Churchill zei in januari 1945 tegen de Duitsers: “Wij geallieerden zijn geen monsters. Dit kan ik in ieder geval namens de Verenigde Naties tegen Duitsland zeggen….. Vrede, hoewel gebaseerd op onvoorwaardelijke overgave, zal Duitsland en Japan immense en onmiddellijke verlichting van lijden en pijn brengen”. Austin Joseph App zegt dat de geallieerden die “geen monsters” waren, letterlijk meer Europese vrouwen hebben verkracht dan ooit tevoren in de geschiedenis van de wereld zijn verkracht.

Duitse vrouwen werden tijdens en aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verkracht door leden van de Russische, Poolse, Franse en Amerikaanse strijdkrachten. Tijdens hun vlucht naar het Westen en de periode van uitwijzingen werden Duitse meisjes en vrouwen ook verkracht door Tsjechen, Serviërs en Slovenen.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben soldaten van het Rode Leger naar schatting ongeveer 2.000.000 Duitse vrouwen en meisjes verkracht. Norman Naimark schrijft in “The Russians in Germany: A History of the Soviet Zone of Occupation, 1945–1949” dat, hoewel het exacte aantal vrouwen en meisjes die in de maanden voorafgaand aan en jaren na de capitulatie door leden van het Rode Leger zijn verkracht, nooit bekend zal zijn, hun aantal waarschijnlijk in de honderdduizenden, mogelijk even hoog als de schatting van 2.000.000 slachtoffers van Barbara Johr, in “Befreier und Befreite“.

Veel van deze slachtoffers zijn herhaaldelijk verkracht. Antony Beevor schat dat tot de helft van de slachtoffers slachtoffer was van groepsverkrachtingen. Naimark stelt dat niet alleen elk slachtoffer het trauma met zich mee moest dragen gedurende de rest van haar dagen, het heeft de Oost-Duitse natie een enorm collectief trauma toegebracht.

Naimark concludeert: “De sociale psychologie van vrouwen en mannen in de sovjetbezettingszone werd gekenmerkt door de misdaad van verkrachting vanaf de eerste dagen van de bezetting, via de oprichting van de DDR in de herfst van 1949, tot aan het heden”. Duitse vrouwen die zwanger raakten na verkrachting door Sovjetsoldaten in de Tweede Wereldoorlog, werd abortus steevast ontzegd om hen verder te vernederen om een ongewenst kind te dragen.

Als gevolg daarvan, volgens het boek Berlin: The Downfall, 1945 door Antony Beevor, had ongeveer 90% van de verkrachte Berlijnse vrouwen in 1945 geslachtsziekten als gevolg van deze verkrachtingen en 3,7% van alle kinderen geboren in Duitsland van 1945 tot 1946 had Sovjet-vaders. De geschiedenis achter deze verkrachting van de Duitse vrouwen door de Sovjet troepen werd tot 1992 als een taboe beschouwd.

Berlijnse vrouwen waren in 1945 overgeleverd aan de genade van de Russen om eten te krijgen

De Westerse geallieerden gingen de Tweede Wereldoorlog in met het doel een einde te maken aan de fascistische dictatuur en het Duitse volk democratie en waardigheid te geven. Dit eervolle doel wordt tot op de dag van vandaag nog steeds in de geschiedenisboeken toegeschreven aan de Westerse geallieerden. De werkelijkheid van 1945 was heel anders. De overwinnaars bezetten het veroverde land, maar er werd geen enkel respect voor waardigheid getoond. De idealen die zij ooit in hun bezit hadden, gingen naar de prullenbak.

Ieder manier van vernedering, ontering en mensonterendheid werd toegepast en de mensen werden als monsters behandeld. Toen de overwinnaars tegen het einde van de oorlog en na 8 mei 1945 niet meer bang waren voor Duitse vergeldingsacties, hebben zij in veel gevallen bewezen wat zij werkelijk van de menselijke waardigheid dachten, namelijk niets. De wrede martelingen van gevangengenomen Duitse soldaten gingen dagelijks door en beroofden hen van hun persoonlijke bezittingen en ontzegden hen elk recht op een rechtmatig gehoor. In de jaren na de oorlog werden dagelijks hoge straffen uitgesproken. Vrouwen waren prooi, ook in het Westen.

