Onderzoekers keken naar de gezondheidsgegevens van 38.000 slachtoffers die tussen 1911 en 1945 in Europa zijn geboren en vergeleken deze met 35.000 mensen die in dezelfde jaren in Israël zijn geboren.

Ze ontdekten dat, hoewel ze meer kans maakten op het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes, Holocaust overlevenden nog steeds aanzienlijk meer kans hadden om langer te leven.

Terwijl 41 procent van de controlegroep in de studieperiode 1998-2017 was overleden, was slechts 25 procent van de overlevenden van de kampen dood.

Vergelijking van sterfte- en comorbiditeitscijfers tussen holocaustoverlevenden en individuen in de algemene bevolking in Israël

Belangrijkste punten

  • Vraag: Wat zijn de percentages comorbiditeiten en sterfte onder overlevenden van de holocaust in vergelijking met controle personen?
  • Bevindingen: In deze case-control studie van 38 597 Holocaustoverlevenden en 34 931 controle personen, werden significant hogere comorbiditeitspercentages gerapporteerd in de Holocaustoverlevende groep dan in de controlegroep. Daarentegen was het totale sterftecijfer bij de holocaustoverlevenden (25,3%) lager dan bij de controlegroep (41,1%) na correctie voor confounders.
  • Betekenis: De bevindingen suggereren dat, hoewel Holocaustoverlevenden meer comorbiditeiten kunnen ervaren, de mortaliteit in de groep lager kan zijn, wat in verband kan worden gebracht met de verbeterde gezondheidsvaardigheden en de unieke veerkracht van de overlevenden van de Holocaust.

Abstract

  • Belang Eerdere studies hebben gesuggereerd dat overlevenden van de Holocaust vaker andere chronische comorbiditeiten ervaren dan de algemene bevolking. Het sterfterisico onder deze personen is echter niet onderzocht.
  • Doelstelling Het beoordelen van het totale sterftecijfer en de comorbiditeit van een cohort van overlevenden van de holocaust in vergelijking met een op leeftijd afgestemde controlegroep.
  • Design, Setting, and Participants Deze transversale studie omvatte alle Holocaustoverlevenden die door Maccabi Healthcare Services in Israël waren verzekerd en die tussen 1911 en 1945 in Europa zijn geboren en controlepersonen die in dezelfde jaren in Israël zijn geboren en door dezelfde dienst zijn verzekerd. De gegevens werden verzameld vanaf 1 januari 1998 tot en met 31 december 2017.
  • Resultaten en maatregelen: morbiditeits- en sterftecijfers gecorrigeerd voor geslacht, sociaaleconomische status en body mass index met behulp van logistieke regressie, Cox regressie en Kaplan-Meier analyse.
  • Resultaten De 38 597 overlevenden van de Holocaust omvatten 22 627 vrouwen (58,6%) en hadden een gemiddelde (SD) leeftijd van 81,7 (5,4) jaar, en de 34 931 personen in de controlegroep omvatten 18 615 vrouwen (53,3%) en hadden een gemiddelde (SD) leeftijd van 77,7 (5,3) jaar. De overlevenden van de Holocaust hadden hogere percentages dan controlepersonen van gerapporteerde hypertensie (32 038 [83,0%] vs 23 285 [66,7]), obesitas (12 838 [33,3%] vs 9254 [26,5]), chronische nierziekte (11 929 [30,9%] vs 6927 [19,8]), kanker (11 369 [29,5%] vs 9721 [27.8), dementie (6389 [16,6%] vs 3355 [9,6]), ischemische hartziekte, niet-myocardinfarct (5729 [14,8%] vs 4135 [11,8]), myocardinfarct (3641 [9,4%] vs 2723 [7,8]), en osteoporotische fracturen onder vrouwen (6429 [28,4%] vs 4120 [22,1]). Het totale sterftecijfer was daarentegen lager bij de overlevenden van de holocaust (25,3%) in vergelijking met de controlegroep (41,1%). Na correctie voor confounders was de gemiddelde leeftijd bij overlijden significant hoger bij de overlevende groep in vergelijking met de controlegroep.
  • Conclusies en Relevantie De bevindingen toonden hogere comorbiditeitspercentages en een lagere sterfte onder overlevenden van de holocaust, wat geassocieerd kan worden met een combinatie van verbeterde gezondheidsvaardigheden en unieke veerkrachtige eigenschappen onder overlevenden van de holocaust. Er is meer onderzoek nodig om de biologische en psychosociale basis voor deze resultaten te onderzoeken.

