Sudetenland: Gestolen Lijden

“Sudeten” verwijst naar een bergketen van 200 mijl lang en 20 tot 40 mijl breed, die het noorden van Bohemen en Moravië en een deel van Sudeten Silezië beslaat. De Duitsers bewoonden dit “Tsjechische” gebied ruim voordat de Slavische stammen rond 500 na Christus arriveerden, hoewel de grote Duitse nederzetting in de Sudeten begon tijdens het bewind van koning Premysl Otakar II in de 13e eeuw toen het gebied grotendeels onbewoond en zwaar bebost was. Eeuwenlang waren de Tsjechen hier slechts een zeer kleine minderheid.

Sudeten-Duitse burgers werden, alleen al op basis van hun etnische identiteit en hoewel ze zelf niet persoonlijk verantwoordelijk waren voor het lijden van het Tsjechische volk, verantwoordelijk gehouden voor alle Tsjechisch lijden in oorlogstijd door middel van een collectief schuld. Vandaar dat hun uitzetting en de zware ontberingen die meer dan 3.000.000 mensen hebben doorstaan, het verlies van alles wat ze bezaten en de gruwelijke wreedheid die hen werd aangedaan in een van de grootste gedwongen volksverhuizingen in de geschiedenis, door sommigen, waaronder de meerderheid van de Tsjechen, als volledig gerechtvaardigd en zelfs prijzenswaardig wordt beschouwd.

De unieke Sudeten- en Karpaten-Duitse gemeenschappen zijn van de aarde verdwenen. De Tsjechische regering heeft nooit enige schuldbekentenis afgelegd voor hun rol in deze afschuwelijke, flagrante schending van de mensenrechten. De “Beneš-decreten” die Tsjechische burgers immuniteit hebben verleend voor het uitzetten van Duitsers en het in beslag nemen van hun eigendommen zonder compensatie, staan nog steeds in de boeken en wettelijk gezien is verkrachting, diefstal of zelfs moord op een Duitse volwassene of kind technisch gezien legaal.

De kunstmatig gebouwde Tweede Tsjechoslowaakse “Republiek” werden gestimuleerd door buitenlandse hulp, steun en goedkeuringen die het ontving ondanks de xenofobe Beneš-decreten die het eens harmonieuze samenleven van het Tsjechische, Duitse, Slowaakse en Hongaarse volk vervangen door brutaliteit, ontkenning van fundamentele mensenrechten , diefstal en moord. Beneš was vastbesloten dat zijn Tsjecho-Slowakije niet alleen zijn vooroorlogse grenzen zou behouden, maar zich ook van zijn Duitse minderheid moest ontdoen, en nadat het na de oorlog aan de macht was gekomen, deed het dat met een immense hebzucht. Hebzucht was het sterkste motief voor alle verdrijvingen.

Beneš stelde al in 1940 tijdens zijn ballingschap zijn decreten op, die de verdrijving van alle etnische Duitsers uit Tsjecho-Slowakije en de inbeslagname van hun eigendommen behelsden, een koude, genadeloze oplossing die volledig werd gesteund door zowel de geallieerden als de Sovjets. De moorden en verdrijvingen begonnen in alle ernst toen de Beneš “reslovakization” programma’s in 1945 van start gingen. Vrouwen, kinderen en ouderen betaalden de prijs.

Alle opgekropte woede over de oorlog, de wereld of gewoonweg iemands persoonlijke tegenslag was gericht op deze niet-strijders in een gruwelijke, genocidale mix van straffen. Al in mei 1945 hebben Tsjechische paramilitairen, legereenheden en lokale burgerwachten honderdduizenden Duitsers met geweld uit hun huizen en over de grenzen van het verwoeste en bezette Duitsland en Oostenrijk gedreven, waarbij ze velen hebben gemarteld en vermoord in wat de Tsjechen de “wilde overdracht” noemen.

Hoe Oost-Europa etnisch gezuiverd werd van Duitsers – De grootste gedwongen migratie in de geschiedenis

Het Tsjechoslowaakse leger speelde een centrale rol in de verschrikkingen. Generaal Zden?k Novák vaardigde een bevel uit om “alle Duitsers binnen de historische grenzen te deporteren” onder vermelding van de “Tien Geboden voor Tsjechoslowaakse Soldaten in de Grensgebieden”, die de soldaten instrueerden dat “de Duitsers onze onverzoenlijke vijanden zijn gebleven. Hou niet op de Duitsers te haten… Gedraag je tegenover de Duitsers als een overwinnaar… Wees hard voor de Duitsers… Duitse vrouwen en de Hitler jeugd dragen ook de schuld voor de misdaden van de Duitsers. Ga ook met hen om op een compromisloze manier.”

