Rode Kruis waarschuwt: nieuwe migratiegolf is al onderweg

0

Omdat het corona-virus het economische levensonderhoud van grote delen van de bevolking in ontwikkelingslanden vernietigt, verwacht het Rode Kruis na de heropening van de grenzen een nieuwe “migratiegolf” naar de geïndustrialiseerde landen.

In een interview met het persbureau AFP heeft de secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC), Jagan Chapagain, zijn diepe bezorgdheid geuit over de gevolgen van de pandemie voor het levensonderhoud en de voedselsituatie van een groeiend aantal mensen in de derde wereld. De maatregelen die zijn genomen om het virus in te dammen, zoals de economische blokkade en de beperkingen van de internationale handel, hebben talloze banen vernietigd en het verdienpotentieel van een groot deel van de werkende bevolking, die nu zonder middelen van bestaan zit en, anders dan in Europa, niet kan hopen op steun van een welvaartsstaat.

“Wat we horen is dat veel mensen die hun broodwinning verliezen, gedwongen zullen worden te emigreren zodra de grenzen opengaan. We moeten niet verbaasd zijn als er de komende maanden en jaren een enorme impact is op de migratie”, is de sombere voorspelling van Chapagain.

De voorhoede van een nieuwe grote immigratiegolf, die met name Europa zou treffen vanwege de nabijheid van Afrika en de crisisgebieden in het Midden-Oosten, is al zichtbaar. De laatste weken bereiken steeds meer zogenaamde “vluchtelingen” Italië via de Middellandse Zee.

De illegale immigratie is onder de huidige Italiaanse regering verdrievoudigd

Tunesiërs willen een beter leven

Bijna de helft van de bootvluchtelingen die sinds het begin van het jaar in Italië zijn aangekomen, zijn vanaf de kust van Tunesië vertrokken. 4.500 van hen zouden Tunesische burgers zijn die willen ontsnappen aan de economische ontberingen in hun vaderland en een beter leven in Europa willen opbouwen zonder kans te maken op asiel. De nieuwkomers zijn – net als vroeger – vooral jonge mannen.

“Het is niet waar dat er minder migranten zijn dan voorheen. Er zijn meer dan ooit tevoren, ze komen op kleinere boten. Maar als we 20 boten in een dag hebben met 11 of 15 of 30 mensen, dan worden de lokale bevolking hier gek”, legde Salvatore Martello, burgemeester van Lampedusa, een paar dagen geleden uit. Hij beschreef de situatie op het eiland als “oncontroleerbaar”.

Terecht: De vluchtelingenvoorzieningen op Lampedusa zijn al jaren overvol. Het coronavirus verergert de situatie. Ambtenaren voeren temperatuurcontroles uit op aankomende migranten voordat ze naar hun accommodatie worden gebracht. Deze tests zijn echter niet alleen onbetrouwbaar omdat veel besmette personen geen symptomen vertonen, maar ze zijn ook van weinig nut omdat het door de krappe omstandigheden bijna onmogelijk is voor COVID-19-patiënten om zich te isoleren, wat de verspreiding van het virus onder de immigranten bevordert.

De linkse regering in Rome is nu begonnen om honderden migranten per veerboot van Lampedusa naar Sicilië te brengen, wat heeft geleid tot protesten van de regionale regering aldaar. Met reden: in de afgelopen dagen zijn er in Caltanisetta en Porto Empedocle op Sicilië binnen 24 uur twee massale uitbraken geweest van asielzoekers uit tijdelijke kampen, waar ze twee weken in quarantaine zaten om de bevolking te beschermen tegen het coronavirus.

Slechts een deel van de voortvluchtigen, bijna zonder uitzondering Tunesiërs, die waarschijnlijk vreesden voor hun snelle deportatie naar hun thuisland, kon door de politie worden opgepakt en terug naar de inrichting worden gebracht. De rest is tot op de dag van vandaag verdwenen. Als de besmette mensen tot de voortvluchtigen zouden behoren, zouden ze het virus kunnen verspreiden naar Sicilië of naar het vasteland van Italië, en later naar heel Europa. Zelfs Luigi di Maio, de huidige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken van de 5-sterrenbeweging, heeft deze angst in een Facebook-post geuit.

