Zijn Sovjet codenaam was Godsend, en hij kwam naar Los Alamos uit een familie van geheim agenten.

De eerste atoombom ter wereld werd op 16 juli 1945 tot ontploffing gebracht in de woestijn van New Mexico – het resultaat van een zeer geheimzinnige poging met de codenaam Manhattan Project, waarvan het zenuwcentrum in de buurt in Los Alamos lag. Slechts 49 maanden later brachten de Sovjets een vrijwel identiek apparaat in Centraal-Azië tot ontploffing en eindigde Washington’s monopolie op kernwapens abrupt.

Hoe Moskou erin geslaagd is om zo’n snelle vooruitgang te boeken heeft wetenschappers, federale agenten en historici lang gefascineerd. Het werk van drie spionnen kwam uiteindelijk aan het licht. Nu hebben atomaire speurneuzen een vierde gevonden. Oscar Seborer werkte, net als de andere spionnen, in oorlogstijd in Los Alamos, een afgelegen plaats met hoge hekken en gewapende bewakers. De heer Seborer slaagde er desondanks in om gevoelige informatie over het ontwerp van het Amerikaanse wapen door te geven aan Sovjet agenten.

De spion vluchtte enkele jaren later naar de Sovjet-Unie; de F.B.I. vernam uiteindelijk van zijn uitwijking en de spionage, maar hield de informatie geheim.

Zijn rol “is 70 jaar verborgen gebleven”, schrijven Harvey Klehr en John Earl Haynes in het huidige nummer van Studies in Intelligence, het interne tijdschrift van het C.I.A.; hun artikel is getiteld “On the Trail of a Fourth Soviet Spy at Los Alamos”. In afzonderlijke interviews zeiden de speurneuzen dat ze nog steeds aanwijzingen verzamelden over het exacte karakter van de atoomdiefstallen van de heer Seborer.

De heer Klehr is emeritus hoogleraar politiek en geschiedenis aan de Emory University en de heer Haynes is voormalig historicus voor de Library of Congress. Beiden hebben boeken geschreven over Sovjet-spionnen en Amerikaans communisme, vaak samen.

Codenaam: Godsend

De heer Seborer werd in 1921 in New York geboren, het jongste kind van Joodse immigranten uit Polen, volgens de studie van de heren Klehr en Haynes en een door hen geciteerd C.I.A. document. Hij bezocht het City College van New York, studeerde elektrotechniek en werkte van 1944 tot 1946 in Los Alamos.

In juli 1945, zo meldt de studie, maakte hij “deel uit van een eenheid die de seismologische effecten van de eerste ontploffing van het atoomapparaat in de gaten hield”. Zijn Sovjet codenaam was Godsend, en hij kwam naar Los Alamos uit een familie van spionnen.

In 1951 vluchtte de heer Seborer met zijn oudere broer Stuart, evenals de vrouw en schoonmoeder van zijn broer, de Verenigde Staten uit en liep over naar de Sovjetunie, waar hij in 1964 de Orde van de Rode Ster ontving, een prestigieuze militaire prijs. Hij stierf in Moskou in april 2015 onder de veronderstelde achternaam Smith. De studie meldde dat onder de aanwezigen van de begrafenis een agent van de Russische interne beveiligingsdienst was.

De speurneuzen ontdekten het verhaal van Godsend, terwijl de gedecoreerde spion werd begraven.

Een mol in New Mexico

Uit een onderzoek van archiefmateriaal van de K.G.B., de belangrijkste inlichtingendienst van de Sovjet-Unie, leerden de heren Klehr en Haynes over een schimmige groep mollen in de Verenigde Staten, bekend als de “Relative’s Group”. Drie van de leden van de factie – met de codenaam Relative, Godfather en Godsend – waren broeders. Volgens het onderzoek zeiden de archiefdocumenten dat Godsend in Los Alamos was en dat hij geheime informatie verstrekte over “Enormous”, de codenaam van de K.G.B. voor het Amerikaanse project.

In 2012 heeft de heer Klehr nieuwe gedeclassificeerde F.B.I.-dossiers verkregen over informanten die met succes de Communistische Partij van de Verenigde Staten zijn binnengedrongen. Plotseling zag hij verwijzingen naar de Seborers, en grote delen van de atoompuzzel vielen op hun plaats: Oscar was Godsend, Stuart was Godfather en hun oudere broer Max was Relative.

“Het was leuk om te doen”, zei Mr Klehr over het C.I.A. artikel. Hij merkte, echter op, dat hij en M. Haynes nog op de declassificatie van overheidsdossiers in de Verenigde Staten wachten die beloven om meer licht op de precieze aard van de atoomdiefstal van M. Seborer te werpen.

De identiteit van de andere drie Los Alamos spionnen is al lang bekend. Klaus Fuchs, een natuurkundige, werd begin 1950 gearresteerd, kort na de eerste Sovjetontploffing. Zijn getuigenis leidde tot een tweede spion, David Greenglass, een machinist, die ook in hechtenis werd genomen. Pas in 1995 werd de derde spion, Theodore Hall, de jongste natuurkundige in Los Alamos, publiekelijk geïdentificeerd. Hij was toen al naar Engeland verhuisd en werd nooit veroordeeld voor spionage.

Lees verder >>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here