Op 28 maart 1946 gaf de voorlopige Tsjechische regering het formele mandaat dat alle Duitse burgers collectief schuldig moesten worden bevonden en ontdaan van hun staatsburgerschap en hun bezittingen. Dit omvatte de meest barbaarse vervolging en onderdrukking van minderheden die menselijkerwijs denkbaar was: verkrachting, deportaties, uitzettingen, interneringen, nep-rechtbanken, inbeslagname van eigendommen en het gebruik van dwangarbeidskampen. Meer dan drie en een half miljoen Sudetenduitsers werden op brute wijze uit hun huizen en boerderijen verdreven. Zelfs zeer oude mensen die veel te kwetsbaar waren om te reizen werden uitgezet en gedwongen tot een vroege dood. Beneš en zijn handlangers pasten dit meedogenloze beleid ook toe op etnische Hongaren.

Het nog steeds geldende Beneš-decreet #115 van 8 mei 1946 verklaarde alle daden tegen Duitsers, tot en met de verkrachting en moord op kinderen, “gerechtvaardigde daden van vergelding” die niet vervolgd konden worden. Dit leidde tot ondoorgrondelijke en sadistische misstanden door iedereen die een voorliefde had voor lust, moord, wraak of diefstal.

De enige uitzonderingen op de uitzetting waren 244.000 etnisch Duitse “antifascisten” en andere etnische Duitsers die absoluut cruciaal waren voor industrieën die van Duitsers waren gestolen. Zij mochten in Tsjecho-Slowakije blijven en werden als slaven tewerkgesteld door hun Tsjechische meesters, maar alleen zolang als nodig was. In 1946 werden naar schatting 1,3 miljoen etnische Duitsers gedeporteerd naar de Amerikaanse zone van het toekomstige West-Duitsland en naar schatting 800.000 naar de Sovjetzone, later Oost-Duitsland.

Deze beroemde foto, rechtsboven, die velen van ons hebben gezien, laat treinwagons zien die volgestouwd zijn met uit hun huizen verdreven Duitsers, en werd oorspronkelijk door de regering omschreven als: “Goederentreinen vol met vluchtelingen, 1946. Overvolle goederentrein op weg naar het Ruhrgebied. Achtergrond, dubbeldekstrein naar Lübeck.” Het gebombardeerde Hamburgse RR-station doemt achter op. Deze foto werd later in 1981 bijgesneden, geretoucheerd en wijd verspreid met het onderschrift: (“Nazi”) “transport naar getto’s en vernietigingskampen.” Links worden Sudetenduitsers, sommigen gebrandmerkt met verf, verdreven.

Duizenden Duitse burgers werden geïnterneerd in concentratiekampen waar ze werden vermoord door vergiftiging, opzettelijke uithongering en ongecontroleerde ziekte. In Tsjecho-Slowakije waren er 2.061 van dergelijke kampen. In het Mährisch-Ostrau-kamp werden begin juli 1945 ongeveer 350 mensen doodgemarteld.

De buitenlandse waarnemingen en de belangrijkste documenten van de verslagen van de Tsjechische politie zijn legio, met verhalen over Tsjechische politie die de andere kant op kijkt als bewakers die Duitse vrouwen fysiek en seksueel misbruiken in dwangarbeiderskampen, vaak in zo’n brutale mate dat duizenden vrouwen zelfmoord hebben gepleegd. Zelfs Sovjet-waarnemers rapporteerden destijds aan het Centraal Comité in Moskou dat de Tsjechen “hen niet doden, maar kwellen als vee”. “De Tsjechen beschouwen naar de Duitsers als vee”.

Duitse burgers die in Tsjechische concentratiekampen werden gegooid, varieerden in de leeftijd van 4 tot 80 jaar en werden samengepakt in tenten of hutten en langzaam uitgehongerd. Men denkt dat tussen 1945 en 1948 ongeveer 10.000 mensen in Boheemse en Moravische kampen en gevangenissen zijn omgekomen door moord, epidemieën, hongersnood en algemene mishandeling. Een van deze beruchte concentratiekampen in de ooit Duitse stad Budweis werd in de jaren 1945-6 geleid door Václav Hrne?ek, die later Tsjecho-Slowakije ontvluchtte en naar Beieren ging, waar hij door voormalige Duitse gevangenen van het kamp werd erkend en voor een Amerikaanse rechtbank van het geallieerde hooggerechtshof voor Duitsland werd berecht. Hij kreeg een acht jaar durende straf voor zijn criminele en wrede kamp, een virtueel centrum van sadisme. Soortgelijke omstandigheden werden aangetroffen in het interneringskamp bij Kolín, waar geïnterneerden werden verkracht, geslagen en gedood. Volgens sommige schattingen stierven tussen 1945 en 1948 ongeveer 10.000 mensen in Boheemse en Moravische kampen en gevangenissen.