De enorme persoonlijke vernederingen en schendingen van de waardigheid van de gevangenen tijdens het verhoor vonden vooral in 1945 plaats. Ernst von Salomon gaf in zijn vragenlijst indrukwekkende voorbeelden van deze daden. Bovendien moesten Duitse vrouwen ook nog eens verkrachting doorstaan. De overwinnaars van het Oosten en het Westen zijn beiden schuldig aan deze misdaden. Miljoenen Duitse vrouwen en meisjes werden door dit barbaarse gedrag geteisterd. De geschatte cijfers zijn ongeveer twee miljoen. Ingo von Münch berekent 1,4 miljoen verkrachtingen voor het gebied ten oosten van de Oder en Neiße lijn, ongeveer 500.000 in de voormalige DDR.

(((Ilya Ehrenburg))), deelde weken voor het Rode Leger Oost-Duitsland binnenviel flyers onder de Sovjetsoldaten uit en riep op tot verkrachting in het openbaar en het doden van minstens één Duitser per dag. Soldaten en officieren namen eraan deel om de oproep van Ilya Ehrenburg te volgen. Zeer weinig officieren verzetten zich tegen dit gebrek aan discipline en slechts weinigen bemoeiden zich er mee. Alleen al in Berlijn moesten tienduizenden vrouwen dit brute, vernederende gedrag van het Rode Leger doorstaan. De oproep “vrouw kom” werd een gevreesd woord. Onlangs nog zijn er uitgebreid geschreven monografieën openbaar gemaakt.

Toen het Rode Leger haar in 1945 tegemoet kwam, was de stad Berlijn een stad zonder mannen geworden. Van de 2.700.000.000 burgers waren er 2.000.000.000 vrouwen. Het is niet verwonderlijk dat de angst voor seksuele aanvallen als een plaag door de stad raasde. Artsen werden belegerd door patiënten die op zoek waren naar informatie over de snelste manier om zelfmoord te plegen, en er was veel vraag naar gif.

De Franse koloniale troepen waren berucht.

De Fransen lieten hun gekleurde troepen van tijd tot tijd los op Duitse vrouwen en meisjes om hun minachting en disrespect jegens hen te tonen. In Freudenstadt bijvoorbeeld lieten de Franse officieren hun Marokkaanse troepen los op het Duitse publiek om een velddag in plundering en verkrachting te houden. De Duitse vrouwen en meisjes werden beschouwd als prooi. Zo ook in het district Tübingen, waar honderden vrouwen werden verkracht door Franse troepen die het district binnenkwamen. In Stuttgart namen de Franse blanke officieren wekenlang genoegen met geweld tegen Duitse vrouwen, totdat de Amerikaanse leiding er een einde aan maakte.

De Amerikaanse troepen, vooral als ze vrouwen onderwierpen aan ondervraging, oefenden naast hun normale lichamelijke marteling ook verkrachtingen uit. Amerikaanse eenheden hadden zich al een slechte naam gemaakt toen ze op Franse bodem landden, in de richting van de inheemse vrouwen kort na de landing tot op het punt, dat de ‘Fransen de Duitsers terug wilden‘. Nog minder morele scrupules werden door de Amerikanen getoond toen ze Duitsland binnenkwamen. Johann Heilmeyer gaf een beëdigde verklaring onder verhoor, dat de Amerikaanse leden in zijn aanwezigheid een vrouw met haar handen aan een stoel vastbonden, verkrachtten, de kleren van haar lichaam afscheurden en haar martelden. Andere vrouwen werden bedreigd, dat als ze de informatie niet zouden geven aan de ondervragers die ze wilden horen, ze voor een nacht lang aan de gekleurde troepen van de VS zouden worden gegeven.

Op 24 maart 1945 kwam het Rode Leger Danzig binnen. Een 50-jarige Danzigse lerares meldde dat haar nichtje, 15 jaar oud, zeven keer werd verkracht en haar andere nichtje, 22 keer, vijftien keer werd verkracht. Een Sovjetofficier vertelde een groep vrouwen om veiligheid te zoeken in de kathedraal. Eenmaal veilig opgesloten in de kathedraal kwamen de beesten van het bolsjewisme binnen, en terwijl ze de klokken luidden en het het orgel bespeelden “vierden” ze de hele nacht een vuile orgie, waarbij ze alle vrouwen, sommige meer dan dertig keer verkrachtten. Een katholieke pastoor in Danzig verklaarde: “Ze schonden zelfs achtjarige meisjes en schoten jongens die hun moeders probeerden te beschermen dood”.

