De Noord-Afrikaanse oorsprong van de Joden in Spanje

Sepharad is de Hebreeuwse naam voor Spanje en verwijst naar de historische banden tussen Joden op het Iberisch schiereiland en die van Noord-Afrika. De Joodse historicus Salo Baron identificeerde veel van deze Joden als afstammelingen van Carthaagse bekeerlingen: “Als, zoals het geval lijkt te zijn geweest, een groot aantal voormalige Feniciërs en Carthagers zich met bekering bij de Joodse gemeenschap hadden aangesloten, dan moeten zij een deel van hun commerciële vaardigheden en contacten in hun nieuwe gemeenschappen hebben gebracht”(1) Professor Shlomo Sand, de historicus van de Universiteit van Tel Aviv die de bekeerde (d.w.z. niet-Hebreeuwse) oorsprong van moderne Joodse gemeenschappen heeft vastgesteld, heeft de oorsprong van sefardische Joden bij tot het Jodendom bekeerde Carthagers en Berberstammen getraceerd. Zoals hij in een interview met een Israëlische krant zei:

“Ik vroeg me af hoe zulke grote Joodse gemeenschappen in Spanje verschenen. En toen zag ik dat Tariq ibn Ziyad, de opperbevelhebber van de moslims die Spanje veroverde, een Berber was en dat de meeste van zijn soldaten Berbers waren. Het Joodse Berberrijk van Dahia al-Kahina was pas 15 jaar eerder verslagen. En de waarheid is dat er een aantal christelijke bronnen zijn die zeggen dat veel van de veroveraars van Spanje Joodse bekeerlingen waren. De diepgewortelde bron van de grote Joodse gemeenschap in Spanje waren de Berbersoldaten die zich tot het Jodendom bekeerden”.(2)

Sand verwees naar Dihya, de Berberkoningin die zich tot het Jodendom bekeerde en een Joods koninkrijk stichtte dat het land tussen het Aures-gebergte tot de oase van Gadames regeerde, van 695 tot 700. Nadat haar koninkrijk door de Arabieren was veroverd, werd ze onthoofd, maar haar zonen Bagay en Khanchla bekeerden zich tot de islam en leidden veel Berberse eenheden “naar het Westen [Spanje] om in naam van God allah oorlog (jihad) te voeren”(3) Sommige getuigenissen beschouwden haar eerder als christen dan als Jodin, maar het belang hier is de legende zoals die door Joodse tijdgenoten zou zijn gezien. Niettemin kunnen we concluderen dat de verspreiding van het Jodendom, die plaatsvond na de Romeinse nederlaag van Carthago in 146BC en zich daarna uitbreidde naar vele Berberstammen, betekent dat de Joden op het Iberisch schiereiland een Noord-Afrikaanse afkomst hadden en dus niet inheems waren in Hispanië. De ‘autochtone’ Joden daar hadden dus directe etnische, tribale en culturele banden met de Moren.

The Capitulation of Granada by F. Pradilla: Muhammad XII (Boabdil) surrenders to Ferdinand and Isabella. (La_Rendición_de_Granada_-_Pradilla) Wikimedia Commons.

Joden verwelkomden en hielpen de Moorse invasie

Veel Joodse geleerden en historici hebben de waardevolle hulp bevestigd die Joden van het Iberisch schiereiland in 711 aan de Moorse indringers hebben gegeven. (4) Dit werd bevestigd door the Jewish Encyclopedia: “Het blijft een feit dat de Joden, rechtstreeks of via hun geloofsgenoten in Afrika, de Mohammedanen aanmoedigden om Spanje te veroveren en begroetten hen als hun bevrijders. “(5) De veroverende Moren vertrouwden de bezetting van Córdoba toe aan lokale Joden, en Granada, Málaga, Sevilla en Toledo aan gemengde garnizoenen van lokale Joden en Moorse troepen. Dit werd bevestigd door de Duits-Joodse historicus Heinrich Graetz (1817-1891), wiens geschiedenis van de Joden veel politiek incorrecte feiten onthult over de corrosieve rol van Joden in de Europese geschiedenis:

Tariq_ibn_Ziyad wiki

“De Joden van Afrika, die op verschillende tijdstippen uit Spanje waren geëmigreerd, en hun ongelukkige co-religionisten van het schiereiland, legden een gemeenschappelijke zaak aan met de Mahommedaanse-veroveraar Tarik, die een leger uit Afrika naar Andalusië bracht dat graag wilde vechten. Na de slag bij Xeres (juli 711) en de dood van Roderic, de laatste van de Visigotische koningen, drongen de zegevierende Arabieren verder en werden overal door de Joden gesteund. In elke stad die zij veroverden, waren de moslims generaals in staat om slechts een klein garnizoen van hun eigen troepen achter te laten, zoals zij een ieder nodig hadden voor de onderwerping van het land, zij vertrouwden de bewaking van de steden daarom toe aan de Joden. Op deze manier werden de Joden, die de laatste tijd alleen maar lijfeigenen waren geweest, nu de meesters van de steden Cordoba, Granada, Malaga en vele anderen. Toen Tarik voor de hoofdstad verscheen, Toledo, vond hij het alleen beschermd door een klein garnizoen, terwijl de edelen en geestelijkheid veiligheid hadden gevonden tijdens de vlucht. in de kerk, biddend de veiligheid van hun land en religie, openden de Joden de poorten van de stad voor de overwinnende Arabieren (Palmzondag, 712), ontvingen hen met acclamatie en wreekten zich zo voor de vele ellende die hen in de loop van een eeuw was overkomen sinds de tijd van Reccared en Sisebut. De hoofdstad werd ook door Tarik toevertrouwd aan het Joodse gezag, terwijl hij voortging met het achtervolgen van de laffe Visigothen, die tijdens de vlucht veiligheid zochten, met als doel van hen de schatten terug te krijgen die zij hadden met zich meedroegen.

Joodse hulp was cruciaal in het vrijmaken van ontelbare Moorse troepen om bijna het gehele Iberisch schiereiland te veroveren. Het voorbeeld van Toledo, toen Joden de poorten van de stad openden terwijl de christelijke inwoners in hun heilige processie in de San Locadia-kerk werden gepreoccupeerd, illustreert waarom zelfs een historicus als Francisco Cantera Burgos, wiens werk verre van onsympathiek tegenover de Joden was, zei de Joden van Spanje een “vijfde colonne” vormden tijdens de invasie. (7) Moorse werken aanhalend, merkte Pascual de Gayangos op dat de Joden de Moren uitnodigden om binnen te vallen en daarna “overal gemeenschappelijke zaak met hen maakten.” (8)

De oorspronkelijke Moorse invasiemacht die de Westgoten in Guadalete versloeg, omvatte een contingent van Joodse troepen uit Noord-Afrika onder het commando van Kaula al-Yehudi, en tijdens de bezetting moedigden de Moorse heersers Joodse immigratie van elders aan als onderdeel van hun tegenwicht tegen de inheemse bevolking. (9) Waar nu de voornamelijk Joodse sociaal-ingenieurs en bankiers de massamigratie van moslims naar Europa bevorderen, waren het islamitische Moren die de massamigratie van Joden bevorderden om de oorspronkelijke bevolking te verdunnen en als tegenwicht voor de inheemse Iberische volkeren te dienen. Hun motief werd beschreven door de Argentijnse moslimacademicus Ricardo H. Elía: “Moslims erkenden dat Joden ware gelovigen waren en hun natuurlijke bondgenoten waren in de zaak van de ene God.” (10)

Conversion of Reccared to Catholicism by Antonio Muñoz Degrain (1888) Wiki

Joodse slavenhandelaren

Jewish_slave_trader 1024px-Boleslav_of_Bohemia_and_

Wat was de “ellende” die de Joden van Spanje overkomen was? Professor Graetz antwoordt door onder de “ellende” van koning Reccared er op te wijzen dat “het meest onderdrukkende de beperking was die het bezit van slaven aantastte. Van nu af aan zouden de Joden geen christelijke slaven meer mogen kopen of cadeau krijgen”(11) Joodse slavenhandelaren domineerden de handel in Slavische en Spaanse slaven naar de Moren: “Agobard beweerde dat, ondanks deze bepaling, de Joden Christenen als slaven hielden, daarbij verwijzend naar het voorbeeld van een christelijke vluchteling uit Cordoba die verklaarde dat zijn coreligionisten vaak werden verkocht , zoals hij was geweest, aan de Moren. Veel van de Spaanse Joden dankten hun rijkdom inderdaad aan de handel in Slavische slaven die uit Andalusië werden gebracht (Gratz, ‘Gesch.’ vii.). Op dezelfde manier kochten de Joden van Verdun, rond het jaar 949, slaven in hun buurt en verkochten ze in Spanje (Aronius, ‘Regesten’, nr. 127). “(12)

