“Veel van de mannen in mijn compagnie hadden er die dag geen moeite mee om ongewapende krijgsgevangenen te vermoorden, want voor hen verdienden de SS-bewakers niet dezelfde beschermde status als de vijandelijke soldaten die na een dapper gevecht gevangen zijn genomen. Voor veel van de mannen in I-compagnie waren de SS’ers niet meer dan wilde, wrede dieren wiens rol in deze oorlog was om hulpeloze burgers te verhongeren, te martelen en te vermoorden”. Flint Whitlock, The Rock of Anzio, From Sicily to Dachau: A history of the U.S. 45th Infantry Division

Waffen-SS soldaten werden geëxecuteerd door Amerikaanse bevrijders van Dachau

De foto hierboven is een still, genomen door T/4 Arland B. Musser, 163e Signal Photographic Company, US Seventh Army, op 29 april 1945, de dag dat het concentratiekamp Dachau werd bevrijd. Het toont 60 Waffen-SS soldaten op de grond, sommige gewond, sommige spelen dood, en 17 doden, volgens Flint Whitlock, historicus voor de 45ste Thunderbird Division, die deze informatie kreeg van Lt. Col. Felix Sparks, commandant van het 3e Bataljon, 157ste Infanterie Regiment, 45ste Divisie van het Amerikaanse Zevende Leger, de eerste eenheid die bij het kamp Dachau aankwam.

In zijn boek “Surrender of the Dachau Concentration Camp 29 April 1945” identificeerde kolonel John H. Linden de mannen op de foto als volgt: De tweede Amerikaanse soldaat van links is Bryant, wiens voornaam onbekend is, maar wiens bijnaam “Bird Eye” was. De derde soldaat van links is Martin J. Sedler, en de man die knielt is William C. Curtain. Alle drie deze mannen waren bij de M Compagnie van het 3e Bataljon, 157e Infanterie Regiment. De soldaat uiterst rechts is Pfc. John Lee van de I-compagnie. De gebouwen op de achtergrond bevinden zich binnen het Dachau SS-garnizoen waar de Waffen-SS-troepen werden ondergebracht; het gebouw rechts is een ziekenhuis waar een reservecompagnie van kreupele Waffen-SS-soldaten, die eerder gewond waren geraakt in de strijd, werd ondergebracht. De Waffen-SS was het elite-vrijwilligersleger dat veel divisies uit andere landen omvatte, maar ook Duitse soldaten.

Volgens kolonel John H. Linden’s verslag van de bevrijding van Dachau, filmde T/3 Henry F. Gerzen, 163 Signal Photographic Company, de opnames met een filmcamera. Een paar frames van deze film, die de doofpotaffaire van het bloedbad van Dachau overleefden, tonen Lt. Kolonel Felix Sparks die zijn pistool in de lucht afvuurde om de actie op de foto hierboven, die naar verluidt rond het middaguur plaatsvond, te stoppen. Echter, Kolonel Howard A. Buechner, een medisch officier van de 45ste Divisie, beweert dat de foto hierboven een tweede incident laat zien toen 346 Waffen-SS soldaten werden geëxecuteerd op bevel van Lt. Jack Bushyhead, rond 14.45 uur.

Lt. Felix Sparks stopt het doden van SS-soldaten bij de muur

De foto hierboven toont de 27-jarige Lt. Kolonel Felix Sparks die een pistool in de lucht afvuurt, terwijl hij tegelijkertijd zijn linkerhand omhoog houdt als signaal aan de Amerikaanse soldaten om te stoppen met schieten.

In 1989 schreef Lt. Col. Sparks een verslag van de rol van de 45ste infanteriedivisie bij de bevrijding van Dachau. Zijn beschrijving van wat er bij de muur gebeurde is als volgt:

Terwijl ik toekeek, werden ongeveer vijftig Duitse troepen uit verschillende richtingen binnengebracht. Een machinegeweerteam van de compagnie-I, bewaakte de gevangenen. Na een paar minuten kijken, ging ik op weg naar het opsluitingsgebied (het concentratiekamp), na aanwijzingen van een van mijn soldaten. Nadat ik een korte afstand was weggelopen, hoorde ik het machinegeweer dat de gevangenen bewaakte het vuur openen. Ik rende onmiddellijk terug naar het geweer en schopte de schutter met mijn laars van het geweer. Ik greep hem toen bij de kraag en zei: “Wat ben je verdomme aan het doen?” Hij was een jonge soldaat van ongeveer 19 jaar oud (soldaat William C. Curtin) en huilde hysterisch. Zijn antwoord aan mij was: “Kolonel, ze probeerden weg te komen.” Ik betwijfel of dat zo was, maar in ieder geval doodde hij een twaalftal gevangenen en verwondde er nog een paar. Ik plaatste een officier bij het geweer en ging naar de gevangenis.