Inleiding 

Herhaalde studies hebben gesuggereerd dat holocaustoverlevenden meer comorbiditeiten kunnen ervaren, zoals hypertensie, hartziekten, osteoporose, metabool syndroom en kwaadaardige ziekten, in vergelijking met de algemene bevolking.1,2 Deze gevolgen kunnen verklaard worden door psychosociale trauma’s en posttraumatische verwondingen, slechte hygiënische omstandigheden, langdurige ondervoeding en suboptimale preventieve middelen.3 De algemene overleving en leeftijd bij overlijden onder holocaustoverlevenden is echter schaars onderzocht.

Het primaire doel van deze studie was het kwantificeren van het sterfterisico onder holocaustoverlevenden, vergeleken met personen uit Israël die in dezelfde jaren geboren zijn en deelnemen aan hetzelfde gezondheidszorgprogramma. Daarnaast vergeleken we de percentages comorbiditeiten tussen de overlevenden van de holocaust en de controlegroep.

Methoden 

De studie volgde op de rapporteringsrichtlijn Strengthening the Reporting of Observational Studies in Epidemiology (STROBE).4 De gegevens werden verzameld uit de geautomatiseerde databases van Maccabi Healthcare Services, een landelijk gezondheidsplan in Israël met meer dan 2 miljoen leden die 25% van de bevolking vertegenwoordigen.5 De gegevens worden automatisch verzameld en omvatten informatie over alle diagnoses, comorbiditeiten, ziekenhuisopnames, bezoeken aan spoedgevallenafdelingen, doktersbezoeken, polikliniekbezoeken, en de aankoop van medicijnen, laboratoriumtestresultaten en radiologische beeldvorming. Elk individu heeft een unieke identificatiecode in het systeem die geldig is voor alle ontmoetingen. De database bevat verschillende automatisch geformuleerde ziekteregisters, zoals diabetes, hypertensie, hart- en vaatziekten, kanker en osteoporose. Patiënten worden geïdentificeerd door middel van een geautomatiseerde database search en het register is niet afhankelijk van artsen die actief rapporteren over de patiënt aan het register. Deze registers worden routinematig bijgewerkt en gevalideerd door huisartsen en andere gezondheidswerkers. De goedkeuring van de institutionele toetsingscommissie en het afzien van geïnformeerde toestemming werd verkregen van de onderzoeksethiekraad van het Assuta ziekenhuis, Tel Avia, Israël.

We hebben de overlevenden van de Holocaust door een speciaal administratief merkteken van deze bevolking in de informatiesystemen van de Maccabi Healthcare Service opgespoord en hebben degenen geselecteerd die geboren zijn tussen 1911 (volgens de oudste overlevende) en 1945 in Europa. Tot de controlegroep behoorden ook personen die door Maccabi Healthcare Services waren verzekerd en tussen dezelfde jaren in Israël zijn geboren.

De sociaaleconomische status werd gecategoriseerd en varieerde van 1 (de laagste) tot 10 (de hoogste) op basis van de armoede-index van het ledenbestand, zoals gedefinieerd door de nationale volkstelling van Israël in 2008.6 De armoede-index is gebaseerd op het gezinsinkomen, het opleidingsniveau, de drukte, de fysieke omstandigheden en het autobezit. We hebben de plaats van het kind in het gezin en het totale aantal kinderen in het gezin gecontroleerd.

