Israël heeft nagelaten adequate maatregelen te nemen tegen de schendingen van de mensenrechten van vrouwen die hier zijn binnengebracht en gedwongen zijn seksuele diensten te verlenen”, aldus Amnesty International. “Dit is zo”, zei een speciaal Amnesty-rapport over de handel in vrouwen uit de voormalige Sovjet-Unie, “ook al zijn velen van hen onderworpen aan mensenrechtenschendingen zoals slavernij of marteling, inclusief verkrachting en andere vormen van seksueel misbruik, door handelaars, pooiers of anderen die betrokken zijn bij de seksindustrie van Israël”. … Een van de grootste problemen is dat er in Israël geen wet is die de verkoop van vrouwen verbiedt … Volgens Amnesty International worden jaarlijks honderden vrouwen uit de voormalige Sovjet-Unie naar Israël gebracht. ~ The Jerusalem Post, 19 mei 2000

Zwi MIgdal Society
(AKA: Warsaw Jewish Mutual Aid Society)
Edited by The Awareness Center – October 1, 2009

De Zwi Migdal, was een vereniging van mannen die betrokken waren bij de seksuele uitbuiting van Joodse vrouwen en kinderen, die wereldwijd opereerde. Oorspronkelijk heette de Zwi Migdal vereniging de “Warschause Joodse Mutual Aid Society”, maar veranderde haar naam in Zwi Migdal op 7 mei 1906 — nadat de Poolse ambassadeur een officiële klacht had ingediend bij de Argentijnse autoriteiten met betrekking tot het gebruik van de naam Warschau.

Zwi Migdal betekent “sterke kracht” in het Jiddisch en eerde ook Zvi Migdal, bekend als Luis Migdal, één van de oprichters van de organisatie.

Adolf Weissman, Sigmund Reicher, Adolf Dickenfaden, de “Koning der Handelaars”, Noe Traumann, de Goldenbergs, de gebroeders Springfeder van Warschau, de gebroeders Goldstein, Jacob Zabladovitch en zijn drie zonen en vele, vele anderen, waaronder Israël Meyrowitz planden de transatlantische handel. Uiteindelijk werd de zogenaamde “Zwi Migdal Society” opgericht, die de prostitutie-industrie in Argentinië institutionaliseerde tot aan de repressie in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Een gedeeltelijke lijst van het formele directoraat van Zwi Migdal uit 1926 is onthullend: Zacharias Zytnitski, president; Felipe Schön, vice-president, Max Salzman, secretaris; Simon Brotkevitsj, penningmeester; Abe Marchik; Jacob Zabladovitsj; Sally Berman; en Marcus Posnansky. Deze Poolse en Hongaarse Joden waren bekend bij de politie op twee continenten, omdat ze jaarlijks heen en weer reisden naar Oost-Europa om nieuwe gezichten te misleiden, te ontvoeren en te rekruteren voor hun bordelen.

Buenos Aires, 1864: “La gran aldea” met koloniale architectuur, smalle en modderige straatjes.

In de late jaren 1800 werd Buenos Aires, Argentinië, het hoofdkwartier van de genootschappen, maar had ook filialen op andere locaties in Argentinië, Brazilië; New York City, NY; Warschau, Polen; Zuid-Afrika; India; en China.

De Zwi Migdal organisatie opereerde van de jaren 1860 tot 1939. In haar hoogtijdagen, na de Eerste Wereldoorlog, had ze alleen al in Argentinië vierhonderd leden. De jaarlijkse omzet was vijftig miljoen dollar in het begin van 1900.

In de tweede helft van de 19e eeuw werd Argentinië een aantrekkelijke bestemming voor Joden die zowel Russische als Poolse pogroms ontvluchtten. De Joodse gemeenschap van Buenos Aire groeide snel. Er ontstond een orthodoxe Joodse gemeenschap en daarmee een krant: “Mundo Israelita”.

Door het ontbreken van wetten die zowel vrouwen als kinderen zouden beschermen, werd Argentinië al snel een soort mekka voor seksuele roofdieren, waaronder mensensmokkelaars. Helaas zijn de Joden niet immuun voor dit soort problemen en groeide de Joodse seksslavenhandel.

Tijdens de massale uittocht uit het tsaristische Rusland vonden degenen die betrokken waren bij ontvoeringen en mensenhandel al snel groenere weiden in Zuid-Amerika. De meeste van de ontvoerde Joodse vrouwen en kinderen werden uit verarmde sjtetten (kleine steden) gehaald en naar Buenos Aires gebracht.

