Surfen gebrandmerkt als verlengstuk van kolonialisme: ‘Een golf ‘domineren’, voedt misogynie en homofobie’

0

Met een ernstig tekort aan echte onderdrukking in het Westen, worden zelf-geïdentificeerde slachtoffers gedwongen ofwel nep-onderdrukking te verzinnen ofwel naar absurde extremen te grijpen.

Vorige week werd klassieke muziek als ‘racistisch’ bestempeld omdat het vooral door blanken wordt genoten. Deze week is het golf-surfen.

Een krant uit San Francisco heeft gesuggereerd dat surfen niet alleen racistisch, maar ook misogyn en homofoob is omdat de sport voornamelijk hetero blanke mannen aantrekt.

SF Weekly gaf de schuld voor het gebrek aan diversiteit in de surfwereld aan discriminatie op het gebied van huisvesting en toegang tot leningen wat bepalend is voor wie aan het strand mag wonen.

Omdat stranden aan de kust duurder en gewilder zijn, hebben armere zwarte gezinnen meer moeite met het vinden van surfplekken. En als het hen toch lukt om toegang te krijgen tot een strand, kan het ontmoedigend zijn om geen ‘mensen die op jou lijken in het water te zien’.

‘Er zijn nu naar schatting 2,8 miljoen surfers in de Verenigde Staten. Met een beperkte hoeveelheid geschikte golven om op te surfen, kunnen surfers territoriaal zijn en een houding hebben van ‘als je hier niet woont moet je hier ook niet surfen’, volgens de krant.

“Hoewel de motivaties achter territoriale agressie misschien niet rechtstreeks verband houden met de huidskleur van de surfers, onderstreept het vaak kwesties van voprivilege en toegang”, voegde de krant eraan toe.

“Als de mensen die al in rijkere, strandgemeenschappen wonen, vooral blank zijn, dan maakt dat het veel moeilijker voor mensen met kleur om voet aan de grond te krijgen.”

Kyla Langen, mede-oprichter van de in San Francisco gevestigde Queer Surf, vertelde de krant, dat de line-up – waar surfers wachten op het breken van golven – ‘eigenlijk slechts een verlengstuk is van het kolonialisme’.

Volgens het artikel: “Langen beschreef deze linies als vaak met een hypermasculiene energie om elke golf te pakken te ‘domineren’. Het is een houding die misogynie en homofobie kan voeden – en vaak ook doet.”

Langen wordt als volgt geciteerd: “Het is gewoon een privilege om naar de oceaan te kunnen gaan en aan de oceaan te zijn en het is een schande dat het een voorrecht is dat vaak is voorbehouden aan hetero blanke mensen.”

VN-expert die Nederland vorig jaar betichtte van racisme blijkt zelf zo racistisch als maar kan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here