Er zijn twee soorten analyses uitgevoerd. Om de prevalentie van chronische ziekte onder de leden van beide studiegroepen te beoordelen, hebben we gekeken naar hun aanwezigheid in elk van de 11 registers van chronische ziekten (waaronder 5 soorten hartziekten [niet-myocardinfarct, myocardinfarct, cerebrovasculaire ziekte, congestief hartfalen en perifere vaatziekten], chronische nierziekte, chronische obstructieve longziekte, osteoporose, diabetes, hypertensie en kanker) die Maccabi Healthcare Services regelmatig in bijhoudt en 2 bijkomende medische aandoeningen: dementie en obesitas (body mass index [BMI] >30 [berekend als gewicht in kilogram gedeeld door de hoogte in meters kwadraat]). We onderzochten de prevalentie van deze aandoeningen in beide studiegroepen. Dit was een transversale studie waarbij gebruik werd gemaakt van gegevens verzameld van 1 januari 1998 tot en met 31 december 2017, met minstens 2 jaar lidmaatschap van Maccabi Healthcare Services. Parallel hiermee hebben we het sterfterisico tussen de overlevenden van de holocaust en de controlegroep vergeleken. De sterftecijfers waren beschikbaar van 1988 tot 31 december 2017.

Statistische analyses 

Beschrijvende statistieken worden gepresenteerd als aantal (percentage), gemiddelde (SD) of mediaan (interkwartielbereik). Vergelijking van de verhoudingen met een ?2-test en de middelen die in de loop van de tijd met een t-test zijn gebruikt.

Logistieke regressie werd uitgevoerd om het gevaar van comorbiditeiten tussen groepen te vergelijken na aanpassing voor leeftijd, geslacht, sociaaleconomische status en BMI. Cox regressie en aangepaste Kaplan-Meier curves werden geconstrueerd om de leeftijd bij overlijden in elke groep te vergelijken met de aanpassing voor geslacht, sociaaleconomische status en BMI. Alle tests waren 2-tailed met P <0,05 definiërende statistische significantie, en alle analyses werden uitgevoerd met behulp van SPSS, versie 24 (SPSS Inc), standaard statistische software.

Resultaten

Dwarsdoorsnedestudie
De Holocaustoverlevende groep bestond uit 38 597 personen, en de controlegroep bestond uit 34 931 personen, die allen aanwezig waren bij Maccabi Healthcare Services, Israël. De groep overlevenden van de Holocaust was significant ouder (gemiddelde leeftijd [SD], 81,7 [5,4] jaar vs 77,7 [5,3] jaar) en omvatte meer vrouwen (22 627 van 38 597 [58,6%] vs 18 615 van 34 931 [53,3%]) vergeleken met de controlegroep. Holocaustoverlevenden hadden ook een lager percentage hoge sociaaleconomische status (6216 [16,1%] vs 13 427 [38,4%]; P <.001). Het gemiddelde (SD) aantal comorbiditeiten was hoger in de overlevingsgroep (3,3 [1,7]) vergeleken met de controlegroep (2,7 [1,6]) (P <.001) (tabel 1).