Haven van Buenos Aires, 1890, immigranten die aan land gaan

Deze Zwi Migdal Society lokte fatsoenlijke meisjes en jonge vrouwen uit Europa op vele inventieve en bedrieglijke manieren. Een zeer welgemanierd en elegant uitziende man zou verschijnen in een arm Joods dorp in plaatsen als Polen of Rusland. Hij zou zijn zoektocht naar jonge vrouwen om in de huizen van rijke Joden in Argentinië te werken, bekendmaken door een advertentie te plaatsen in de plaatselijke synagoge. Uit angst voor pogroms en vaak in wanhopige economische omstandigheden, stuurden de vertrouwende ouders hun naïeve dochters weg met deze mannen, in de hoop hen een nieuwe start te geven.

De meisjes, meestal 13 tot 16 jaar, pakten een kleine tas, namen afscheid van hun familie en gingen aan boord van schepen naar Argentinië, in de overtuiging dat ze op weg waren naar een betere toekomst. Maar ze leerden al snel de bittere waarheid. Hun opleiding tot seksslavinnen, die op het schip begon, was wreed en meedogenloos. De jonge maagden werden “ingebroken” ~ verkracht, geslagen, uitgehongerd en opgesloten in kooien.

Rufiano (pooier) verbonden aan de Zwi Migdal Society

Sommigen van hen werden uitgehuwelijkt aan lokale mannen zodat ze toegang konden krijgen tot Buenos Aires. Ver van hun familie, zonder vrienden of kennis van de taal, werden ze gedwongen om mannen te dienen vele mannen per dag, hun lichaam werd vervolgens eigendom van de rufianos (de Joodse maffia).

De eerste bootlading jonge Joodse vrouwen kwam in 1867 in Brazilië aan. In 1872 leverde de keizerlijke Braziliaanse regering enkele Joodse pooiers en prostituees uit, maar de criminele activiteiten gingen door.

In 1913 waren er 431 bordelen die door de Zwi Migdal in Rio de Janeiro werden gecontroleerd. Ze waren geconcentreerd in een paar straten in de buurt van het centrum, in de wijk Mangue, een stadszone waar prostitutie gemeengoed was en wettelijk toegestaan.

De Argentijnse pooiers creëerden een totale, meest effectieve wereld, met vooraf gedefinieerde codewoorden, regels en werkwijzen. Zo werd bijvoorbeeld een reis naar het buitenland om een nieuwe scheepslading verse meisjes mee te nemen remonta genoemd, een term die van de paardenmarkt afkomstig is.

De Zwi Migdal Organisatie bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 1920 toen zo’n 430 rufianen, of pooiers, alleen al in Argentinië 2.000 bordelen controleerden met 4.000 vrouwen. Het netwerk was goed georganiseerd en de leden werkten nauw samen om hun belangen te beschermen. De leden waren gebonden aan regels die “gebaseerd waren op orde, discipline en eerlijkheid”.

De grootste bordelen van Buenos Aires huisvestten 60 tot 80 vrouwelijke seksslavinnen. Er waren bordelen in heel Argentinië, maar de meeste waren in de grote stad, in de Joodse wijk, in Junin Street.

Zwi Migdal Society

Prostituees die hun klanten niet tevreden stelden, werden geslagen, beboet of aan het werk gezet in provinciale huizen. Elke zakelijke transactie werd geregistreerd. De rufianos “hielden een vleesmarkt” waar pas gearriveerde meisjes naakt voor handelaars in plaatsen als Hotel Palestina of Café Parisienne werden geparadeerd.

In een bordeel liet de Madam, een oplettende Joodse vrouw, haar vrouwen niet op vrijdag werken, maar instrueerde hen zelf in de kunst van het vrijen.

Deze activiteiten gingen ongestoord door omdat ze werden bezocht door overheidsfunctionarissen, rechters en verslaggevers. De stadsambtenaren, politici en politieagenten werden betaald. De pooiers hadden overal sterke connecties.

De prostituees, die meestal analfabeet waren, berooid en veracht werden door de reguliere Joodse gemeenschap, verenigden zich om hun eigen onderlinge hulporganisaties te vormen.

Vrouwen gegijzeld door de Zwi Migdal Society

In 1906 vormden zij in Rio de Janeiro de Chesed Shel Emes of Society of True Charity, formeel geregistreerd als Associação Beneficente Funerária e Religiosa Israelita ~ ABFRI (Joodse Welwillende Vereniging voor Begrafenis en Religie). Ondanks hun onrustige levens en handicaps zijn ze nooit vergeten dat ze Joods zijn.

Hoewel deze organisatie werd opgericht en gerund door vrouwen die werden uitgebuit door Zwi Migdal en andere Joodse misdaadsyndicaten, hadden ze geen enkel ander verband met criminele activiteiten.

