Een geplande woonwijk, die uitsluitend bestemd zou zijn voor orthodox-Joodse gezinnen, wordt gebouwd ondanks enkele bezwaren dat de woningen voor iedereen beschikbaar zouden moeten zijn om in te wonen, meldt The Chronicle.

De Joodse Gemeenschapsraad van Gateshead ontwikkelt de betaalbare woningen met vier slaapkamers op het terrein van het voormalige busdepot van de stad, vlakbij Sunderland Road.

De gemeenteraad van Gateshead zal de drie verdiepingen tellende woningen, waarvan de ontwikkelaars beweren dat ze ongeveer 200 banen in de bouw zouden creëren, volgende week goedkeuren tijdens een vergadering van het Planning and Development Committee.

Sommige critici van de plannen vinden echter dat de huizen “nodig zijn voor iedereen, niet slechts voor één groep”.

Een ander zei dat het gebied “bedoeld is als woongebied voor alle mensen”, en niet alleen voor degenen die hetzelfde geloof delen.

Blanken mogen geen eigen wijken, want die hebben diversiteit nodig, en als ze al zouden aandringen op eigen wijken dan zijn het racisten, xenofoben en anti-semieten. Moslims creëren hun eigen wijken door alle anderen weg te treiteren en Joden doen het door middel van de Joodse variant van juridische jihad.

In 2019 verwierp het Hooggerechtshof claims dat dergelijke wijken de gelijkheidswetten overtraden.

De rechters oordeelden dat orthodoxe Joden verschillende huisvestingsbehoeften hadden, vooral wat betreft de manier van leven, wat betekent dat ze dicht bij elkaar moeten wonen.

Raadsleden zijn aangespoord om de huizen goed te keuren, die volgens een raadsrapport “ontworpen zijn volgens de specifieke culturele vereisten van de orthodox-Joodse gemeenschap”.

“De huizen zijn ontworpen volgens de specifieke culturele vereisten van de orthodox-Joodse gemeenschap, inclusief een onderling verbonden keuken, eet- en woonruimtes met studiefaciliteiten, een sukkah met secundaire eetruimte en een keuken van de juiste grootte voor scheiding van voedsel, passend bij de behoeften. van een grote Joodse familie in termen van lay-out, detaillering en installatie van de inrichting”, aldus het rapport.

Waarom is de Joodse gemeenschap in Gateshead sinds 2008 in omvang verdubbeld?

De meningen lopen uiteen en er zijn veel factoren. De plaatselijke bevolking haalt alles aan, van de relatief lage huizenprijzen en het leiderschap van de plaatselijke opperrabbijn tot de meer langdurige kwaliteiten van Gateshead, met name haar inzet voor de opleiding van religieuze vrouwen naast haar befaamde ‘yeshiva’ voor jongens, een van de grootste van Europa, schrijft The Jewish Telegraph Agency.

Wat de reden ook is, bewoners en andere waarnemers zijn het erover eens dat de Joodse gemeenschap van Gateshead in een onwaarschijnlijke omgeving spectaculaire successen heeft geboekt.

Voor Jonathan Arkush, de voorzitter van de Raad van Afgevaardigden van de Britse Joden, is Gateshead “het haredi-equivalent van Oxford geworden: een unieke universiteitsstad voor de zeer godvruchtige en een citadel van het orthodoxe intellectualisme”.

De meest prestigieuze onderwijsinstelling van de stad is het Gateshead Yeshiva, een seminarie dat 88 jaar geleden werd opgericht en dat nu 300 studenten van ongeveer 15 tot 23 jaar telt. De tieners en jonge mannen studeren 12 uur per dag en wonen in slaapzalen die door drie tot vier studenten worden bewoond.

De reputatie van de Gateshead Yeshiva opende de deur naar ten minste vijf andere yeshiva’s die alom als uitstekend worden beschouwd. Dit creëerde op zijn beurt de kern van een gemeenschap van leraren die hier permanent wonen. En dat heeft geholpen om van Gateshead een belangrijk knooppunt van intellectuele activiteit te maken in de haredi-wereld, naast de zeven Joodse boekwinkels van de stad. (De grootste, Lehmanns, is een bekende gemeenschapsinstelling met 40.000 volumes op voorraad).

Verschillende studenten vertelden JTA dat het afstuderen aan de Gateshead Yeshiva niet alleen hun kennis van de Talmud zal verbeteren, maar ook hun vooruitzichten op het vinden van een kwaliteits-shidduch, of een match voor een vrouw.

{…}

Toch had Gateshead minder dan tien jaar geleden een veel kleinere Joodse gemeenschap, toen er een kleine koosjere bakkerij was en weinig spirituele activiteit buiten de hoofdsynagoge, die zich achter de Yeshiva bevindt. Het had niet de voorzieningen om jonge paren aan te trekken of afgestudeerden van de Yeshiva te behouden die een gezin wilden stichten.