Sommige mensen werden goederenwagons gepropt en werden verscheept, zoals het krappe, dorstige transport van Sudeten-Duitsers uit Troppau in Tsjechisch Silezië dat in augustus 1945 in Berlijn aankwam. Na 18 helse reisdagen waren slechts 1.350 van de 4.250 vrouwen, kinderen en bejaarden nog in leven.

Velen werden gedwongen om te lopen. Teruggebracht tot huid en botten, verhongerden de vluchtelingen langs de weg, met vrouwen, kinderen en baby’s die dood lagen in de greppels. De Duitsers die het tot het gebombardeerde, uitgehongerde en reeds overspannen West-Duitsland haalden, werden soms als ongewenste buitenlanders beschouwd. Ze hadden moeite om zich aan te passen en hadden moeite zelfs maar de simpelste baan te krijgen.

Ook de lokale Karpaten-Duitsers zijn gevlucht of gedood in vernietigingskampen zoals Svaljava. 700 mensen uit Theresienthal werden meegenomen voor slavenarbeid in Siberië, waarvan de laatste pas in 1969 werd bevrijd. Eind 1946, na “evacuatie”, bleven ongeveer 24.000 etnische Duitsers nog in leven in Slowakije. Hoewel het meeste openlijke geweld tegen Duitse burgers in Slowakije eind jaren veertig van de vorige eeuw eindigde, resulteerde de jarenlange discriminatie in een snelle en ongelijke assimilatie.

De cijfers van de Sudeten-Duitse doden als gevolg van het etnische zuiveringsproces variëren van een belachelijk lage Tsjechische (samen met moderne verontschuldigende Duitse) schatting van 15.000, die de kwestie vertroebelt door de ware telling te verdraaien, tot het traditionele standaardcijfer van 270.000 (d.w.z. het cijfer van de Sudetendeutsche Landsmannschaft), dat bijna een halve eeuw lang stond. Ook de cijfers van de Brünnser dodenmars alleen al variëren van een ouder cijfer van 20.000 tot een onrealistisch laagtepunt van 800 vandaag. Van de enkele duizenden die in het proces van etnische zuivering stierven, stellen sommige bronnen dat alleen al 16.000 mensen zijn gestorven aan directe gewelddadige sterfgevallen en 6.000 aan “zelfmoorden” tijdens de verdrijving, met als gevolg dat duizenden anderen zijn gestorven aan honger en ziekte. Net als de sterftecijfers van de geallieerde bombardementen, worden ze voortdurend naar beneden bijgesteld en nooit bijgesteld als hoger.

De Germaanse dorpelingen die eeuwenlang langs de delen van de oude zoutroutes door de huidige Tsjechische Republiek leefden, werden allemaal opgepakt en vermoord of verbannen, en hun huizen en boerderijen werden brutaal gestolen. De plaatsnamen van Duitse dorpen en steden in deze gebieden werden allemaal veranderd en hun geschiedenis werd vervolgens gestolen, gewist of herschreven. Een voorbeeld is het boerendorp BoemishRoerhren, een eeuwenoude rust- en drinkplaats voor zouthandelpaarden die van Passau naar Prachatitz gaan om zout in te ruilen voor tarwe en gerst. Het dorp was aangelegd met uitzicht op de ochtendzon tegen de berg. De Duitsers werden in 1944 bij zonsopgang op brute wijze verdreven.

In 1945 werd Budweis, nu “?eské Bud?jovice”, de gehele etnisch Duitse bevolking die in de stad woonde, gedwongen zich te verzamelen. Sommigen werden ronduit vermoord en de rest werd in ballingschap gedwongen onder afschuwelijke omstandigheden, waarbij ze hun huizen, boerderijen en bedrijven achterlieten. Vandaag de dag maakt Budweis deel uit van de huidige Tsjechische Republiek met haar Duitse erfenis die is herschreven als Tsjechisch.

Zelfs kleine gehuchten werden gezuiverd van hun Duitse geschiedenis. Meer dan 700 jaar lang bewoonden de Duitstaligen Zuckmantel, de geboorteplaats van Franz Schuberts moeder Maria Vietz (1756-1812), totdat de laatste overblijfselen van hen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tussen december en januari 1946 op wrede wijze werden verdreven. Hun nieuwe Tsjechische meesters vaardigden bijna ’s nachts, met de punt van het geweer, de volgende richtlijn uit bij het verbannen van hen: dat de inwoners hun huizen “volledig gemeubileerd” moeten verlaten; gordijnen, tapijten, lampen, beddengoed… met bedden die voor 2 personen per huis vers moeten worden opgemaakt. De bagage mag niet verpakt zijn in tapijten en jassen…. Gecertificeerde bagage voor een persoon: 30 kg en 10 kg handbagage. Al het andere moet in de woning worden achtergelaten!”.

