Erdogan streeft naar een nieuwe status als wereldmacht

0

Recep Tayyip Erdogan, die sinds 2003 aan de macht is in Turkije, eerst als premier en daarna als president, streeft naar een nieuwe status voor Turkije als wereldmacht in het 18e jaar van zijn bewind. Na de betrokkenheid van Turkije bij de Syrische burgeroorlog leidde het Turkse staatshoofd speciale eenheden en huurlingen naar de Libische burgeroorlog om een nieuwe machtsbasis in het Middellandse Zeegebied te vestigen.

“Moskee” Hagia Sophia als demonstratie van de islamitische macht

In de afgelopen jaren heeft het wereldwijde islamisme aan een echt machtscentrum ontbroken. En deze situatie wordt door Erdogan ideologisch en strategisch uitgebuit. Het door de islamitische staat (IS) uitgeroepen kalifaat is alweer ten onder gegaan. De Taliban zijn niet meer dan een regionaal geitenneukerscollectief.

De sjiitische heersers in Iran zijn geïsoleerd binnen de moslimgemeenschap en hebben nooit laten blijken geïnteresseerd te zijn in wereldhegemonie. Blijft over Turkije onder Erdogan, dat naar een status als wereldmacht streeft, niet in de laatste plaats door de oprichting van de nieuwe “moskee” Hagia Sophia, schrijft Unzensuriert.

Libië: Fajis al-Sarradsch als Erdogan’s marionet

Met de steun van de Libische premier Fajis al-Sarradsch heeft Erdogan een centraal strategisch voordeel verworven. Door zijn politieke, militaire en economische steun aan het regime in Tripoli en de marionettenregering daar, werd Libië een nieuw inzetgebied voor de mediterrane strategie van Erdogan.

In het conflict met Cyprus over de aardgasvelden in de oostelijke Egeïsche Zee bijvoorbeeld, geeft dit hem een extra actieradius ten opzichte van alle andere spelers. Tegelijkertijd geeft Erdogan’s partnerschap met Libië hem een tweede toegangspoort tot Europa voor de stroom van migranten uit Azië en Afrika.

Erdogan actief van Somalië tot Nigeria

Maar niet alleen Libië staat op de agenda van de islamitische strategie van Erdogan op het Afrikaanse continent. Haar invloed heeft al lang geleden Somalië en Soedan bereikt via politieke en militaire steun.

Alsof dat nog niet genoeg is, zouden de wapenvoorraden uit Turkije zelfs de jihadisten van Boko Haram in Nigeria hebben bereikt. En de fanatieke Boko Haram-milities gebruiken deze middelen “dankbaar” in hun godsdienstoorlog.

Het gaat om geld en invloed: Wat Egypte en Turkije van plan zijn in Libië

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here