In zijn verslag van 1989 over de bevrijding van Dachau schreef Sparks het volgende over het aantal SS-soldaten dat in het bloedbad van Dachau werd gedood:

Het was het voorgaande incident dat aanleiding heeft gegeven tot wilde beweringen in verschillende publicaties dat de meeste of alle Duitse gevangenen die in Dachau gevangen zijn genomen, zijn geëxecuteerd. Niets is minder waar. Het totale aantal Duitse bewakers dat die dag in Dachau werd gedood was zeker niet hoger dan vijftig, waarbij dertig waarschijnlijk een nauwkeuriger cijfer is.

Volgens Whitlock waren de mannen van de 45ste Infanteriedivisie door generaal George S. Patton, de commandant van het Amerikaanse Zevende Leger, op 27 juni 1943 vlak voor hun invasie op Sicilië gewaarschuwd voor het gevaar van Duitse krijgsgevangenen. Whitlock schreef:

“Patton waarschuwde de mannen om op te passen voor vuile trucjes toen het leek alsof een groep vijandelijke soldaten zich wilde overgeven. Een favoriete tactiek, zei de generaal, was dat een kleine groep plotseling hun wapens liet vallen en hun handen omhoog hield of met een witte vlag zwaaide. Wanneer nietsvermoedende Amerikanen zich in het open veld begaven om de vijandelijke gevangene te nemen, zouden de ‘overgevende’ troepen zich op de grond laten vallen en hun kameraden, die op de loer lagen, zouden opduiken en de blootgestelde Amerikanen neermaaien. Patton waarschuwde de Thunderbirds om op hun hoede te zijn voor dit soort verraad en om geen genade te tonen als de Duitsers of Italianen dit trucje zouden proberen. Zijn woorden zouden noodlottige gevolgen hebben.”

De “noodlottige gevolgen”, waar Whitlock naar verwees, was het incident dat plaatsvond bij de bevrijding van Dachau toen een jonge soldaat van de 45e Infanterie Divisie van het Amerikaanse Zevende Leger het vuur opende op een groep Waffen-SS-soldaten die zich hadden overgegeven. Hij beweerde dat de overgegeven soldaten zich naar voren bewogen.

Toen de 45e Infanteriedivisie op weg was naar Dachau, met het bevel om het beruchte concentratiekamp te bevrijden, hadden de Amerikaanse soldaten geen voorafgaande informatie over het bestaan ??van de SS-legerpost, gelegen direct naast de gevangenis van Dachau. De mannen van de 45e Divisie verwachtten geen garnizoen soldaten te vinden, laat staan ??Waffen-SS-soldaten. Voor de Amerikanen had de SS een reputatie als de meest slechte van de Duitse soldaten.

Voordat ze het SS kamp bereikten, hadden de soldaten van Lt. Col. Felix Spark’s 3e Bataljon, 157e Regiment, I-compagnie, onder het commando van Lt. William P. Walsh, een lange rij verlaten wagens van een goederentrein gezien, gevuld met uitgemergelde lijken, aan de Friedenstrasse (Vredesstraat) net buiten het SS garnizoen. De foto hieronder toont de “Dodentrein”. De trein was geladen met gevangenen uit het kamp Buchenwald, die naar Dachau waren geëvacueerd, maar de trein had drie weken vertraging opgelopen door Amerikaanse bombardementen op de spoorwegen; sommige van de dode gevangenen in de trein waren gedood door Amerikaanse kogels toen de trein werd bestookt door Amerikaanse vliegtuigen, zoals Pfc. John Lee in zijn beschrijving van de bevrijding opmerkte. De Waffen-SS-soldaten, waaronder een eenheid Hongaarse soldaten, die zich te goeder trouw aan de 45e Infanteriedivisie overgaven, hadden niets te maken met de Dodentrein.

De foto hieronder toont Amerikaanse soldaten die kijken naar de lichamen van Duitse soldaten die naar de Dodentrein zijn gebracht, nadat ze zich hadden overgegeven, en die door de Amerikaanse bevrijders waren neergeschoten.

