Het is een gespannen uitkijken, wachtend op Jimmy Julius Karow. Hij is een gezochte man en wordt als gevaarlijk beschouwd. Beschuldigd van het seksueel aanranden van een 9-jarig meisje in Oregon in 2000, vluchtte hij naar Israël voordat de autoriteiten in de VS hem konden arresteren of uitzoeken waar hij heen ging. Karow is sindsdien op de vlucht voor de Amerikaanse wetshandhaving. Momenteel heeft INTERPOL, een intergouvernementele politieorganisatie die met 194 landen werkt, een rood alert om de politie wereldwijd te waarschuwen dat hij voortvluchtig is.

Twee jaar nadat hij de VS ontvluchtte, werd Karow door een Israëlische rechtbank veroordeeld voor kindermisbruik in een aparte zaak. Hij zat in de gevangenis en werd vrijgelaten. Nu is een ander zogenaamd Israëlisch slachtoffer naar voren gekomen, die zegt dat hij haar begon te misbruiken toen ze 5 jaar oud was, en dat hij jarenlang doorging.

Karow heeft zich met succes aan de autoriteiten onttrokken door zich bijna twee decennia lang tussen de gemeenschappen in Israël te bewegen, en hij is niet de enige.

Een wijdverbreid probleem.

Uit een onderzoek van CBS News is gebleken dat veel beschuldigde Amerikaanse pedofielen naar Israël vluchten en dat het moeilijk kan zijn om ze voor het gerecht te brengen.

Jewish Community Watch (JCW), een Amerikaanse organisatie die beschuldigde pedofielen opspoort, probeert al jaren Karow te vinden en te helpen hem voor het gerecht te brengen.

JCW zegt dat Karow en andere gezochte mannen en vrouwen een recht hebben kunnen uitbuiten dat bekend staat als de Wet van Terugkeer, waarbij elke Joodse persoon naar Israël kan verhuizen en automatisch het staatsburgerschap kan krijgen.

Sinds de kleine organisatie begon met het volgen van beschuldigde pedofielen in 2014, zegt het dat meer dan 60 zijn gevlucht uit de VS naar Israël. Gezien de beperkte middelen om deze personen te identificeren, zegt JCW dat het werkelijke aantal waarschijnlijk veel groter is.

“Hetzelfde wat er nu in de katholieke kerk over de hele wereld gebeurt, hetzelfde gebeurt in onze gemeenschap,” vertelde JCW’s oprichter Meyer Seewald aan CBS News. “De doofpotaffaires zijn hetzelfde, het stigma, de schaamte.”

Seewald zegt dat hechte Joodse gemeenschappen in de VS soms beschuldigingen tegen een lid met ongeloof bekijken, en dat kan een huiveringwekkend effect hebben.

“Iedereen gaat en omringt deze persoon en steunt hem omdat ze niet kunnen geloven dat een persoon zo’n misdaad kan begaan. Ze kiezen de kant van de dader en het misbruik gaat door”, zegt Seewald. “Ze plaatsen hem in een andere gemeenschap. Een paar jaar later heeft hij hetzelfde gedaan en horen we meer aantijgingen dat de persoon kinderen misbruikt. Slachtoffers willen niet naar voren komen als ze dat zien.”

JCW zegt dat het merendeel van de gevallen afkomstig is van moderne orthodoxe tot ultra-orthodoxe Joodse enclaves in de VS, maar dat dit gebeurt in de hele Joodse gemeenschap. Omdat daders niet aansprakelijk kunnen worden gesteld tenzij slachtoffers naar voren komen, wordt van veel gevallen aangenomen dat ze niet worden gemeld. Om te proberen ze in het licht te krijgen, organiseert JCW bewustmakingsevenementen in de VS en biedt slachtoffers van seksueel misbruik advies en emotionele ondersteuning.