Op 4 mei 2010 schreef de Süddeutsche Zeitung (Duitse krant gepubliceerd in München ) over de massaverkrachtingen die jarenlang geheim werden gehouden. Het aantal vrouwen dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd verkracht, gaat waarschijnlijk in de honderdduizenden, zo niet in de miljoenen. Tot nu toe zijn alleen de schandalige en laakbare daden van het Rode Leger openbaar gemaakt en dat zit diep in het collectieve geweten van de naoorlogse tijd. “De Russen waren verkrachters, de Amerikanen waren bevrijders”. Vandaag de dag weten we dat dit niet waar is. 65 jaar na het einde van de oorlog wordt het steeds duidelijker, dat veel schendingen het relaas zijn van de Franse en Amerikaanse troepen!

Een militair schreef voor 12 november 1945 aan het tijdschrift TIME: “Menig gezond Amerikaans gezin zou terugdeinzen in afschuw als ze wisten hoe ‘Onze Jongens’ zich gedragen, met zo’n totale ongevoeligheid in menselijke relaties hier. Een leger sergeant schreef: “Ons eigen leger en het Britse leger ….hebben hun deel van de plunderingen en verkrachtingen gedaan….. Deze offensieve houding onder onze troepen is helemaal niet algemeen, maar het percentage is groot genoeg om ons leger een vrij zwarte naam te geven, en ook wij worden beschouwd als een leger van verkrachters”.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, toonden de Duitse troepen tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een voorbeelddiscipline ten opzichte van de gevangenen en de burgerbevolking in de bezette gebieden. Vooral de superieuren tolereerden geen enkele inbreuk van hun ondergeschikten op de plaatselijke vrouwen van de bezette gebieden. In de oproep van de Duitse bevelhebbers aan hun troepen werd heel duidelijk gemaakt, dat schendingen jegens vrouwen streng zouden worden bestraft. Als er desondanks iets zou gebeuren, wat in een miljoen man sterk leger kan gebeuren, zou het militaire gerechtelijk apparaat snel in actie komen om de discipline en moraal van de troepen in stand te houden.

Voor de Amerikanen en Britten was openlijke verkrachting niet zo gebruikelijk als onder de Sovjettroepen. De Sovjets verkrachtte eenvoudigweg elke vrouw vanaf acht jaar en als een Duitse man of vrouw een Russische soldaat doodde voor iets, inclusief verkrachting, werden 50 Duitsers gedood voor elk incident, zoals gemeld in TIME magazine, 11 juni 1945. Maar voor de meeste van onze jongens was het hebben van die “heerlijke tijd” voor een groot deel afhankelijk van de “samenwerking” van de Duitse en Oostenrijkse vrouwen. Van de hongerlijdende en daklozen kon natuurlijk seksuele “samenwerking” worden gekocht voor een paar cent of een hapje eten.

Verkrachting in Oost-Pruisen in 1945. Ooggetuigenverslag
Dr. Arnold Niedenzu, een Duitse chirurg in Oost-Pruisen

“Tijdens de Russische invasie in Oost-Pruisen was ik een senior arts in het St. Josef Ziekenhuis in Roessel. Na vervanging door een Poolse arts verliet ik Oost-Pruisen op 12.12.1945.

Ik denk dat er maar heel weinig Russen waren die niet deelnamen aan deze verschrikkelijke misdaden. Er was weinig verschil tussen officieren en gewone soldaten‘.

Roessel was niet geëvacueerd omdat de bevoegde Duitse autoriteiten volledig in gebreke waren gebleven. Weinig inwoners hadden de tijd om in veiligheid te komen voordat de Russen kwamen. De stad werd bezet na zeer geringe weerstand op 28.01.1945 ’s middags. Onmiddellijk was er sprake van grootschalige plunderingen, brandstichting, geweld en verkrachting, moord en doodslag. Reeds in de eerste dagen werden in Roessel 60 mensen gedood.

Na de eerste paar jaar werd een jonge vrouw in ons ziekenhuis opgenomen op de kraamafdeling met een zeer zware longschot. Toen een Rus haar probeerde te verkrachten, maakte ze hem duidelijk dat ze dicht bij de bevalling was. Toen kwam de Rus naar haar toe op haar buik en schoot haar neer. Het kind werd te vroeg geboren, de moeder kwam in een bijna hopeloze toestand naar het ziekenhuis, maar had het geluk om binnen een paar maanden genezen te zijn.