Amerikaanse soldaten inspecteren de lichamen van Duitse soldaten op de Dodentrein

Een vooruitgeschoven groep soldaten van de I-compagnie volgde het spoor en ging het SS garnizoen binnen door de spoorwegpoort, enige tijd voordat een vooruitgeschoven groep van de 42ste Divisie direct naar de zuidwestelijke ingang van het Dachau complex ging, waar een SS-Totenkopf officier, 2e Lt. Heinrich Wicker, wachtte om het Concentratiekamp op te geven. Zoals geciteerd in Flint Whitlock’s boek “The Rock of Anzio“, zei Lt. Col. Sparks: “We gingen langs de zuidkant van het kamp en ik zag de hoofdingang en besloot die te vermijden; als de Duitsers het [het kamp] zouden verdedigen, dacht ik dat ze het daar zouden doen”.

Volgens Whitlock, “zou Spark’s beslissing om de hoofdingang niet te naderen leiden tot veel verwarring en controverse voor de komende decennia, want binnen die poort stonden de Duitsers klaar om zich over te geven, niet om te vechten.”

De poort op de foto hieronder is waar “de Duitsers zich wilden overgeven, niet vechten.” Het was ongeveer 75 meter van deze poort, gelegen aan de zuidwest kant van het Dachau complex, dat 2nd Lt. Heinrich Wicker het Dachau concentratiekamp overgaf aan Brig. Gen. Henning Linden van de 42ste Infanterie Divisie. Deze foto is genomen na de bevrijding en toont twee Amerikaanse soldaten die de poort bewaken.

Poort in de buurt van waar Lt. Heinrich Wicker wachtte op overgave bij Dachau

Whitlock citeert Lt. Walsh als volgt:

Er is een grote poort, en deze Duitse kerel komt daar uit. Hij moet ongeveer twee meter geweest zijn, en hij heeft mooi blond haar. Hij is een knappe klootzak en hij heeft meer godverdommese onderscheidingskruizen op dan mogelijk en … een witte vlag….Mijn eerste reactie is, “Jij klootzak, waar was je verdomme vijf minuten geleden voordat we hier kwamen, om voor al deze mensen te zorgen? ….Nou, iedereen was erg overstuur. Elke man in mijn compagnie, inclusief ikzelf, was erg overstuur over dit ding, en toen zag ik deze grote kerel naar buiten komen met al die onderscheidingen op hem.

De foto hieronder toont de “grote poort” die Lt. Walsh beschreef. Deze foto is genomen op de dag van de bevrijding; het toont Waffen-SS soldaten van het garnizoen die zich overgeven aan de Amerikanen.

De “grote poort” waar Waffen-SS-soldaten zich overgaven

Wat Lt. Walsh en de mannen van I-compagnie niet wisten, was dat het SS trainingskamp en garnizoen volledig gescheiden was van het concentratiekamp Dachau, hoewel het gevangeniscomplex zich binnen het grote SS-complex bevond, en alleen toegankelijk was door eerst door de poorten naar het SS-garnizoen te gaan. De poort naar het concentratiekamp Dachau is te zien op de foto hieronder.

De poort naar het concentratiekamp Dachau was in het SS-complex

In zijn boek “Surrender of the Dachau Concentration Camp 29 April 1945” schreef kolonel John H. Linden dat de avond ervoor, op 28 april, “een gevechtseenheid van de Waffen-SS naar het concentratiekamp Dachau werd gestuurd om het kamp over te dragen aan de eerste Amerikaanse legereenheid die het kamp zou bereiken”.

Volgens Nerin E. Gun’s boek “The Day of the Americans“, gepubliceerd in 1966, was de commandant van de gevechtseenheid van de Waffen-SS soldaten Lt. Heinrich Skodzensky, hoewel er geen SS-records zijn waarin zijn naam wordt genoemd. Er is geen vermelding van Skodzensky in het Dachau-archief of in het Berlijnse Bundesarchiv.

Abram Sachar gaf dit verslag van de overgave van het concentratiekamp in zijn boek “The Redemption of the Unwanted“, gepubliceerd in 1983:

Al snel werden de vooruitgeschoven verkenners (van de 45ste Divisie) vergezeld door andere geallieerde soldaten en een van de Duitse bewakers kwam naar voren om zich over te geven met wat hij dacht dat het gebruikelijke militaire protocol zou zijn. Hij kwam in vol ornaat tevoorschijn, met al zijn decoraties op zak. Hij was pas recentelijk van het Russische front naar Dachau gekwartierd. Hij groette en blafte “Heil Hitler”. Een Amerikaanse officier keek neer en rond naar hopen rottende lijken, naar duizenden gevangenen die in hun eigen vuiligheid gehuld waren. Hij aarzelde slechts een moment, spuugde vervolgens in het gezicht van de nazi en schreeuwde “Schweinehund”, voordat hij het bevel gaf om hem mee te nemen. Even later klonk er een schot en de Amerikaanse officier kreeg te horen dat er geen protocol meer nodig was.