De overlevenden van de Holocaust hadden hogere percentages dan controlepersonen van gerapporteerde hypertensie (32 038 [83,0%] vs 23 285 [66,7]), obesitas (12 838 [33,3%] vs 9254 [26,5]), chronische nierziekte (11 929 [30,9%] vs 6927 [19,8]), kanker (11 369 [29,5%] vs 9721 [27.8), dementie (6389 [16,6%] vs 3355 [9,6]), ischemische hartziekte, niet-myocardinfarct (5729 [14,8%] vs 4135 [11,8]), myocardinfarct (3641 [9,4%] vs 2723 [7,8]), en osteoporotische fracturen onder vrouwen (6429 [28,4%] vs 4120 [22,1]). Door gebruik te maken van logistieke regressiemodellen om de leeftijd, geslacht, BMI en socio-economische status te controleren, vonden we een hoger morbiditeitsrisico bij overlevenden voor hypertensie (odds ratio [OR], 1,61; 95% CI, 1.54-1.67; P <.001), osteoporose bij vrouwen (OR, 1.11; 95% CI, 1.06-1.16; P <.001), obesitas (OR, 1.36; 95% CI, 1.32-1.41; P <.001), chronische nierziekte (OR, 1.17; 95% CI, 1.13-1.22; P < .001), ischemische hartziekte, niet-myocardinfarct (OR, 1.12; 95% CI, 1.07-1.18; P <.001), myocardinfarct (OR, 1.08; 95% CI, 1.02-1.14; P = .01), cerebrovasculaire ziekte (OR, 1.06; 95% CI, 1.1.01-1.11; P = .03), perifere vaatziekten (OF, 1.24; 95% CI, 1.15-1.34; P <.001), kanker (OR, 1.09; 95% CI, 1.05-1.13; P <.001), en dementie (OR, 1.08; 95% CI, 1.03-1.14; P = .002) (Tabel 2).

Retrospectieve Cohort

De retrospectieve cohortsectie van de studie omvatte 51 644 patiënten (29 145 vrouwen [56,4%]) in de overlevingsgroep en 59 334 patiënten (30 168 vrouwen [50,8%]) in de controlegroep die geboren waren tussen 1911 en 1945 en minstens 2 jaar eerder lid waren van de Maccabi Healthcare Services. Bij vergelijking van de sterftecijfers tussen de 2 groepen stierven 13 047 patiënten (25,3%) in de Holocaustoverlevingsgroep, wat beduidend minder was dan het aantal doden in de controlegroep (24 403 [41,1%]) (P <.001). Na correctie voor confounders was de gemiddelde (SD) leeftijd bij overlijden 84,8 (6,6) jaar bij de overlevenden vergeleken met 77,7 (9,9) jaar bij de controles (P <.001). De Cox regressie toonde aan dat het verschil in leeftijd bij overlijden tussen de groepen in de overlevingsgroep hoger bleef in vergelijking met de controles (gevarenratio, 0,47; 95% CI, 0,46-0,48; P <.001) na correctie voor geslacht, sociaaleconomische status en BMI (tabel 3 en de figuur).

Discussie

In het afgelopen decennium hebben verschillende studies1,2 gesuggereerd dat Holocaustoverlevenden meer comorbiditeiten hebben in vergelijking met groepen die niet zijn blootgesteld aan genocide. Een andere studie7 suggereerde een overmaat aan psychosociale morbiditeiten, maar geen overmatige fysieke comorbiditeit of veranderingen in de algehele overleving. Het gevaar van overlijden onder overlevenden van de holocaust is echter slechts spaarzaam onderzocht of begrepen. Hoewel Sagi-Schwartz en collega’s8 hebben gesuggereerd dat blootstelling aan de Holocaust geassocieerd werd met een licht beschermend effect (d.w.z. een gunstige levensduur van ongeveer 6,5 maanden), vooral bij mannen, ontdekten Stessman en collega’s7 geen verschillende sterftecijfers.

De huidige studie, voor zover ons bekend, is de enige studie tot op heden om comorbiditeiten en sterftecijfers te vergelijken met behulp van dezelfde cohort van overlevenden. Bovendien zijn de bestaande studies niet optimaal gecontroleerd op confounders die comorbiditeiten of overlijdensrisico’s kunnen beïnvloeden.

