Rusland’s Poetin probeert het geboortecijfer te stimuleren

0

President Vladimir Poetin heeft een reeks plannen aangekondigd om het aantal kinderen dat in Rusland wordt geboren te verhogen van een gemiddeld geboortecijfer van minder dan 1,5 per vrouw tot 1,7 binnen vier jaar.

Vorig jaar beloofde hij belastingvoordelen voor grotere gezinnen.

Op woensdag vertelde hij het parlement “het geboortecijfer daalt weer” voordat hij staatsfinanciering voor nieuwe moeders toezegde.

“Moederschapskapitaal” is tot nu toe alleen betaald aan gezinnen met ten minste twee kinderen.

Welzijnsuitkeringen worden ook betaald voor kinderen van drie tot zeven jaar in gezinnen met een laag inkomen, en de eerste vier schooljaren worden gratis schoolmaaltijden verstrekt.

Waarom het geboortecijfer een probleem is buiten Rusland
Verschillende Oost-Europese landen hebben te kampen met een dalend geboortecijfer.

Vorige week nog kondigde de rechtse nationalistische premier van Hongarije, Viktor Orban, plannen aan voor gratis vruchtbaarheidsbehandelingen voor echtparen en mogelijke vrijstellingen van de inkomstenbelasting voor moeders met drie of meer kinderen.

Moeders met vier kinderen hebben al enkele belastingvoordelen in Rusland, een land dat een geboortecijfer van 1,48 heeft. Het EU-gemiddelde bedraagt 1,59 geboorten per vrouw en verschillende landen, waaronder Spanje, Italië, Griekenland en Malta, liggen ver onder het Russische cijfer.

De Russische bevolking heeft moeite gehad om zich te herstellen van een dramatische daling in de jaren negentig, tot het punt dat de heer Poetin zei dat in 1999 het geboortecijfer was gedaald tot 1,16, lager zelfs dan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is de laatste jaren weer op gang gekomen en hoewel de bevolking momenteel 147 miljoen mensen telt, sprak de Russische leider van een “zeer moeilijke demografische periode” waarin de kinderen van de jaren negentig zelf aan het bevallen waren.

“Het lot van Rusland en zijn historische vooruitzichten hangt af van hoeveel van ons er zijn,” zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here