Mittmedia, dat in handen is van Bonnier, treedt als meerderheidsaandeelhouder toe tot de Hall Media, waardoor haar dominante positie op de Zweedse mediamarkt verder wordt versterkt. Dit wordt gemeld door Journalisten.

De Hall Media groep bestaat uit Jönköpings-posten, Värnamo Nyheter, Smålänningen en Falköpings Tidning. De groep geeft ook acht gratis kranten uit en heeft een eigen druk- en distributiebedrijf, dat ook wordt overgenomen door Bonnier, dat 51 procent van de aandelen in Hall Media koopt. De overige 49 procent wordt gekocht door het Noorse Amedia.

https://amaleknews.wpcomstaging.com/2019/12/24/joodse-media-invloed-in-scandinavie/

Kopers en verkopers hebben afgesproken de prijs van de deal geheim te houden. Mikael Nestius, business manager van Bonnier Mittmedia, zegt in een opmerking dat de acquisitie haar positie op de mediamarkt versterkt door “partnerschappen tussen belangrijke lokale en regionale kranten in Zweden”.

Nestius stelt verder dat het de bedoeling is om economische synergieën te bereiken, maar ook om de kranten een gecoördineerd front te laten vormen door “redactionele ervaringen uit te wisselen en elkaar te ondersteunen”.

De machtsconcentratie die door de overname op de mediamarkt ontstaat, is van dien aard dat de transactie door de mededingingsautoriteit moet worden goedgekeurd voordat zij kan worden afgerond. Journalisten omschrijft de aankoop als “Bonnier versterkt zijn greep op de Zweedse dagbladenmarkt“.

Bonnier stärker sitt grepp om mediemarknaden – monopoliseringen av svensk media trappas upp

Bonnier nam Mittmedia over in 2019

Bonnier was al erg groot, zie het stuk over Joodse media-invloed hierboven, toen het vorig jaar Mittmedia kocht.

Aftonbladet berichtte destijds (februari 2019):

Bonnier koopt samen met de Noorse Amedia mediagroep Mittmedia. Bonnier kondigde dit aan in een persbericht op vrijdag.

Maandenlang zijn de onderhandelingen over de noodlijdende mediagroep Mittmedia aan de gang. De strijd is gevoerd tussen Bonnier en de Noorse Polaris Media, die deels in handen is van Schibsted (de eigenaar van Aftonbladet).

Aanvankelijk vorderden de onderhandelingen met Polaris Media goed, maar ze werden uiteindelijk overtroffen door een hoger bod van de Bonnier Groep, volgens de krant Medievärlden.

Het nieuws dat Mittmedia, met 28 lokale kranten in Midden-Zweden, nu is geïntegreerd in Bonnier, en dat het Noorse Amedia een partner zal worden, werd aangekondigd in een persbericht op vrijdag.

“Het is zeer verheugend dat we nu een langdurige en stabiele eigenaar hebben gevonden, die over financiële middelen beschikt om de ontwikkeling van Mittmedia voort te zetten. Bonnier is de juiste eigenaar om de 28 kranten van Mittmedia naar de toekomst te brengen”, aldus Bengt Ottosson, voorzitter van de Raad van Bestuur van MittMedia AB, in het persbericht.

Bonnier zal 80 procent bezitten en Amedia 20 procent. Terwijl Bonnier heel Mittmedia wilde kopen, wilde Polaris Media 70 procent van de aandelen in handen krijgen, en dat het resterende deel in handen zou komen van NWT (15 procent), VK (10 procent) en de stichtingen (5 procent).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here