Er bestaat een breed begrip dat een genocide ervaring die 5 jaar wordt volgehouden ernstige gevolgen zou hebben voor het psychologische en fysieke welzijn van individuen vanwege psychosociale trauma’s, posttraumatisch letsel, slechte hygiëne, langdurige ondervoeding en suboptimale preventieve middelen.3,8 In het eerste deel van onze studie bleek uit een transversale analyse dat er bij de overlevenden van de holocaust na aanpassing voor leeftijd, geslacht, BMI en sociaaleconomische status sprake was van overmatige comorbiditeit, met hogere percentages hypertensie, osteoporose bij vrouwen, diabetes, chronische nierziekten, kanker, dementie, en hart- en vaatziekten.

Echter, hogere percentages gerapporteerde en gediagnosticeerde symptomen kunnen theoretisch wijzen op een potentiële rapportage en vaststelling bias, omdat overlevenden van de holocaust meer kans hebben om medische hulp te zoeken dan gematchte controles als gevolg van een hogere gevoeligheid voor hun gezondheid en een beter inzicht in de gevolgen voor de gezondheid. Daarnaast kunnen overlevenden van de holocaust meer geneigd zijn om compensatie en andere vormen van voorrechten te zoeken. Nochtans, openbaarde onze analyse hogere percentages van comorbiditeiten die waarschijnlijk niet aan controlevooroordeel onderworpen waren, zoals bevestigd myocardinfarct, kanker, en osteoporotische breuken. Deze resultaten suggereren dat na aanpassing voor leeftijd, geslacht, geslacht, sociaal-economische klasse, en BMI, Holocaustoverlevenden eerder geneigd zijn om ernstige comorbiditeiten te ontwikkelen.

Deze resultaten waren in tegenstelling tot onze analyse van het sterfterisico, waarbij de overlevenden van de holocaust aanzienlijk meer overleving hadden in vergelijking met gematchte controles na controle op potentiële confounders (Tabel 3). Een potentiële reden voor een grotere overleving onder de overlevenden van de holocaust kan in verband worden gebracht met hun ervaringen in het vernietigingskamp. Hoewel veel mensen in vernietigingskampen stierven, kunnen degenen die overleefden een hogere veerkracht hebben gehad door gunstiger genetische, fysieke en emotionele kenmerken.

Er is ruimschoots bewijs dat ernstige morbiditeiten, waaronder hart- en vaatziekten en kanker, de levensverwachting verkorten; daarom is de tegenstrijdigheid van hogere comorbiditeitspercentages maar een lager sterfterisico onder overlevenden van de holocaust interessant.3 Deze paradox kan deels verklaard worden door bevindingen uit een recente studie van Elran-Barak et al9 die 164 overlevenden van de holocaust vergeleken met 134 vooroorlogse en 183 naoorlogse immigranten naar Israël met betrekking tot hun copingstrategieën om “het best mogelijke leven” te garanderen. Het onderzoek toonde aan dat de overlevenden van de Holocaust “het behoud van een goede gezondheid” als copingstrategie bijna twee keer zo vaak kozen als de andere groepen. Gezondheidsvaardigheden wordt gedefinieerd als “de mate waarin individuen de capaciteit hebben om basisgezondheidsinformatie en -diensten te verkrijgen, te verwerken en te begrijpen die nodig zijn om de juiste gezondheidsbeslissingen te nemen “10 Een studie11 toonde aan dat optimale gezondheidsvaardigheden geassocieerd kan worden met een gunstigere levensverwachting omdat de kans groter is dat het individu preventieve methoden gebruikt, deelneemt aan medische screening (bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten), en eerder gediagnosticeerd en behandeld wordt.