Toch verwierp de Joodse gemeenschap deze mannen, terwijl de bordelen en pooiers welig tierden, nog steeds. In de plaatselijke pers werden ze veroordeeld en in 1885 richtte de gemeenschap een Joodse Vereniging voor de Bescherming van Vrouwen en Meisjes op. Advertenties op de muren van de Joodse wijk riepen de plaatselijke bevolking op om hun winkels niet aan de rufianen te verhuren.

Ontvoerd en verkracht door Zwi Migdal Society

“De Joodse gemeenschappen hielden vroeger geldinzamelingsfeesten en importeerden Europese sterren. De pooiers kwamen elke avond opdagen omdat ze met hun koopwaar wilden pronken, hun status wilden behouden en ook wilden zijn zoals iedereen.

Daarom deden ze donaties, waardoor de gemeenschap bewust werd of ze hun geld wel of niet wilden hebben. Aan de ene kant had de gemeenschap geld nodig om openbare gebouwen te bouwen, maar aan de andere kant was het ‘smerig’ geld en door het te nemen vreesden ze dat ze de uitbuiting van vrouwen door de criminelen zouden legitimeren of stilzwijgend zouden accepteren.

Dit eindigde op een avond toen Nahum Sorkin, een bekende zionistische activist, buiten het theater stond en de rufianen fysiek tegenhield om binnen te komen. Vervolgens werden ze uit de synagogen verbannen en als klap op de vuurpijl werd hun de begrafenis op de Joodse begraafplaats geweigerd.

Joodse begraafplaats in Buenos Aires

Dit was te veel voor de rufianen. Het is één ding om verbannen te worden uit het theater of de gemeenschapsballen, maar eeuwige rust is een ander verhaal. Ze vormden een liefdadigheidsvereniging onder de leden. Op 7 mei 1906, toen er al een half miljoen Joden in Argentinië waren, registreerden de Joodse pooiers zich wettelijk als de Zwi Migdal Vereniging.

Natuurlijk ging de groep later uit elkaar en de splinter, onder leiding van Simon Rubinstein, richtte een eigen vereniging op met de naam Ashkenazum. Eenmaal officieel erkend, kochten beide verenigingen percelen grond aan de rand van Buenos Aires en stichtten daar hun eigen begraafplaatsen.

Rachel Lieberman en twee van haar kinderen

De brutaliteit van de rufianos leidde uiteindelijk tot hun ondergang. Het gebeurde toen ze weigerden af te zien van hun inkomsten uit het werk van één vrouw, Rachel Lieberman uit Lódž, Polen. Zij was, net als zovele anderen, geneigd om naar Buenos Aires te reizen om een huwelijksadvertentie te beantwoorden, maar werd naar Jonin Street gebracht, waar ze gedwongen werd om zich te prostitueren.

Na vijf jaar had ze genoeg geld om in de antieke meubelhandel te gaan om zichzelf en haar zonen te onderhouden, maar de rufianos maakten het haar onmogelijk. Ze wilden niet dat ze een voorbeeld zou stellen aan hun andere slaven. Maar deze vrouw werd nooit gebroken.

Uit wanhoop nam ze contact op met hoofdinspecteur Julio Elsogray. Ze had zijn naam op straat horen noemen als iemand die het geld van Zwi Migdal niet wilde aannemen en was eigenlijk op zoek naar manieren om de organisatie te vernietigen. Ze glipte op een dag zijn kantoor binnen en gaf een gedetailleerd verslag van de connecties tussen de verschillende pooiers in het organisatiemanagement.

Haar getuigenis was reden genoeg om een uitgebreid onderzoek in te stellen. Deze keer kwamen de bevindingen, in tegenstelling tot eerdere gelegenheden die tot niets leidden, terecht bij Dr. Rodriguez Ocampo, een rechter die ook geen steekpenningen van Zwi Migdal zou aannemen.

Het langdurige proces eindigde in september 1930, met 108 gedetineerden. “Het bestaan zelf van de Zwi Migdal Organisatie vormt een directe bedreiging voor onze samenleving”, schreef de rechter in zijn vonnis, waarbij hij lange gevangenisstraffen uitdeelde.

Maar terwijl de pooiers in de gevangenis zaten, gingen ze in januari 1931 in beroep tegen hun vonnis en lieten hoge ambtenaren van het Ministerie van Justitie slechts drie van de veroordeelden in de gevangenis zitten, waarbij ze de rest van hun straf kwijtraakten.

Toen de media hierover berichtte, was het publiek erg overstuur en oefende het druk uit op de autoriteiten om het kwijtingsbesluit terug te draaien. Daarna werden honderden pooiers naar Uruguay gedeporteerd. “In de loop der jaren kwamen ze langzaam één voor één terug, maar het tijdperk van de grote bordelen eindigde,” vat Sheinfeld dit verhaal samen.
Zo slaagden Lieberman en Alsogaray er in 1930 in om na 60 jaar activiteit de enige vereniging van joodse pooiers ter wereld te sluiten.