Die begonnen in Gateshead op te duiken kort na de komst in 2008 van de huidige opperrabbijn, de in New Jersey geboren rabbijn Shraga Feivel Zimmerman. Hij staat hier gewoon bekend als “de Rov”, een Jiddische uitspraak van het woord rabbijn.

“Voor de Rov was het vele, vele jaren hetzelfde”, zei Shimon Guttentag, een senior administrator bij de Yeshiva, en voegde eraan toe dat de verandering de kwaliteit van het leven voor de Joden “enorm” heeft verbeterd.

Schleider zei dat Zimmerman – die weigerde te worden geïnterviewd door JTA, onder vermelding van een druk schema – de gemeenschap openstelde, wat volgens Schleider warser was dan het nu is van interactie met de buitenwereld.

“Al vele jaren zijn we hier bij Gateshead Joodse gemeenschap in wezen geïsoleerd,” zei Schleider in een interview vorige maand, verwijzend naar de insulaire houdingen. Tijdens het interview merkte hij ook op dat mannen die een spijkerbroek dragen door sommige leden van zijn diep conservatieve gemeenschap worden afgekeurd.

Schleider zei dat de insulariteit onder Zimmerman’s leiding enigszins veranderde, omdat hij “besloot dat hij zich niet in de synagoge wilde afzonderen, maar een gemeenschapsbrede rabbijn wil zijn”.

Scheiding van mannen en vrouwen

Een van de hervormingen van Zimmerman was de opening van het eerste koosjere restaurant van Gateshead, Blooms, een feestelijke bijeenkomst. Eerdere rabbijnen hadden zich tegen de opening van zo’n winkel verzet om onbewaakte interactie tussen de seksen te voorkomen. Maar Zimmerman keurde het goed op voorwaarde dat mannen en vrouwen op aparte uren worden bediend.

Kritischer is dat Zimmerman met behulp van donateurs van buiten de relatief verarmde gemeenschap van Gateshead een enorme investering deed in onderwijs voor kleine kinderen, waardoor de stad een aantrekkelijke optie werd voor grote gezinnen. Hij creëerde ook counseling voor paren en andere sociale dienstenprogramma’s die vooral geschikt zijn voor de haredi. En onder zijn leiding begonnen de Joodse vertegenwoordigers nauwer samen te werken met de gemeentelijke ambtenaren, aldus de plaatselijke bevolking.

Maar ondanks deze relatieve openheid blijven de Joodse gemeenschap van Gateshead en zijn leider ultraconservatief, rechts van de meerderheid van de Britse Joden. De gemeenschap schuwt de meeste media- en culturele invloeden die als buitenlands en moreel corrupt worden beschouwd. In juni riep Zimmerman op tot verwijdering of ontslag van een andere orthodoxe rabbijn uit Londen, Joseph Dweck, omdat Dweck beweert had dat de groeiende acceptatie van homoseksualiteit in de samenleving een “fantastische” ontwikkeling voor de mensheid was.

Gateshead Yeshiva – YouTube

Islamitisch antisemitisme

Voor veel haredim is de aantrekkingskracht van Gateshead een economische aantrekkingskracht: Nu huisvesting onbetaalbaar wordt in Londen, zoeken veel religieuze Joden naar oplossingen in het noorden. In de afgelopen jaren zijn sommigen naar Manchester verhuisd, de enige andere stad in Engeland die haar Joodse gemeenschap heeft zien groeien.

Gateshead is ook een van de weinige plaatsen in Groot-Brittannië met een grote Joodse gemeenschap waar antisemitisme niet de eerste zorg is.

De Gateshead Yeshiva heeft geen bewakers of zelfs maar een omheining.

“We zijn ons bewust van de situatie vandaag, maar gelukkig hebben we geen ernstig incident gehad en is het geen groot probleem voor ons,” zei Rabbi Gershon Miller, een senior opvoeder bij de Yeshiva.

Schleider zei dat een deel van deze realiteit de relatieve schaarste van de “etnische bevolking” is – een verwijzing naar moslims. Volgens een recente opiniepeiling zijn moslims in het Verenigd Koninkrijk beduidend antisemitischer dan de algemene bevolking. Moslimextremisten zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de antisemitische aanvallen in het koninkrijk.

De combinatie van al deze factoren en meer – waaronder de nabijheid van Newcastle International Airport, een belangrijke voorziening voor haredi-families met grote aantallen familieleden in Israël, de Verenigde Staten en daarbuiten – hebben Gateshead getransformeerd van een oude, slaperige gemeenschap tot een magneet voor haredi-families.

Maar de vooruitgang kwam met een prijs, zei Schleider, die de meer persoonlijke aard van de gemeenschap mist toen deze kleiner was.

Terwijl Zimmermans voorganger, Bezalel Rakow, die de gemeenschap 40 jaar lang leidde tot zijn dood in 2003, “als onze vader” was, is Zimmerman meer een “uitvoerend directeur”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here