Gezien het feit dat de Europese geschiedenis rijk is aan voorbeelden van verraders die met joodse kooplieden en woekeraars samenwerkten tegen hun eigen bevolking, was het niet verwonderlijk dat veel Europese vorsten medeplichtig waren aan de joodse slavenhandel van andere Europeanen. De strijdende Katholieke en Arische monarchen stemden in met de slavernij van de andere “ketterse” groep door Joden – en zagen geen enkel probleem met Joden die de Europeanen die nog steeds “heiden” waren, tot slaven maakten. In 492 stond Paus Gelasius Joden toe heidense Keltische slaven uit Gallië in Italië te introduceren. Paus Gregory (590-604) merkte op dat zowel in Gallië als in Groot-Brittannië Joden de slavenhandel domineerden, waarbij de kerk zich steeds meer inspande om de Joodse handel in christelijke slaven te beteugelen en tegelijkertijd instemde met de voortzetting van de handel in niet-christelijke slaven. Volgens Abraham ibn Yakub kochten Joden uit Constantinopel regelmatig Slavische slaven in Praag voor handel in Byzantijnse landen. De Frankische koning Lodewijk de Schone (814-840) verleende handvesten aan Joodse slavenhandelaren, zolang hun slaven heidenen waren en geen christenen. Volgens Aronius werkten Beierse christelijke kooplieden met Joden samen bij de handel in andere Europeanen, terwijl de markgraaf van Meissen zelfs veel van zijn onderdanen aan Joden verkocht(13).

Mythe Jodenvervolging  door Visigothen

Een van de beweringen van de geschiedkundigen van het establishment is dat, als ze inderdaad toegeven dat Joden de Moorse invasie actief hebben geholpen en gesteund, het wraak was op de “wrede” jodenvervolging binnen het Visigotische Spanje. Hoewel Joden vaak het onderwerp waren van Visigotische wetboeken, waren ze soms gunstig voor Joden en zelfs de wetten tegen hen werden zelden gehandhaafd door vorsten die steeds meer afhankelijk waren van Joods kapitaal. Dit was een veelvoorkomend thema in de Europese geschiedenis, waar Joden werden beschouwd als ‘beschermd’ door de heerser, die hen vaak ‘beschermde’, zelfs tegen zijn eigen volk. Europese heersers hadden dus vaak hun eigen persoonlijke verlangen naar Joods kapitaal en hebben vele roofzuchtige en uitbuitende acties tegen hun eigen volk door de vingers gezien, zoals woeker of – zoals we zojuist hebben gezien – de Joodse rol in de slavernij.

Het rijk van de Visigoten omstreeks het jaar 500, Wiki

Net als bij het Romeinse Palestina oefenden de Joodse rabbijnse autoriteiten een grote autonomie uit en vormden zij in wezen een staat binnen de staat. Sommige Joden bekeerden zich tot het katholieke geloof van de dominante bevolking en het gezag van de rabbijnen over hen was zo groot dat de Lex Romana Visigothorum van 506 Joden specifiek verbood Joden te vervolgen die bekeerd waren tot het christendom.(14) Vaak werden Visigotische wetten met betrekking tot Joden als te “flexibel” beoordeeld te oordelen naar de herhaalde vermaningen in de Visigotische Code met betrekking tot de noodzaak om hun eigen wetten te handhaven, de creatie van nieuwe wetten om de vorige wetten aan te scherpen, de straffen die werden vermeld tegen christenen die de wetten schonden door Joden te bevoordelen, en het bestaan van een Joodse gemeenschap die nog steeds sterk genoeg was om een factor te zijn geweest bij de Moorse invasie.

