Op 6 maart 1951 begon proces tegen het Joodse echtpaar Julius en Ethel Rosenberg. Het echtpaar werd ervan verdacht nucleaire geheimen naar de Sovjet-Unie te hebben gelekt.

Julius en Ethel Rosenberg hadden een vergelijkbare achtergrond. Ze werden een paar jaar na elkaar in New York geboren, beiden als kinderen van Joodse immigranten uit Oost-Europa. De twee ontmoetten elkaar halverwege de jaren dertig toen ze betrokken raakten bij de Young Communist League, een paar jaar later trouwde het paar.

In 1940 meldde Julius Rosenberg zich in het leger. Hij was gestationeerd bij het Fort Monmouth Laboratory van het Signal Corps in New Jersey, waar ze hightech onderzoek deden in onder meer radartechnologie en elektronica. In september 1942 werd Julius Rosenberg gerekruteerd voor de NKVD door de Sovjetagent Semyon Semenov, ook een Jood.

Dankzij zijn werk bij defensie had Rosenberg toegang tot grote hoeveelheden topgeheim materiaal. Hij overhandigde enorme hoeveelheden uiterst geheime documenten aan zijn Sovjetbazen, waaronder complete tekeningen van de Amerikaanse P-80-straaljager.

Rosenberg rekruteerde al snel andere communistische Joden om voor de Sovjets te spioneren, de meeste ‘rekruten’ hadden ook banen in belangrijke defensie-industrieën. Hij rekruteerde ook zijn zwager, David Greenglass, die werkte aan het Manhattan Project (het Amerikaanse nucleaire programma onder leiding van Joden).

Vierde Spion onthuld in U.S. Atomic Bomb Project – “Mr. Seborer werd in 1921 in New York geboren, het jongste kind van Joodse immigranten uit Polen”

Het einde van de spionage van het echtpaar Rosenberg kwam toen de Britse burger en communist Klaus Fuchs werd onthuld als een spion voor de Sovjets. Tijdens het verhoor gaf Fuchs toe dat hij een spion was en hij wees ook de Jood Harry Gold aan als Sovjetkoerier. Toen Gold in mei 1953 werd gearresteerd, onthulde hij verdere vertakkingen in de spionagekring en noemde hij David Greenglass, die kort daarna werd gearresteerd.

Toen de FBI Greenglass ondervroeg, gaf hij zijn misdaden toe en wees hij zelfs zijn zwager Julius Rosenberg aan als degene die hem rekruteerde. Hij identificeerde ook zijn eigen zus als een Sovjet-spion.

Op 6 maart 1951 werden Julius en Ethel Rosenberg voor de rechter gebracht op beschuldiging van spionage. De hoofdgetuige van de aanklager tijdens het proces was David Greenglass. Hij vertelde gewillig over de deelname van zijn zus aan het werk van de spionnenring om atoombomgeheimen door te geven aan de Sovjet-NKVD.

Op 29 maart 1951 werden de Rosenbergs veroordeeld voor spionage, een week later kregen ze hun straf. Julius en Ethel Rosenberg werden ter dood veroordeeld. De redenen voor het oordeel waren als volgt:

Ik beschouw uw misdaad erger dan moord … Ik geloof dat uw gedrag door de A-Bomb in handen te geven van de Russen, jaren voordat onze beste wetenschappers voorspelden dat Rusland de bom zou perfectioneren, naar mijn mening al de communistische agressie in Korea heeft veroorzaakt, met de resulterende slachtoffers van meer dan 50.000 en wie weet dat nog miljoenen onschuldige mensen de prijs van uw verraad zullen betalen.

“Old Sparky” – de elektrische stoel in Sing Sing

Na het vonnisraakte een groot aantal mensen, vooral communisten, betrokken bij de Rosenbergs. Waaronder Albert Einstein, Jean Paul Sartre, Nelson Algren en Pablo Picasso. De demonstranten beweerden dat het echtpaar onschuldig was en dat de echte reden voor het proces antisemitisme was.

Na de val van het communisme bevestigden documenten uit de NKVD-archieven dat de Rosenbergs inderdaad Sovjetspionnen waren. De Rosenbergs werden geëxecuteerd op 19 juni in de elektrische stoel in de Sing Sing Prison, New York.

 

Verraad ongemoeid gelaten – De Lend-Lease Act

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here