Hier is een interessant, kort interview met Robert Maryks, die een Joodse universiteitsprofessor blijkt te zijn (hij ontving een prijs van The Center for Advanced Holocaust Studies) met als specialiteit de Joodse invloed op de vroege Jezuïetenorde in de katholieke kerk.

In zijn boek The Jesuit Order as a Synagogue of Jews: Jesuits of Jewish Ancestry and Purity-of-Blood Laws in the Early Society of Jesus, beschrijft Maryks de belangrijke rol van ‘Conversos’ – Joden en hun nakomelingen die zich, in ieder geval oppervlakkig, lijken te hebben bekeerd tot het katholicisme voor en tijdens de Spaanse inquisitie:

Ignatius van Loyola

Q. Zijn de Conversos ontstaan door de Spaanse inquisitie?

A. Niet precies. De meeste mensen beschouwen de Joodse bekering in Spanje als de bekering die plaatsvond in 1492, maar er waren andere massale bekeringen in de 14e eeuw, zo niet eerder. Een golf van pogroms vond plaats in 1391, wat resulteerde in het creëren van zeer welvarende en invloedrijke Conversos in de Spaanse samenleving. Meestal waren het koninklijke topbestuurders of kerkelijke figuren. Het was erg symbolisch toen de opperrabbijn van Burgos zich vóór de pogroms tot het katholicisme bekeerde en later bisschop van dezelfde stad werd.

Q. Waarom was de Jezuïetenorde zo inclusief in zijn beginperiode?

A. Ignatius van Loyola, de Bask die in 1539 de Jezuïetenorde stichtte, kreeg gezelschap van mannen die grotendeels uit Iberia kwamen. Het was een liberale orde de eerste drie decennia. Loyola stond er zeer open voor om kandidaten van de Joodse afkomst in de orde op te nemen. Hij zorgde ervoor dat er geen sprake was van discriminatie onder de kandidaten. Een van de grondleggers was een Converso. De Jezuïetenorde werd aanzienlijk beïnvloed door christenen van Joodse afkomst.

Q. Waar kwamen de wetten voor zuiverheid van bloed vandaan?

A. Deze klasse van Conversos werd beslist door een groot aantal mensen geaccepteerd en sommigen werden beschermd door koninklijke machten, maar andere ambtenaren hadden een hekel aan hun macht. Dit leidde tot de eerste anti-Converso pogroms in Castilië in 1449 en een wet in dat jaar door de burgemeester van Toledo die Conversos van overheidsbanen uitsloot omdat hun bloed onrein was vanwege Joodsheid.

Q. En het leven werd erger voor de Conversos?

A. Ja. De aartsbisschop van Toledo vaardigde in 1547 een wet op de zuiverheid van het bloed uit. Dus de oprichting van de Jezuïeten viel samen met de toename van de wetten inzake zuiverheid van bloed. In 1593 vaardigde het genootschap een wet uit die zei dat geen enkele kandidaat van Joodse afkomst tot het genootschap mocht toetreden, en de Conversos die al in het genootschap zaten en hun geloften nog niet hadden afgelegd, moesten vertrekken. Dit was veel harder dan het eerste omdat het het genealogisch onderzoek niet beperkte. In 1608 werd een onderzoek ingesteld op vijf generaties.

Q. Hoe lang duurde deze wet?

A. Het bestond tot 1946, toen, na de Holocaust, de wet werd afgeschaft. Sommige Italiaanse fascisten herinnerden de Jezuïeten eraan dat hun zuiverheidswetten nog strenger waren dan de Duitse. De nazi’s controleerden vaders en grootvaders. De Jezuïeten gingen veel verder dan dat.

Joden hoefden zich niet te onderwerpen aan gedwongen bekering in Spanje – ze hadden gewoon hun koffers kunnen pakken en naar elders kunnen gaan, net zoals de “internationale Joden” dat in de loop van hun geschiedenis hadden gedaan, bericht Christians for Truth.

En in het kielzog van de inquisitie verlieten veel Joden Spanje inderdaad voor de Nieuwe Wereld in plaats van zich te bekeren.

Maar lid worden van de kerk was een gemakkelijke manier voor Joden om snel op te komen in de Spaanse samenleving – het was letterlijk hun ticket naar succes, en velen namen het aan, zonder ooit van plan te zijn zich echt tot het christendom te bekeren.

Ondanks deze vereisten van “zuiverheid van bloed”, handhaafde de jezuïetenorde haar reputatie als een veilige haven voor crypto-Joden tot op de dag van vandaag.

Het is geen wonder dat de Judeo-Masonic Order of the Illuminati werd opgericht door een Converso Jezuïet, Adam Weishaupt – en het vrijmetselaars lidmaatschap de Kerk door de eeuwen heen steeds weer plaagde.

Maar het feit dat de Jezuïeten ‘officieel’ geen crypto-Joden wilden accepteren, betekende niet dat ze per se volledig uitgesloten waren van de katholieke kerk – de Dominicanen hadden bijvoorbeeld ook de reputatie dat ze tolerant waren ten opzichte van crypto-Joden.

Deze controverse over de vraag of Joden zich werkelijk tot het christendom konden bekeren, ging naar de kern van het geloof – en de Converso “Judaïsten” waren inderdaad machtig genoeg om de zuiverheid van het bloed dat nodig is voor de Kerk in haar geheel met succes te ondermijnen.

In feite waren het de Joden binnen de katholieke hiërarchie die in strijd met de Schrift proclameerden dat het christendom voor iedereen openstond, ongeacht ras – en de waarschuwingen in het Evangelie van Johannes werden gemakshalve in de wind geslagen.

U kunt een volledige recensie van Maryks’ boek lezen bij de Occidental Observer.

U kunt het boek hier gratis online lezen – tweedehands harde covers van dit boek kosten al meer dan $100.

Europeanen, Joden, moslims en de erfenis van het islamitische Spanje – Deel 2: De opkomst en achteruitgang van de Joodse Prominentie in Christelijk Spanje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here