“Gouden Eeuw van het Spaanse Jodendom”

Terwijl inheemse Iberiërs hun land verloren aan een buitenlands bezettingsleger, luidde de Moorse invasie in wat Joodse geleerden als de Gouden Eeuw van het Spaanse Jodendom hebben verheerlijkt. “Dat was de gouden eeuw van de Israëlieten, die altijd gelijk waren aan de moslims”(16) “Toen moslims in 711 AC vanuit Noord-Afrika de Straat van Gibraltar overstaken en het Iberisch schiereiland binnenvielen, verwelkomden Joden hen als bevrijders van de christelijke vervolging. De beroemde Gouden Eeuw van het Spaanse Jodendom (ca. 900-1200) werd geboren in deze tijd van islamitische heerschappij en produceerde onder meer: staatsman en diplomaat Hasdai ibn Shaprut, vizier en legercommandant Shmuel ha-Nagid, dichter-filosoof, Salomo Ibn Gabriol en Judah Halevi, en op de top van hen allen Mozes Ben Maimon, ook bekend onder de Spanjaarden als Maimonides.”(17) De lokale Joodse gemeenschap werd aangevuld door een toevloed van Joodse migranten uit de rest van Europa, en uit Arabische gebieden zo ver weg als Babylonië. (18) Graetz vergeleek deze zelfs met de oude Joodse “Gouden Eeuw” in Babylonië:

Maimonides-2 Maimonides-2 By Blaisio Ugolino – Rambam Institute, Public Domain

“Joods Spanje werd ‘de plaats van beschaving en van spirituele activiteit – een tuin van geurige, vreugdevolle en vrolijke poëzie, evenals de zetel van serieus onderzoek en helder denken’. Net als de Arabische christenen (de christenen die onder de Mahommedanen leefden) maakten de Joden kennis met de taal en literatuur van hun veroveraars, en kregen vaak voorrang op hen. Maar terwijl de Arabische christenen hun eigen individualiteit opgaven, hun eigen taal – het gotisch Latijn – vergaten en zelfs de geloofsbelijdenissen niet konden lezen, en zich schaamden voor het christendom, werden de Joden in Spanje zo weinig getroffen door dit contact met de Arabieren, dat het alleen maar diende om hun liefde en enthousiasme voor hun moedertaal, hun heilige wet en hun religie te vergroten. Door de gunstige omstandigheden was Joods Spanje in staat om eerst Babylonië te evenaren, vervolgens te vervangen en ten slotte zijn superioriteit bijna vijfhonderd jaar te behouden”(19).

“Het was in deze gunstige omstandigheden dat de Spaanse Joden onder de heerschappij van de Mahommedanen kwamen te staan, als wier bondgenoten zij zichzelf zagen als de gelijken van hun co-religionisten in Babylonië en Perzië. Ze werden vriendelijk behandeld, kregen godsdienstvrijheid, waarvan ze zo lang waren beroofd, mochten jurisdictie uitoefenen over hun co-religionisten, en waren, net als de veroverde christenen, alleen nog maar verplicht om stembelasting te betalen (Dsimma)”(20).

De Moorse omgeving koesterde in feite een opleving van het Joods religieus leren en, op protozionistische wijze, een opleving van de bijna uitgestorven Hebreeuwse taal. Rabbi Moses ben Jacob Ibn Ezra (1055-1138) uit Granada schreef in het Arabisch: “En toen de Arabieren het schiereiland van al-Andalus… veroverden op de Goten, die over de Romeinen hadden gezegevierd… Heroverde onze diaspora na een lange tijd haar eigen persoonlijkheid, leerde ze haar taal moeizaam en werd ze uitmuntend in haar gebruik, doordrong ze de subtiliteit van haar bedoelingen, trainde ze in de ware infectie van haar woorden, proefte ze de zoetheid van haar verzen, totdat God de geheimen van de Hebreeuwse taal en de grammatica openbaarde… Dit alles werd snel door onze geest geleerd, begrijpend wat ze eerder hadden genegeerd. “(21)

Jew and Muslim playing chess in 13th-century Andalusia al Andalus, author Sean Jobst

Een Joodse staat-in-een- (Moorse) staat

De Duits-Joodse historicus Josef Kastein (1890-1946), bekend om zijn zionistische interpretatie van het Oude Testament, schrijft: “Het Jodendom, verspreid zoals het was over de hele aardbol, was altijd geneigd om een ??fictieve staat op te richten in de plaats van degene die verloren was gegaan, en die er altijd op gericht was om naar een gemeenschappelijk centrum voor leiding te kijken .. Dit centrum werd nu geacht zich in Spanje te bevinden, waarheen de nationale hegemonie uit het Oosten werd overgebracht. Babylonië had de plaats van Palestina ingenomen, dus nu verving Spanje op passende wijze Babylonië, dat als een centrum van het Jodendom niet langer functioneerde. Alles wat daar gedaan kon worden was al volbracht, het had de ketens gesmeed waarmee het individu kon zichzelf binden, om te voorkomen dat het verzwolgen werd door zijn omgeving: de Talmud. “(22)

