Een of andere negerin die zichzelf Terrible Tension noemt, twitterde vorige maand een lijst van ‘Nederlandse’ slavenhouders die door Nederland vergoed werden voor hun slaven ten tijde van de afschaffing in Curaçao.

Het is een interessant draadje. Aan het eind van haar draadje geeft ze een PDF als bron, maar dat is een anonfile, dus daar zal ik niet naar linken. Als je wilt kun je zelf naar het eind van het draadje scrollen en het op eigen risico bekijken. De lijst barst van de Spaanse en Portugese namen. In 1492 werd in Spanje het Alhambra Decreet uitgevaardigd en kregen alle Joden de opdracht om het land te verlaten. Vijf jaar later vaardigde Portugal een zelfde decreet uit.

Velen vluchtten naar Antwerpen en Amsterdam.

Hier is de lijst van Nederlandse slavenhouders die door Nederland vergoed werden voor hun slaven ten tijde van de afschaffing in Curaçao !, roept ze boos in de eerste tweet van haar draadje.

Benjamin, Mordechai, Leah, Abraham, Hanna, Esther, Rachel, Samuel, Sarah, Cohen, Pinto, Ephraim, het is een Jóódse namenlijst. De negerin zal er geen weet van hebben. En ook achter namen als Marietje zien we als achternaam Da Costa Gomez, bij Gijsbertha en Johannes bijvoorbeeld zien we dezelfde achternaam, en ook bij Paulina en Petrus.

Er staan Nederlandse namen tussen, maar ze vormen een minderheid. Het zijn Joden, met Joodse namen of aangenomen Spaanse en Portugese namen.

De negerin is nu zo woest dat haar volgende tweet volledig in CAPS gaat:

CURAÇAOSE SLAVENHOUDERS DIE DOOR DE REGERING WERDEN BETAALD VOOR DE SLAVEN DIE ZE IN 1863 BEZATEN !

Racistische Nederlanders betaalden elke persoon op deze lijst 200 gulden voor elke zwarte slaaf die ze in 1863 op Curaçao bezaten! Vandaag de dag is 200 fl. meer dan €2000!, meldt ze in haar volgende tweet.

Hoeveel rijkdom hebben Curaçaose Nederlanders vergaard met compensatie van Nederland voor het bezitten van zwarte mensen als slaven en ze dwongen de “bevrijde” slaven ook nog eens tien jaar lang “leerling” te worden!, zegt ze in haar afsluitende tweet.

Ja, ik vraag het me ook af. Hoeveel hebben Nederlanders destijds af moeten dragen aan de belastingdienst om de Joodse slavenhandelaren te vergoeden, terwijl wij nu de schuld krijgen van hun handel in mensen.

Je zou bijna een slavernijmuseum willen zodat deze zaken eens onder de aandacht gebracht worden. Bijna …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here