Er kunnen andere factoren onder de overlevenden van de holocaust aanwezig zijn die niet op de juiste wijze zijn gekwantificeerd, maar die in verband kunnen worden gebracht met een verbeterd overlevingsvermogen. Men kan beargumenteren dat de subgroep die de extreme omstandigheden overleefde die veel mensen niet overleefden, over het vermogen beschikte om te overleven, waardoor ze beter bestand waren tegen comorbiditeiten. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat chronische stress gepaard gaat met een verhoogd sterfterisico bij patiënten met atherosclerose.12 Het is denkbaar dat de stressrespons bij overlevenden van de holocaust anders is, zodat deze overlevenden minder gevoelig zijn voor de gevolgen van sommige comorbiditeiten. Het is aangetoond dat soldaten die gevechtsgerelateerde trauma’s hebben meegemaakt, in hun latere leven meer betekenis en voldoening vinden in hun latere leven ondergeschikt aan deze traumatische ervaringen.3

Veerkracht wordt gewoonlijk gedefinieerd als aanpassingsvermogen van individuen om met tegenslag om te gaan en te herstellen.13 Psychosociale determinanten die veerkracht bevorderen zijn onder andere optimisme, cognitieve flexibiliteit, actieve coping skills, het onderhouden van een ondersteunend sociaal netwerk, het zorgen voor persoonlijk lichamelijk welzijn en het omarmen van een persoonlijk moreel kompas.14 Het is denkbaar dat het Darwinistisch vermogen om te overleven onder de overlevenden van de Holocaust die Israël bereikten, geassocieerd werd met een gunstige veerkracht ondanks de blijvende gevolgen van ernstige comorbiditeiten.

Deze studie kan van belang zijn voor het begrijpen van de gunstige cijfers van de levensverwachting in Israël15 , omdat de genetische kenmerken van overlevenden van de holocaust geassocieerd kunnen worden met de gezondheid van hun kinderen op lange termijn. Bovendien onderstreept de studie de schaarste aan bestaande informatie over psychosociale determinanten van een lang leven, zoals gezondheidsvaardigheid en steun van de gemeenschap.

Beperkingen

Mogelijke zwakke punten van de studie moeten worden erkend. Gegevens over de sterfdatum waren beschikbaar vanaf 1988. Daarentegen waren morbiditeitsgegevens beschikbaar vanaf 1998. We analyseerden afzonderlijke cohorten omdat we van 1988 tot 1998 geen comorbiditeitsgegevens hadden en we deze niet als covariaat konden gebruiken. Voor comorbiditeit moesten we ervoor zorgen dat alle deelnemers in leven waren en dat ze de kans kregen om gediagnosticeerd te worden (zo kozen we voor een transversale analyse).

Conclusies

Onze studie vond hogere comorbiditeiten en een lagere sterfte onder overlevenden van de holocaust, wat in verband kan worden gebracht met een betere gezondheidsvaardigheid en unieke veerkrachtige eigenschappen onder overlevenden van de holocaust. Er is meer onderzoek nodig om de biologische en psychosociale basis voor deze veerkracht te onderzoeken.


Artikel Informatie

Accepted for Publication: November 8, 2018.

Published: January 4, 2019. doi:10.1001/jamanetworkopen.2018.6643

Open Access: This is an open access article distributed under the terms of the CC-BY License. © 2019 Fund N et al. JAMA Network Open.

Corresponding Author: Gideon Koren, MD, Maccabi Kahn Institute for Research and Innovation, Maccabi Healthcare Services, 4 Koifman St, Eighth Floor, Tel Aviv 6812509, Israel (gidiup_2000@yahoo.com).

Author Contributions: Ms Fund had full access to all of the data in the study and takes responsibility for the integrity of the data and the accuracy of the data analysis.

Concept and design: All authors.

Acquisition, analysis, or interpretation of data: Fund, Porath, Koren.

Drafting of the manuscript: Fund, Koren.

Critical revision of the manuscript for important intellectual content: All authors.

Statistical analysis: Fund.

Administrative, technical, or material support: Ash, Porath, Koren.

Supervision: Ash, Porath, Shalev, Koren.

Conflict of Interest Disclosures: None reported.

Additional Information: Data may be shared upon request, with approval of Maccabi Healthcare Services and Assuta Ethics Board.

References

1.