Dit verslag verwijst naar de executie van Lt. Heinrich Skodzensky, die volgens Nerin E. Gun, een overlevende van Dachau, pas recentelijk de leiding over het SS garnizoen zou hebben gekregen. Skodzensky zou zijn geëxecuteerd door soldaten van de 45e Thunderbird Division die voor de 42e Rainbow Division ???? op het Dachau-complex waren aangekomen. In tegenstelling tot Sacher’s beschrijving van de executie van Lt. Skodzensky, was het concentratiekamp waar “duizenden gevangenen in hun eigen vuiligheid gehuld” werden vastgehouden minstens een kilometer verwijderd van het gebied waar de eerste executies van de Waffen-SS-soldaten plaatsvonden.

Volgens kolonel Buechner, die een boek schreef met de titel “The Hour of the Avenger“, had het SS garnizoen een capaciteit van 1473 man. De bewakers van het concentratiekamp, die SS-Totenkopf-soldaten waren, werden bij het SS garnizoen ondergebracht, samen met Waffen-SS-soldaten die onlangs van het front waren aangekomen. De Waffen-SS-soldaten waren niet verantwoordelijk voor het concentratiekamp Dachau, dat werd beheerd door de SS-Totenkopf, niet door de Waffen-SS. Veel van de bewakers waren op 28 april gevlucht. Hun vrouwen en families waren achtergelaten in het SS garnizoen.

Whitlock schreef dat een van de mannen van mijn compagnie de SS-soldaat, die zich bij de “grote poort” had overgegeven, had neergeschoten omdat hij probeerde te ontsnappen, nadat hij zich had overgegeven, volgens Lt. Walsh. De naam van deze soldaat is onbekend. Toen kwamen er nog vier Waffen-SS-soldaten tevoorschijn met hun handen omhoog en gaven zich over aan de mannen van mijn compagnie. De woorden van generaal Patton herinnerend, die had gewaarschuwd voor vuile trucs, en de slechte reputatie van de SS-ers kennende, dreef luitenant Walsh de SS-ers in een lege treinwagon en “leegde zijn pistool” in hen, volgens Whitlock. Hun lichamen zijn te zien op de foto hierboven, omdat Amerikaanse soldaten naar de trein werden gebracht om naar hen te kijken.

Lt. Walsh en zijn mannen gingen verder door het SS garnizoen, waarbij de soldaten die zich hadden overgegeven werden opgepakt en de Waffen-SS-soldaten werden gescheiden van de Wehrmachtsoldaten, die deel uitmaakten van het reguliere Duitse leger. De foto hieronder toont een aantal van de Duitse soldaten die zich hadden overgegeven.

Soldaten bij het Dachau garnizoen nadat ze zich hebben overgegeven

Let op de gevangenen, die de Amerikaanse soldaten bijstaan, op de foto hierboven, genomen op 29 april 1945, de dag van de bevrijding. Rechts staat een bevrijde gevangene met een gestreepte gevangenisbroek en een jasje met een X op de rug. De X werd geschilderd op de burgerkleding die sommige gevangenen droegen om hen te identificeren in het geval ze ontsnapten.

De SS-soldaten, die zich hadden overgegeven, stonden in een rij tegen een muur die deel uitmaakte van een kolenbak, zoals te zien is op de foto boven aan deze pagina. Luitenant Walsh riep op tot het opstellen van een machinegeweer tegenover de gevangenen en beval zijn I-compagnie-soldaten om de Duitsers neer te schieten als ze niet op hun plaats bleven. Toen de SS-soldaten het machinegeweer geladen zagen en klaar om te vuren, raakten ze in paniek en begonnen ze in de richting van de Amerikaanse soldaten te lopen, volgens John Lee van de I-compagnie, zoals geciteerd door Whitlock.

De aanwezige arts, Peter Galary, vertelde Whitlock dat hij “weigerde de door ons neergeschoten Duitsers te verbinden”.

Execution of SS soldiers at Dachau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here