense parlement zal een wetsvoorstel overwegen waarin een verbod op niet-medische besnijdenis wordt voorgesteld.

Henri Goldstein, de voorzitter van de Joodse Gemeenschap in Denemarken, zegt dat de maatregel “de ergste bedreiging sinds de Tweede Wereldoorlog” vormt voor de Joden in het land, die van oudsher babyjongens besnijden op hun achtste levensdag, een ritueel dat bekend staat als brit milah.

Het Deense parlement zal ergens tijdens de volgende zitting stemmen over het wetsvoorstel dat vorige maand is ingediend door Simon Emil Ammitzboll-Bille, een voormalig minister van Binnenlandse Zaken en leider van de linkse Forward-partij, bericht the Jewish Telegraphic Agency.

“Ik denk niet dat het besnijden van kleine jongens legaal zou moeten zijn in verband met een oud, religieus ritueel”, schreef Ammitzboll-Bille op Facebook. “Dat is mijn principiële standpunt. Dat het lichaam van een persoon aan hen toebehoort en dat jonge mannen moeten beslissen of ze besneden willen worden. Daarom ben ik voor de invoering van een leeftijdsgrens van 18 jaar voor niet-medische besnijdenis”.

Joodse, islamitische, christelijke en andere groepen beschouwen het besnijden van jongens als een fundamentele religieuze vrijheid. Maar er zijn verschillende pogingen ondernomen om de praktijk in Europa te verbieden door een mix van liberalen, die individuele vrijheden noemen, en rechtse partijen, die zeggen dat ze de lokale cultuur verdedigen.

Rabbijn Yitzi Loewenthal, de afgezant van de Chabad Hasidische beweging in Denemarken, vertelde the Jewish Telegraphic Agency dat de regerende sociaal-democratische partij niet heeft gezegd hoe zij over het wetsvoorstel zal stemmen, “maar er is een risico dat het wordt aangenomen, dus dit is vrij ernstig”.

In 2018 werd in IJsland een wetsvoorstel ingediend om niet-medische besnijdenis te verbieden, maar het werd geschrapt onder hevige internationale verontwaardiging. Momenteel blijft besnijdenis in heel Europa legaal.

Dat laatste is een leugen van the Jewish Telegraphic Agency. Het IJslandse voorstel werd niet ingetrokken na hevige internationale verontwaardiging, maar na Joodse chantage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here