29 maart 1899 werd Lavrentij Beria geboren, een communistische massamoordenaar die lange tijd het hoofd van de NKVD was.

Op 29 maart 1899 werd Lavrentij Beria geboren. Verschillende bronnen zeggen dat Beria van Joodse afkomst was en dat hij het Jiddisch beheersde. Tegenwoordig wordt echter vaak beweerd dat hij van Georgische afkomst was.

Beria is geboren en getogen in Rusland en trad in maart 1917 toe tot de bolsjewieken. In 1919 begon hij te werken voor de veiligheidsdiensten van de Azerbeidzjaanse Republiek. In 1920 of 1921 trad hij toe tot de Chekha, de Sovjet geheime politie, waar hij snel in rang steeg.

De oprichting van Tsjeka

In 1924 leidde hij de strijd tegen een nationalistische opstand in Georgië, die eindigde met de executie van 10.000 mensen, wat ertoe leidde dat hij een medaille ontving en een nieuwe stap op de carrièreladder zette. In 1926 werd Beria hoofd van de organisatie die de taken van de Tsjeka in Georgië overnam. Gedurende deze tijd kwam Beria in contact met Joseph Stalin, met wie hij een verbond sloot. Op den duur zou Beria een van Stalins meest vertrouwde ondergeschikten worden.

Eens ontmoette Stalin een delegatie van arbeiders uit de Oeral. Toen de arbeiders vertrokken, zocht Stalin zijn pijp, maar zag hem niet. Hij belde Beria en zei: ‘Lavrentiy, mijn pijp is verdwenen na het bezoek van die arbeiders.’
‘Ja, Yosif Vissarionovich, ik zal onmiddellijk de juiste maatregelen nemen’, antwoordde Beria.
Tien minuten later opende Stalin een la van zijn bureau en zag zijn pijp. Hij streek een lucifer aan, en blies een rookwolk uit en draaide het nummer van Beria.
‘Lavrentiy, mijn pijp is gevonden.’
‘Wat jammer,’ zei Beria. ‘Ze hebben net allemaal bekend.’

Na verloop van tijd klom Beria steeds hoger binnen de Communistische Partij en werd in 1934 gekozen in het centrale comité van de partij. In 1938 riep Stalin Beria naar Moskou en maakte hem adjunct-hoofd van de NKVD, de beruchte Sovjet-veiligheidsdienst die tussen 1934 en 1946 opereerde en een voorloper was van de KGB.

Berija met Stalin en zijn dochter, Svetlana.

Van 1936 tot 1938 voerde de NKVD de Grote Zuivering uit waarbij grote aantallen mensen binnen de partij en de leiding van het Rode Leger, evenals vele boeren werden opgesloten en geëxecuteerd. De zuiveringen beschadigden de economie en het leger en Stalin moest ze daarom stoppen en in november 1938 nam Beria het hoofd van de NKVD over toen het voormalige hoofd werd afgezet. De arrestaties en executies gingen echter door onder leiding van Berija, vooral toen de oorlog ten einde liep.

In 1939 werd Beria kandidaat voor het Politburo (in 1946 werd hij een volwaardig lid) en hij was nu een van de topleiders van het Sovjetregime.

In 1940, nadat de Sovjets Polen waren binnengevallen, adviseerde Beria in een brief aan Stalin dat Poolse gevangen gehouden officieren als vijanden van de Sovjet-Unie moesten worden geclassificeerd en geëxecuteerd. Dit leidde tot het bloedbad in Katyn, waarbij naar schatting 22.000 mensen werden geëxecuteerd door de NKVD, een daad waarvan de Sovjets de schuld gaven aan Duitsland, maar waarvan nu algemeen bekend is dat ze door de Sovjets zijn uitgevoerd.

Tijdens de oorlog tegen Duitsland ging Beria mensen die gevangen zaten in het kamp van de NKVD gebruiken voor werk in de oorlogsindustrie. In 1944 was Beria verantwoordelijk voor het straffen en deporteren van etnische groepen waarvan werd aangenomen dat ze hadden samengewerkt met de Duitse binnenvallende troepen toen ze delen van de Sovjet-Unie bevrijdden. Eind 1944 werd Beria ook verantwoordelijk voor het Sovjet-kernwapenproject en bespioneerde met succes het Amerikaanse atoombom-project.

Vierde Spion onthuld in U.S. Atomic Bomb Project – “Mr. Seborer werd in 1921 in New York geboren, het jongste kind van Joodse immigranten uit Polen”

Na de oorlog koos Beria veel Joden uit als leiders van nieuwe communistische regimes in Oost-Europa. Beria gaf ook opdracht tot de verkoop van Tsjechische wapens aan Israël. Er was echter een antisemitische golf in de Sovjet-Unie die het voor Beria veroorzaakte, maar Stalin stierf op tijd en Beria wist het te voorkomen. Een andere hooggeplaatste functionaris in de Sovjet-Unie heeft in zijn memoires beweerd dat Beria toegaf dat hij Stalin heeft vergiftigd.

Berija

In de periode na de dood van Stalin was Beria een van de machtigste mensen in de Sovjet-Unie en hij zou hebben geprobeerd de Sovjet-Unie toleranter te maken voor niet-Russische minderheden. Op 26 juni 1953 werd Beria gearresteerd op bevel van Nikita Chroesjtsjov, die er uiteindelijk in slaagde genoeg andere leidende figuren in het Sovjetregime ervan te overtuigen dat Beria een bedreiging vormde voor de Sovjet-Unie toen het vermoeden bestond dat hij bereid was zich over te geven aan de Verenigde Staten.

Beria werd ter dood veroordeeld wegens verraad, terrorisme en contrarevolutionaire activiteiten, ondanks dat hij op zijn blote knieën had gesmeekt en om genade had gevraagd. Het vonnis werd op 23 december 1953 ten uitvoer gelegd.

Behalve dat hij een communistische massamoordenaar was, was Beria ook een perverse sadist die graag vrouwen sloeg, martelde, verkrachtte en vermoorde. Wikipedia schrijft:

Beria was berucht bij de hedendaagse communistische elite en onder het personeel van de buitenlandse ambassade vanwege zijn seksueel misbruik van jonge vrouwen, maar de realiteit was veel erger en omvatte niet alleen georganiseerde verkrachtingen van tienermeisjes, maar ook seriemoorden op degenen die zich fysiek verzetten. Arrestatie en executie waren de straf voor de meisjes die de verkrachtingen overleefden, maar weigerden zich vrijwillig aan Beria ter beschikking te stellen.

De horrorverhalen worden bewezen door het feit dat botten van de slachtoffers van Beria werden gevonden begraven in zijn achtertuin, in zijn kelder en verborgen in de muren van zijn oude huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here