Mendy Hauck besloot naar voren te komen na steun te hebben ontvangen van JCW. De vader van twee kinderen zegt dat hij net 8 jaar oud was toen hij werd gemolesteerd door een leraar op zijn Orthodoxe Joodse School in Los Angeles. Hauck zegt dat het misbruik op een dag begon toen een vriend koekjes voor zijn verjaardag meebracht.

“Ik heb het grootste koekje genomen en hij zei: “Leg het terug en je kunt terugkomen in de pauze om je koekje te halen. “Dus nadat hij de rest van de koekjes aan de andere klasgenoten had uitgedeeld, moest ik achterblijven als ik mijn koekje wilde, en dat deed ik. Hij riep me naar zijn bureau… en toen begon hij… me te wrijven.”

Zijn vermeende misbruiker is Mordechai Yomtov, een toen 35 jaar oude Hebreeuwse leraar.

“Ik sprong een stap of twee naar achteren en hij pakte mijn haar en zei: ‘het is goed, je mag in de buurt komen. Ik zal je geen pijn doen. Er is niets aan de hand’, en hij deed het weer’, herinnert Hauck zich.

Hauck zegt dat het misbruik doorging in de loop van het jaar. Hij zegt dat hij zich gevangen voelde, en dat hij er nergens mee naar toe kon.

Na afloop van het jaar ging Hauck door naar de volgende klas. Toen haalden de misdaden van Yomtov hem in. In 2001 arresteerde de politie hem en klaagde hem aan voor het plegen van onzedelijke daden met drie van zijn andere studenten, variërend in leeftijd van 8 tot 10 jaar. Maar Hauck heeft nooit iemand over zijn beproeving verteld tot jaren later.

Yomtov pleitte uiteindelijk schuldig, zat in de gevangenis en werd op proef vrijgelaten. Maar toen hij eenmaal vrij was, schond hij zijn proeftijd door via Mexico naar Israël te vluchten.

JCW spoorde hem op en confronteerde hem in Jeruzalem met een verborgen camera. Yomtov gaf toe dat hij zijn proeftijd had geschonden en illegaal uit de Verenigde Staten was gevlucht, met hulp. Hij zei ook dat hij in Mexico een vals paspoort had gekregen om naar Israël te reizen, waar hij illegaal woont.

Yomtov ontkende Hauck te hebben misbruikt, maar bood zijn slachtoffers een algemene verontschuldiging aan: “Het spijt me heel erg. Ik hoop dat God iedereen zal helpen die dit heeft meegemaakt. Vergeef me alsjeblieft.”

Pas in 2016, toen een ander vermeend slachtoffer van Yomtov en een vriend van Hauck naar voren kwam, voelde Hauck zich gedwongen om zijn verhaal te vertellen. Hij diende een politierapport in in de hoop gerechtigheid te krijgen, maar zegt dat de processen traag verlopen. Voor hem is gerechtigheid tweeledig.

“Ik wil dat de (LA County District Attorney) hun spel opvoert – je weet wel, echt vecht om hem hier terug te krijgen en hem te geven wat hij verdient,” zegt hij. “En ook, ik wil dat de gemeenschappen ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt.”

Het kantoor van de officier van justitie vertelde CBS News dat er geen verzoek is geweest om Yomtov uit te leveren aan de Verenigde Staten, en weigerde verder commentaar te geven.

Rode vlaggen, meer slachtoffers

Hulp van de gemeenschap is een terugkerend thema. Rabbijn Yehuda Oppenheimer weet uit eerste hand hoe een pedofiel naar Israël kan vluchten. In 2000 hielp hij onbewust Karow ontsnappen.

De twee ontmoetten elkaar toen Karow interesse toonde om zich tot het jodendom te bekeren. Op een dag zei Karow plotseling dat hij naar Israël wilde verhuizen.

Op de vraag of er helemaal niets was dat een rode vlag opwierp tot op het moment dat Karow zei dat hij naar Israël wilde verhuizen, antwoordde rabbi Oppenheimer: “Ik wou dat ik kon zeggen dat [het geen rode vlaggen hief], maar helaas kan ik niet… Hij [Karow] zei: “Ik ben van plan om naar Israël te gaan, ik moet veel sneller gaan dan ik dacht dat ik moest gaan”.

