Zwitserse kiezers gaan zondag naar de stembus om te beslissen of ze een maatregel steunen die het illegaal maakt om mensen te discrimineren op basis van hun seksuele geaardheid.

Peilingen tonen solide steun voor wat is aangekondigd als een “anti-homofobie” wet, maar tegenstanders verzamelden voldoende handtekeningen in een verzoekschrift om een referendum over de kwestie te houden. Zwitserland houdt regelmatig referenda die kiezers directe zeggenschap geven in de beleidsvorming.

In het referendum wordt de kiezers gevraagd of zij een wetswijziging steunen die in december 2018 door het parlement is aangenomen om de wetboeken van strafrecht en militaire rechtspraak tegen het aanzetten tot haat en discriminatie aan te scherpen.

Tegenstanders van deze inspanningen staan erop dat dergelijke maatregelen een inbreuk vormen op het recht op vrijheid van meningsuiting.

De maatregelen, die een uitbreiding vormen op de bestaande wetten die rassendiscriminatie verbieden, zouden het illegaal maken om publiekelijk te denigreren, te discrimineren of haat te zaaien tegen mensen op basis van hun seksuele geaardheid.

De aanhangers van een kleine politieke partij, die beweert christelijke waarden te hebben en achter de petitie staat, zeggen dat de parlementaire inspanningen “vrijheidsdodend” zouden zijn en dat de bescherming tegen vernederingen al in de Zwitserse wet is vastgelegd.

Groene, linkse en centristische partijen steunen de aangescherpte bescherming, terwijl de populistische, rechtse Zwitserse Volkspartij – de grootste afzonderlijke factie in het parlement – zich daartegen verzet.

Switzerland holds referendum on making homophobia illegal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here