Serge Alexandre Stavisky (1886-1934) was een in Oekraïne geboren Russisch-Joodse immigrant naar Frankrijk die de regering van de Derde Republiek voldoende in de tang had om een enorme financiële fraude te veroorzaken en vervolgens een succesvolle vervolging vermeed. De zaak is een uitstekend sjabloon voor de huidige situatie van het Nieuw Onder-Wereld Orde (NOO) Misdaad Syndicaat.

In samenwerking met Joseph Garat, de burgemeester van Bayonne, verkocht Stavisky frauduleuze obligaties voor een bedrag van 239 miljoen frank. Deze werden verkocht via een gemeentelijke kredietvereniging die werd gefinancierd met de borgstelling van wat hij ‘de smaragden van de latere keizerin van Duitsland’ noemde. Deze smaragden bleken van glas te zijn. Met wat leek op de financiële zeepbel van 2008 dekte hij de obligaties af met andere frauduleuze zekerheden. Zijn kleine diefstal begon in de tandartspraktijk van zijn vader, waar hij gouden vullingen stal.

Alexandre Stavisky

De formule was toen, net als nu, het gebruik van steekpenningen, chantage (kompromat) en intimidatie waarmee Stavisky rechterlijke tussenkomst voorkwam. Met zijn onrechtmatig verkregen opbrengsten kocht Stavisky verschillende Parijse kranten, waarbij hij eerst de reclame controleerde en daarna het nieuws. Hij kocht het Empire Theatre en stond erom bekend een opvallende verschijning te zijn.

Net als de Joodse “financier” Jeffrey Epstein, had Stavisky zijn kleine zwarte boekje. Gedurende een periode van zes jaar betaalde hij meer dan drie miljoen dollar aan steekpenningen aan Franse bedrijfsleiders en politici en legde hun namen vast in zijn grootboek, met vermelding van de betaalde gelden als “stockdividenden”. Hij was een beoefenaar van de seksuele ‘kompromat’ operatie.

Stavisky had vrienden op hoge plaatsen binnen de linkse radicale partij. Net als Epstein charmeerde Stavisky zich de levens van mensen met belangrijke connecties in.

Dienovereenkomstig was Stavisky er negen keer in geslaagd te voorkomen dat hij voor het gerecht moest verschijnen nadat de politie in 1927 een onderzoek naar hem was begonnen. Dat jaar werd hij voor het eerst berecht, beschuldigd van fraude van zes miljoen pond. Het proces werd echter keer op keer uitgesteld en hij kreeg 19 keer borgtocht.

Hoewel schandalen bijna een vast onderdeel van het leven in de Derde Republiek Frankrijk waren geworden, had de Stavisky-affaire in 1934 een meer wereldschokkende impact dan de meeste. In 1934 werd Stavisky gezocht voor ondervraging in wat bekend stond als de “Bayonne-affaire”, waarbij meer dan 200 miljoen dollar aan frauduleuze obligaties was betrokken.

Het lijk van Alexandre Stavisky. Hij werd dood gevonden (zelfmoord of moord of nep?) in Chamonix op 8 januari 1934. FOTO: Le Figaro/Rue des Archives/Tallandier

Toen hij op de vlucht was, vond de politie hem dood door twee schotwonden in een chalet in Chamonix op 8 januari 1934. Heel bevredigend vermeldde de politie zijn dood als zelfmoord, maar ze vonden een pistool in zijn linkerhand en de ingang van de wonden bevonden zich boven zijn rechter slaap. Heel toevallig is zijn hoofd niet zichtbaar op de foto’s. Was dit de dekking voor hem om ondergronds te gaan?

De rechtse oppositie beschuldigde premier Chautemps ervan dat hij en zijn politie Stavisky hadden vermoord om de invloedrijke mensen die betrokken waren bij zijn oplichterij te beschermen.

In de nasleep waren er veel rellen in de straten van Parijs, resulterend in 250 arrestaties op 10 januari toen nieuws over de betrokkenheid van de overheid bij het financiële schandaal bekend werd. De Franse premier Camille Chautemps werd gedwongen af te treden vanwege het grote aantal ministers dat in de affaire was verwikkeld, en vanwege geruchten dat hij opdracht had gegeven tot de moord op Stavisky.

“Whiter – France (1934)” door British Pathé

Er werd een officieel openbaar onderzoek naar de zaak bevolen. Kort voor het begin werd rechter Albert Prince, die getuige zou zijn, vermoord aangetroffen op een spoorlijn in de buurt van Dijon. Naast hem lag een met bloed besmeurd mes en op zijn rechter enkel een touw.

Councilor Albert Prince, investigator of the Stavisky case, died mysteriously on Feb. 20, 1934. PHOTO: Le Figaro/Rue des Archives/PVDE

Prince, hoofd van de financiële afdeling, had de onderzoeksaudits naar zijn meerdere gestuurd. De aanklager van de Republiek Pressard, zwager van Chautemps, beweerde ze nooit gezien te hebben. Prince had bewijs dat Pressard ze had ontvangen en zou getuigen op 21 februari.

Édouard Daladier verving Camille Chautemps, en hij ontsloeg onmiddellijk de politieprefect Chiappe, die zich voorbereidde om de corruptelingen voor het gerecht te brengen.

Op 6 februari 1934 werd in Parijs een grote demonstratie georganiseerd op de Place de la Concorde, op verzoek van de populistische allianties en de vereniging van veteranen Les Croix de Feu. Het thema was “Weg met de dieven!

Het evenement werd gewelddadig toen 16 demonstranten en een politieagent werden gedood. Duizend mensen raakten gewond. Drie dagen later resulteerde een tegendemonstratie in negen doden. Daladier moest wijken voor Gaston Doumergue, een conservatief, als hoofd van de regering.

De Stavisky-affaire heeft Frankrijk voor de rest van het decennium intern verzwakt en diep verdeeld achtergelaten. Het stak ook een vuur aan onder anti-Joodse sentimenten. Het beleid van lakse naturalisatie werd aan de kaak gesteld. De ‘Royalistische Franse Actie’, de rechtse populistische allianties en de communisten hekelden de decadentie en de blootgelegde corruptie van de Derde Republiek.

In “Forces Occultes“, een film die in 1942 in opdracht van de “Propaganda Abteilung” van het nazi-Duitse propagandaministerie in bezet Frankrijk werd gemaakt, werd Stavisky gepresenteerd als zowel een vrijmetselaar als een oplichter – beide correct.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here