De Zwi Migdal groep was een organisatie die handelde in vrouwen terwijl haar leden tefillin droegen en zelf een synagoge bouwden. Hun geschiedenis is een schande voor alle fatsoenlijke Joden. Het ging om veel geld, corrupte politici, gewelddadige seks, internationale vrouwenhandel, harde wreedheid, verkrachting en bedrog, allemaal licht gekruid met jiddishkeit en godvrezende tradities. Onder die tradities is het volgens de Joodse geloofsovertuiging zoals die in de Thora tot uitdrukking komt, prima om slaven te houden zolang ze niet Joods zijn. Toch maakten deze Zwi Migdal ook Joodse meisjes tot slaaf en velen die de bordelen bestuurden waren Joodse vrouwen.

Zwi Migdal was te zien in I.B. Singer’s “Scum” en Sholem Aleichem’s “The Man from Buenos Aires”. Zwi Migdal wordt ook behandeld in een recente roman van Tomas Eloy Martinez: The Tango Singer (El Cantor del Tango), Buenos Aires (2004) Grupo Editorial Planeta S.A.I.C. Zwi Migdal’s begraafplaats is het centrum van Nathan Englander’s The Ministry of Special Cases, NY, Knopf ed. Het leven van een van de vrouwen die door Zwi Migdal worden uitgebuit is het centrum van Ilan Sheinfeld’s “The Tale of a Ring”, alleen beschikbaar in het originele Hebreeuwse משה בטבעת, Jeruzalem, Keter uitgevers.

BODIES AND SOULS: THE TRAGIC PLIGHT OF THREE JEWISH WOMEN FORCED INTO PROSTITUTION IN THE AMERICAS ~ by Isabel Vincent. Random House, Toronto, CA 2005.

Zie ook Patricia Suarez’s trilogie Las polacas, Colección teatro vivo, Buenos Aires 2002, waarvan verschillende versies op het podium van Buenos Aires verschenen.

Ook behandeld in een roman uit 1994 van Horacio Vázquez Rial: Frontera Sur (Southern Frointier)

Filmreferenties
De plot van de film Naked Tango uit 1991, geregisseerd door Leonard Schrader, is gebaseerd op de activiteiten van Zwi Migdal. De heldin van de film neemt de identiteit aan van een Oost-Europese vrouw die naar Buenos Aires reist om een toekomstige echtgenoot te ontmoeten en zich daarbij laat meeslepen in het prostitutienetwerk. De film wordt echter meer gemotiveerd door sensatiezucht dan door verontwaardiging.

De Braziliaanse film Sonhos Tropicais (Tropical Dreams) uit 2001, geregisseerd door Andre Sturm en gebaseerd op een boek van Moacyr Scliar, verbeeldt de ontberingen van een onschuldig Oost-Europees Joods meisje, gespeeld door de Braziliaanse actrice Carolina Kasting, gelokt door valse beloften van een huwelijk in Rio de Janeiro die in het prostitutienetwerk van Zwi Migdal terechtkomt tegen de achtergrond van de turbulente politieke onrust die Rio de Janeiro in het begin van de jaren 1900 heeft geteisterd, bekend als “Revolta da Vacina” (Vaccine Revolt).

Voor meer informatie over de Zwi Migdal Society: KLIK HIER

REFERENTIES

  1. An article in Ynet about Ilan Sheinfeld’s book.
  2. An article from the Canadian Jewish News about Vincent’s book.
  3. A blog on Sheinfeld’s book.
  4. Entry on Ilan Sheinfeld.
  5. Vincent, Isabel ~ Bodies and Souls, Harper Collins ed., New York. ISBN 0060090235 / ISBN 978-0060090234
  6. Kushnir, Beatriz ~ Baile de Máscaras, Imago Editora, São Paulo. ISBN 8531204852
  7. Glickman, Nora ~ The Jewish White Slave Trade and the Untold Story of Raquel Liberman ISBN 0-203-90512-1 ISBN 978-0-203-90512-8

Gerelateerd:

Rabbijn uit Jeruzalem gearresteerd – ‘Hield tientallen vrouwen en kinderen in slavernij’

Hier is de lijst van ‘Nederlandse’ slaveneigenaren op Curaçao ten tijde van de afschaffing

Rijke Joden domineerden de slavenhandel in de VS – Waarom protesteert niemand tegen hen?

Israëls sekshandel escaleert (2005)

Israël: Waar de slavenhandel heen leidt

Seksslaven in het Heilige Land, toen en nu

Duizenden slaven in Israël, vindt wereldwijd onderzoek

Maagdeneilanden beweren dat Jeffrey Epstein zo recent als in 2018 meisjes verhandelde die nog maar 11 jaar oud waren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here