“Hij zei dat er iets in het verleden is gebeurd toen hij jong was, maar dat er sindsdien niets meer is gebeurd. Ik voelde dat ik hem kon vertrouwen. Dus schreef ik hem een brief, hij kocht een kaartje en vertrok.”

Oppenheimer gaf Karow de contactgegevens van familie en vrienden in Israël om hem te helpen zich te vestigen. Op een dag belde een goede vriend de rabbijn.

“Ik zal nooit precies weten wat er is gebeurd, maar er is iets ernstig seksueel … er is iets gebeurd met hun dochter en [Karow] is gearresteerd.” Oppenheimer zegt dat het voelde als “een vuistslag. Het was erg pijnlijk.”

Hij zegt dat hij dat schuldgevoel tot op de dag van vandaag draagt en hij daarom met zijn verhaal naar voren kwam. Hij heeft een boodschap voor andere rabbijnen en gemeenschapsleiders:

“Als iemand op deze manier misbruik gepleegd heeft, is de kans groot dat hij dat weer zal doen, hoe aardig en vroom en wijs en aardig en charismatisch hij ook is”, zegt Oppenheimer. “Je kunt ze gewoon niet vertrouwen. Je moet stappen ondernemen om te voorkomen, je kunt ze niet in de buurt van jongeren hebben, je kunt ze niet in je huis hebben.”

Een van de meisjes die Karow zou hebben misbruikt in Israël is “Amoona.” Ze vroeg ons haar echte naam niet te gebruiken, om haar familie te beschermen.

“Ik was 5, 4 of 5 jaar oud. Mijn moeder lag op bed. Mijn vader is een rabbijn, dus hij was niet thuis. Vroeger kwam hij bij ons thuis. We speelden vroeger spelletjes en toen werd het seksueel.”

Het vermeende misbruik vond plaats in de loop van meer dan twee jaar. In een Israëlische aanklacht van juli 2019 worden beschuldigingen van ernstig seksueel misbruik, waaronder verkrachting en sodomie, nader toegelicht. Ze zegt dat hij haar zou bedreigen en manipuleren om haar te laten zwijgen.

“Ik ga je een koekje geven omdat je het zo lekker doet.” Het gaat allemaal om het koekje, het gaat allemaal om het liegen en het gaat allemaal om het feit dat het zo slecht is voor een klein kind,” herinnert Amoona zich dat hij het haar vertelde. “Hij heeft ook gedreigd om mijn ouders te vermoorden. Hij zou me verstikken. Hij zou me vasthouden.”

Inactiviteit, zelfs bescherming?

Amoona is boos dat Karow in de eerste plaats Israël mocht binnenkomen, maar JCW’s belangrijkste operationele officier Shana Aaronson zegt dat de fout in de Verenigde Staten begint. Ze zegt dat er elementen van de Joodse gemeenschap in de VS zijn die bereid zijn om pedofielen te helpen ontsnappen.

Karow – Interpol foto

“Vaak is er een soort gemeenschapsprikkel, of iemand is hen een gunst verschuldigd of iemand in de gemeenschap, laten we zeggen een instelling, heeft de misdaden in het verleden verdoezeld en ze weten dat als dit naar de rechtbank gaat, er veel civielrechtelijke aansprakelijkheid bij komt kijken’, zegt ze.

Terwijl Aaronson de Joodse gemeenschappen in de VS en de Amerikaanse regering de schuld geeft van het niet agressief nastreven van uitleveringen, zegt ze dat de Israëlische autoriteiten er ook niet in geslaagd zijn om de jacht op verdachten te prioriteren.

Ze vertelt CBS News dat het voor de politie makkelijker zou zijn om bijvoorbeeld Karow op te sporen en te arresteren, maar in plaats daarvan is het aan de JCW om hem op te sporen.

