Scholen moeten ervoor zorgen dat menstruatie-producten beschikbaar zijn in “gemeenschappelijke ruimtes”, zodat ze toegankelijk zijn voor meisjes die zich identificeren als transseksuele jongens.

Eerder deze week heeft een regering haar plan om tampons, maandverband en andere menstruatieproducten te verstrekken, uitgerold.

Het ministerie van Onderwijs publiceerde een handleiding voor scholen, waarin het hoofdonderwijzers werd geadviseerd om producten op te slaan in “gemeenschappelijke ruimtes zoals bibliotheken”, zodat “alle leerlingen, ook degenen die geen gebruik zouden maken van vrouwelijke toiletten, toegang kunnen krijgen tot de producten”.

In de leidraad staat dat “meisjes, niet-binaire en transgenderstudenten die periodens hebben, allemaal toegang moeten krijgen tot deze regeling”.

Verder werd uitgelegd dat er gratis ongesteldheidsproducten beschikbaar moeten zijn voor “leerlingen die zich niet als vrouwelijk identificeren maar toch ongesteld zijn, bijvoorbeeld transgender-jongens en niet-binaire leerlingen”.

De kanselier kondigde vorig jaar aan dat sanitaire producten gratis zouden worden verstrekt op middelbare scholen in heel Engeland.

Toen hij de stap aankondigde, zei Philip Hammond dat het de bezorgdheid van de hoofdonderwijzers volgde dat meisjes school missen omdat ze zich de producten niet kunnen veroorloven.

Hammond vertelde parlementsleden: “In reactie op de toenemende bezorgdheid van schoolleiders dat sommige meisjes schoolbezoek missen vanwege het onvermogen om sanitaire producten te betalen, heb ik besloten om de levering van gratis sanitaire producten in middelbare scholen en hogescholen in Engeland vanaf de volgende school te financieren jaar.”

De regering heeft al toegezegd de BTW op sanitaire producten – de zogenaamde “tamponbelasting” – af te schaffen wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Op dit moment kanaliseert het de inkomsten die het oplevert naar goede doelen.

Government advises schools that transgender boys need access to free period products 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here