Honderden illegale Corona-negers ontsnappen uit quarantainekampen in Italië

Berlusconi vreest nieuwe coronagolf

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, leider van de liberaal-conservatieve partij Forza Italia, onderschrijft dit en spreekt over “het gevaar van een nieuwe golf van geïmporteerde corona-virussen”. De regering van het eiland Cyprus in de Middellandse Zee, dat ook een toegangspoort is voor illegale migranten, vooral uit het Midden-Oosten, laat een zelfde geluid horen. Nicosia waarschuwt ook voor de dreiging van besmette asielzoekers die ongecontroleerd binnenkomen.

Het probleem zou enorm worden verergerd als de door het Rode Kruis gevreesde nieuwe migratiegolf naar Europa zich zou voordoen. IFRC-hoofd Jagan Chapagain vindt het daarom essentieel dat de geïndustrialiseerde landen mensen helpen bij het vinden van een inkomen, onderwijs en gezondheidszorg in hun thuisland.

Een bijzonder belangrijke factor in het licht van de corona-pandemie is “de beschikbaarheid van vaccins”. Chapagain zegt letterlijk: “Als mensen zien dat het vaccin bijvoorbeeld in Europa beschikbaar is, maar niet in Afrika, wat gebeurt er dan? Mensen willen naar een plaats gaan waar vaccins beschikbaar zijn.” Een eventueel corona-vaccin zou daarom als “openbaar goed” ter beschikking moeten worden gesteld aan alle landen van de wereld en hun burgers.

Of zo’n vaccin ooit beschikbaar zal zijn, is echter maar de vraag, vooral omdat er steeds meer aanwijzingen zijn dat corona-patiënten die hersteld zijn, opnieuw met het virus kunnen worden besmet. Als het vermoeden van een tweede besmetting met SARS-CoV-2 wordt bevestigd, heeft een vaccin waarschijnlijk geen zin. Dan zou het enige wat we nog kunnen doen, de verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk beperken.

Bovendien worden de industrielanden in de EU geconfronteerd met aanzienlijke financiële lasten als gevolg van de economische gevolgen van de corona-pandemie. Dit beperkt de mogelijkheden voor hulp aan onderontwikkelde landen in Afrika en het Midden-Oosten aanzienlijk.

Migratiegolf zou een horrorscenario kunnen worden

Als miljoenen mensen met een mogelijke corona-infectie uit Afrika en Azië de komende maanden en jaren inderdaad naar Europa zouden vertrekken, al was het maar omdat ze hopen op betere behandelingsmogelijkheden in het geval van de ziekte, dan zou dit een “horrorscenario” zijn, vooral voor Duitsland als de favoriete bestemming van “beschermingzoekenden” in de EU. Alleen al om de gezondheid van de autochtone bevolking te beschermen, zouden we de Europese buitengrenzen consequent af moeten schermen tegen nieuwe migratiestromen.

Maar Brussel en Berlijn blijven vasthouden aan het irrationele plan, vooral in tijden van pandemieën, om illegale immigranten “eerlijk” te verdelen over alle EU-lidstaten. Dit geldt overigens ook voor de migranten die momenteel in Italië landen – in plaats van de jonge mannen, die voornamelijk uit Noord-Afrika komen, onmiddellijk terug te sturen naar hun land van herkomst zonder aanspraak te maken op asiel.

Maandag kwam een groep van 11 migranten uit Tunesië aan op het Italiaanse eiland Lampedusa in een rubberbootje uitgerust met een krachtige buitenboordmotor. Hun bagage was opgeborgen in modieuze rugzakken. Een van de mannen had zelfs zijn aangelijnde hondje meegenomen. Deze scène die op de bovenstaande video is vastgelegd, was voor de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini aanleiding om het volgende commentaar op Twitter te plaatsen:

“Hier is de mate van spot en vernedering van Italië en de Italianen, veroorzaakt door deze faillissementsregering. We zijn nu een grap in het buitenland!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here