Keinan-Boker  L, Shasha-Lavsky  H, Eilat-Zanani  S, Edri-Shur  A, Shasha  SM.  Chronic health conditions in Jewish Holocaust survivors born during World War II.  Isr Med Assoc J. 2015;17(4):206-212.PubMedGoogle Scholar

2.

Bercovich  E, Keinan-Boker  L, Shasha  SM.  Long-term health effects in adults born during the Holocaust.  Isr Med Assoc J. 2014;16(4):203-207.PubMedGoogle Scholar

3.

Gallaway  MS, Fink  DS, Millikan  AM, Mitchell  MM, Bell  MR.  The association between combat exposure and negative behavioral and psychiatric conditions.  J Nerv Ment Dis. 2013;201(7):572-578. doi:10.1097/NMD.0b013e318298296aPubMedGoogle ScholarCrossref

4.

Equator Network. The Strengthening the Reporting of Observational Studies in Epidemiology (STROBE) Statement: guidelines for reporting observational studies. http://www.equator-network.org/reporting-guidelines/strobe. Accessed October 22, 2018.

5.

Shalev  V, Chodick  G, Goren  I, Silber  H, Kokia  E, Heymann  AD.  The use of an automated patient registry to manage and monitor cardiovascular conditions and related outcomes in a large health organization.  Int J Cardiol. 2011;152(3):345-349. doi:10.1016/j.ijcard.2010.08.002PubMedGoogle ScholarCrossref

6.

Israel Central Bureau of Statistics. Census of Population and Housing: Jerusalem 2008. http://www.cbs.gov.il/reader/cw_usr_view_Folder?ID=141. Accessed November 29, 2018.

7.

Stessman  J, Cohen  A, Hammerman-Rozenberg  R,  et al.  Holocaust survivors in old age: the Jerusalem Longitudinal Study.  J Am Geriatr Soc. 2008;56(3):470-477. doi:10.1111/j.1532-5415.2007.01575.xPubMedGoogle ScholarCrossref

8.

Sagi-Schwartz  A, Bakermans-Kranenburg  MJ, Linn  S, van Ijzendoorn  MH.  Against all odds: genocidal trauma is associated with longer life-expectancy of the survivors.  PLoS One. 2013;8(7):e69179. doi:10.1371/journal.pone.0069179PubMedGoogle ScholarCrossref

9.

Elran-Barak  R, Barak  A, Lomranz  J, Benyamini  Y.  Proactive aging among Holocaust survivors: striving for the best possible life.  J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci. 2018;73(8):1446-1456.PubMedGoogle Scholar

10.

Centers for Disease Control and Prevention. National Center for Health Statistics. Healthy People 2010. https://www.cdc.gov/nchs/healthy_people/hp2010.htm. Accessed on November 29, 2018.

11.

Flaherty  JH.  Cancer screening in older patients: life expectancy, prioritization, and health literacy.  Am Fam Physician. 2008;78(12):1336, 1338.PubMedGoogle Scholar

12.

Meng  LB, Qi  R, Xu  L,  et al.  The more critical murderer of atherosclerosis than lipid metabolism: chronic stress.  Lipids Health Dis. 2018;17(1):143. doi:10.1186/s12944-018-0795-4PubMedGoogle ScholarCrossref

13.

Nugent  NR, Sumner  JA, Amstadter  AB.  Resilience after trauma: from surviving to thriving.  Eur J Psychotraumatol. 2014;5(1). doi:10.3402/ejpt.v5.25339PubMedGoogle Scholar

14.

Iacoviello  BM, Charney  DS.  Psychosocial facets of resilience: implications for preventing posttrauma psychopathology, treating trauma survivors, and enhancing community resilience.  Eur J Psychotraumatol. 2014;5(1). doi:10.3402/ejpt.v5.23970PubMedGoogle Scholar

15.

The World: life expectancy (2018). http://www.geoba.se/population.php?pc=world&type=015&year=2018&st=country&asde=&page=1. Accessed October 23, 2018.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here