De verkrachtingen vonden plaats op een onvoorstelbare schaal. In mijn ervaring kan ik zeggen dat van de vrouwen en meisjes in de leeftijd van 15 tot 50 jaar slechts 10% gespaard is gebleven. De Rus maakte geen uitzonderingen: oude vrouwen (tot 80 jaar), (tot 10 jaar) kinderen, zwaar zwangere vrouwen en nieuwe moeders. Niemand werd gespaard. De Russen vielen de ongelukkige vrouwen vaak zelfs overdag binnen, maar vooral ’s nachts. Ze gingen door gebroken ramen naar binnen en stuitten op de ongelukkige vrouwen en meisjes. Meestal hielden ze ze onder schot. Vaak hielden ze de loop van het pistool direct in de mond van het ongelukkige slachtoffer. Veel vrouwen werden achteraf doodgeschoten (bijvoorbeeld een bij mij zeer bekende mevrouw K), een andere (mevrouw D). Vaak werden de vrouwen verkracht of geslagen op de ergste manier, gegraveerd of anderszins mishandeld.

Erger nog was de morele degeneratie. Terwijl aanvankelijk de vrouwen en meisjes verdoofd weenden, namen ze het later met gelijkmoedigheid. Nog later kozen sommige vrouwen en meisjes ervoor om met Russen in een relatie te gaan om beschermd te worden tegen aanvallen van anderen En zelfs later, vanwege de honger.

Aleksandr Solzhenitsyn, toen nog een jonge kapitein in het Rode Leger en een geëngageerde tegenstander van dergelijke wandaden, beschrijft de intrede van zijn regiment in Oost-Pruisen in januari 1945: “Ja, de oorlog was al drie weken aan de gang in Duitsland en wij wisten allemaal heel goed dat als de meisjes Duitsers waren, ze konden worden verkracht en vervolgens neergeschoten. Dit was bijna een gevechtsonderscheiding”. In zijn epische gedicht Pruisische nachten geeft Solzhenitsyn een meer dwingende beschrijving van de brandstichting en moord:

We’ve hit him good and hard, the foe!
Everything’s aflame. —Night quarters?
We’ll have to spend it in the snow.
Oh, well, that’s bad. But all the same,
We’ve given them a tougher time:
The whole district sees a dawn
The like of which it’s never known! . . .
To flame the work of centuries turns,
Fire is weaving, fire is lashing,

Above my head it burns and burns. . .
.
In Neidenburg conflagrations shiver
To shards old masonry’s good stone.
The town’s a chaos; in a fever
Of acquisition our pursuit takes it. . .
.
Twenty-two Hoeringstrasse.
It’s not been burned, just looted, rifled.
A moaning, by the walls half muffled:
The mother’s wounded, still alive.
The little daughter’s on the mattress,
Dead. How many have been on it?
A platoon, a company perhaps?
A girl’s been turned into a woman,
A woman turned into a corpse.
It’s all come down to simple phrases:
Do not forget! Do not forgive!
Blood for blood!K tooth for a tooth!
The mother begs, “Soldier, kill me!”
Her eyes are hazy and bloodshot.
The dark’s upon her. She can’t see.
Am I one of theirs? Or whose? . . .
A pram that’s been abandoned,
Blue,
Lace trimmings, too:
“Look, a little ‘un.
Still, he’s a German!
He’ll grow and put a helmet on.
Deal with him now, d’you think?
The order from Supreme Command
Is Blood for Blood! Give no quarter!”. . .
And then they shot the housewife first,
Spattering with blood the carpet’s pile.
The husband was bedridden, ill:
They cured him with a carbine burst.
Only the nephew, a young boy,
In a flash managed to escape
—Out of the window and away
Over the fence with a leap! With a leap!
Like a wild creature,
Like a little hare,
Across the field toward the wood
Running, ducking, dodging aside.
The whole troop, nearly, rushed from the road,
Firing anyhow, in pursuit:
“I’ll get him”. “Winged him!” “He’s down!”
“He’s away!” “—Shoot! Shoot!”
“Ah, the brute,
He’s got away. Well, when he’s grown . .”


Dit artikel verscheen oorspronkelijk februari 13, 2019, op Fenixx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here