Deze burgers werden nooit terugbetaald voor de diefstal van hun huizen en eigendommen. Zuckmantel (nu “Zlate Hory”) was het thuis van de vader van Schubert, Franz Theodor Schubert. Hij verhuisde in 1783 van het Duitstalige Neudorf bij Mährisch-Schönberg in het Sudetenland naar Wenen. Ook hier werden na afloop van de oorlog genocidale verdrijvingen uitgevoerd.

Het etnische en culturele gezicht van het hele land is veranderd, zelfs in de kleinste dorpen en de meest afgelegen heuvelachtige gehuchten. Zo werd de Duitse bevolking verdreven en vervangen door Polen aan de ruige Noord-Silezische kant van de Riesenberg en door Tsjechen aan de Zuid-Boheemse kant. Het brute etnische reinigingsprogramma dat onschuldig een “bevolkingsuitwisseling” werd genoemd, leidde tot een afname van het cultuurlandschap, en in veel grote delen van het gebergte gingen de weilanden in vlammen op, verdwenen nederzettingen en honderden traditionele berghuizen, kapellen en monumenten vervielen of werden vernietigd omdat ze van Duitse oorsprong waren.

“Liberec zal nooit meer Reichenberg zijn. We zullen Liberec ontdoen van de Duitse vijanden, en we zullen het zo grondig doen dat niet de kleinste plaats overblijft waar het Duitse zaad weer zou kunnen groeien. We zullen alle Duitsers verdrijven, we zullen hun eigendommen in beslag nemen, we zullen niet alleen de stad, maar het hele gebied de-nationaliseren. zodat de zegevierende geest van Slavdom het land zal doordringen van de grens tot aan het binnenland. De regering is vastbesloten om de kwestie van de Duitsers compromisloos en onverzettelijk op te lossen. We zijn ons ervan bewust dat in het Westen verschillende reactionaire beschermers van de Duitsers aan het werk zijn. Maar de regering zal zich niet laten misleiden of afzwakken door enige druk, enige campagnes, enige lasterlijke aanvallen. Het is voor ons een doorslaggevend en bemoedigend feit dat de Sovjet-Unie ons steunt in de kwestie van de overdracht van de Duitsers en dat maarschalk Stalin zelf het grootst mogelijke begrip heeft voor onze inspanningen om van de Duitsers af te komen. Wij zullen niet toestaan dat zelfs enkele honderdduizenden Duitsers in dit land blijven. We willen geen Duitsers langs onze noordwestelijke grens, we willen dat Tsjecho-Slowakije één integraal Slavisch grondgebied vormt met Polen en de Sovjet-Unie”. Kopecky, de stalinistische minister van Propaganda in het Tsjechische kabinet, verklaarde in een toespraak op Reichenberg (nu “Liberec”) op 25 juli 1945. En Jan Masaryk, zoon van de Tsjechische oprichtende president Tomáš Masaryk, pochte dat de Tsjechische natie eindelijk “klaaras met de Duitsers van Tsjecho-Slowakije … Er is geen manier om ons weer onder dezelfde paraplu te laten leven.”

Gablonz an der Neiße in Noord-Bohemen was de tweede grootste stad van het Reichenberggebied en had eeuwenlang een grote Duitse meerderheid, voornamelijk glasblazers en glaswerkers. Na het Tsjechische decreet dat alle eigendommen van het “Duitse ras” zonder compensatie in beslag moesten worden genomen, migreerden veel van de Duitsers die uit Gablonz (nu “Jablonec”) werden verdreven naar de oude Beierse stad Kaufbeuren, waar ze de stad Neugablonz stichtten.

Budweiss en Gablonz

Dat sommige Tsjechen, zoals sommige Polen, Joegoslaven en anderen die op deze manier Duitse eigendommen hebben verworven, letterlijk het bewijs van hun eigen medeplichtigheid aan de etnische moorden en verdrijvingen hebben begraven en tegelijkertijd bloedgeld van de Duitse regering voor zichzelf hebben geëist als restitutie en schadeloosstelling, is gewetenloos. Ongeacht of er ‘slechts’ 20.000 doden zijn gevallen bij de uitzettingen of 250.000, blijft het een feit dat de joodse leiders van de Tsjechoslowakije uiteindelijk een hele etnische gemeenschap van meer dan 3.000.000 burgers hebben vernietigd, naar maatstaven waarbij elke andere etnische groep dan Duitsers betrokken was, genocide zou vormen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here