Israël staat bekend als een natie met cutting-edge technologie, maar Shana zegt dat dat niet gebruikt wordt door lokale rechtshandhaving. Shana zegt dat de politie geen achtergrondcontroles vraagt ??van daders die in Israël zijn gearresteerd en die recentelijk uit andere landen zijn verhuisd. Ze doen niet eens een Google-zoekopdracht, zegt ze.

“De algemene normen en protocollen voor onderzoek door de lokale politie zijn slecht,” zegt ze.

JCW zegt dat het probleem ook de hoogste regionen van de Israëlische politiek bereikt. Zij merken op dat Yaakov Litzman, leider van een ultra-orthodoxe alliantie in de Israëlische wetgevende macht en de huidige minister van Volksgezondheid, beschuldigd is van het voorkomen van de deportatie van een Malka Leifer, een voormalig hoofdonderwijzer op een Joodse school in Australië, waar zij voor meerdere aanklachten van seksueel misbruik van kinderen wordt gezocht.

CBS News verkreeg een Israëlische politie-rapport dat zegt dat er voldoende bewijsmateriaal is tegen Litzman om aan te bevelen dat hij zelf beschuldigd wordt van fraude en vertrouwensbreuk voor het beschermen van Leifer. Het kantoor van Litzman vertelde CBS News dat er geen sprake was van een misstand. Het is nu aan de procureur-generaal van Israël om te beslissen of de wetgever wordt aangeklaagd.

“Het is een goed voorbeeld van hoe ver die de gemeenschap zal gaan,” zegt Aaronson van JCW. “Het is echt teleurstellend en walgelijk.”

De Israëlische politie wil geen commentaar geven op specifieke gevallen, maar staat erop dat ze de zaken serieus nemen en dat ze ‘nauw samenwerken met het ministerie van Justitie en wereldwijde politieorganisaties om verdachten in het buitenland te vinden’.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie weigerde ook commentaar te geven op specifieke gevallen, maar prees hun relatie met de Israëlische wetshandhaving, en voegde toe dat zedendelinquenten met succes zijn uitgeleverd in het verleden.

Op de uitkijk

Op de dag van de uitkijk kreeg JCW de beste tip in maanden – dat Karow in een kliniek in Tel Aviv zou zijn. Ze weten dat hij 6’2″ en meer dan 200 pond is, maar hij had zijn uiterlijk kunnen veranderen, en eerdere pogingen om hem te pakken te krijgen zijn mislukt.

“Het is duidelijk dat de angst is dat hij erachter komt dat iemand hem zoekt en dat hij zal schrikken,” zegt Aaronson, terwijl hij een oude foto van JCW’s doelwit vasthoudt.

Een ambulance stopt en een man stapt uit met een verbonden rechterarm. Hij voldoet aan de beschrijving van Karow. Aaronson’s team bevestigt zijn identiteit en belt de politie.

Karow wordt door twee agenten naar buiten gebracht. Hij lijkt niet verrast om in hechtenis te zijn. We vragen hem of hij een meisje in de Verenigde Staten heeft aangevallen.

“Nee,” antwoordt hij. Hij ontkent vluchten naar Israël, maar antwoordt niet op de vraag of hij meisjes in dat land heeft aangevallen. Hij zegt dat hij weet dat hij gezocht wordt onder een internationaal arrestatiebevel.

Karow wordt nu geconfronteerd met aanklachten in zowel Israël als de VS.

Het kantoor van de officier van justitie in Clackamas County, Oregon, vertelde CBS News dat het “samenwerkte met de federale overheid om zijn uitlevering veilig te stellen.”

Buiten de kliniek belt Aaronson Amoona om het nieuws van Karow’s gevangenneming te delen. In Israël mogen slachtoffers de confrontatie met vermeende daders aangaan voor het proces. Amoona bracht een doos met dezelfde koekjes die Karow gebruikte om haar te manipuleren, om naar hem terug te gooien.

“Het was goed om hem te confronteren,” zegt ze. “Om die afsluiting in mijn leven te hebben.”

Ondertussen blijft Mordechai Yomtov op vrije voeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here