Douglas Reed merkte hierover op: “De Talmoedische regering van de natie-in-naties werd voortgezet vanuit Spaans grondgebied.Het Gaonaat gaf zijn richtlijnen, de Talmudische academie werd gevestigd in Cordoba en soms heerste er in ieder geval een schimmige Exilarch over het Jodendom. Dit gebeurde onder bescherming van de islam; de moslims toonden zich, net als Babylon en Perzië eerder, opmerkelijk welwillend ten opzichte van deze macht in hun midden. Voor de Spanjaarden kreeg de indringer steeds meer een Joods gezicht en steeds minder een moslim gezicht; de moslims hadden het veroverd, maar de macht van de veroveraar ging in Joodse handen over. Het verhaal dat de wereld eerder in Babylon had gezien, herhaalde zichzelf in Spanje en in latere eeuwen moest het worden nagevolgd in elk groot land van het Westen. ‘ (23)

IsraelBanknote-Maimonides, author Sean Jobst

Joden profiteerden van de Moorse bezetting

Zelfs het betalen van de jizya, de belasting die niet-moslims onder islamitische heerschappij moeten betalen, veranderde niets aan deze “gunstige omstandigheden” omdat de Joden enorm profiteerden en als een bevoorrechte economische klasse opkwamen met de Moorse bezetting: “Toen de Moren Spanje binnenvielen, bevonden de Joden zich tussen hen en de inheemse Spanjaarden, zo groot groeide de economische kracht van deze Joden dat hun rijkdom vergeleken werd met die van de kalief zelf”(24) Joden kwamen de beroepen geneeskunde, handel, financiën en landbouw domineren.(25) Als vizieren, raadgevers en bankiers van de Moorse koningen werden Joden beschouwd als intermediair tussen de moslimheersers en de onderworpen christenen, waarbij eigentijdse islamitische bronnen toegaven dat dit een “verdeel-en-heerls” strategie was tegen de Spaanse christenen.(26)

Joden maakten een gemeenschappelijke zaak met de moslimheersers tegen Spaanse rebellen zoals Umar ibn Hafsun en Saint Eulogius, en tegen de veroveringstroepen van koning Alfonso III van Asturië (regeren 866-910). Ze zaten ook met moslims in de Christelijke Raad van Córdoba in 863 om ervoor te zorgen dat de Raad de opstand tegen de bezettingsmachten niet aanmoedigde. 27) Hun macht was van dien aard dat de moslimhistoricus Muhammad ibn Muhammad al-Idrisi schreef over hun segregationistische beleid binnen hun eigen buurten: “Joden zouden moslims de Joodse binnenstad niet laten binnenkomen. Ze zijn rijker dan alle andere landen die door moslims worden gedomineerd, en ze blijven op hun hoede voor de ondernemingen van hun rivalen”(28)

Machtige Joden in de Moorse Rechtbanken

De eerste onafhankelijke kalief van Córdoba, Abd ar-Rahman III (regering 912-961), had een Joods raadslid genaamd Hasdai ibn Shaprut (882-942), die van huisarts opklom tot toezichthouder voor douane en buitenlandse handel. Hij was de beroemde correspondent met het Joodse koninkrijk van de Khazaren in Rusland. (29) Onder het patronaat van Hasdai werd Cordoba het ‘Mekka voor Joodse geleerden die verzekerd konden zijn van een gastvrij onthaal door Joodse hoven en geldschieters” (30) Zoals later zou blijken uit de invloed van Joodse geldschieter Joseph Nasi op het Osmaanse hof van Sultan Selim II, gebruikte Hasdai zijn invloed om te zorgen voor een pro-Joods buitenlands beleid voor Moorse Córdoba. In een brief aan de Griekse Romeinse Prinses Helena verzocht de sultan van Córdoba om bescherming van de Joden onder Grieks Romeins bewind en koppelde hij de behandeling van de Christenen in het Moorse Spanje aan die van de Joden van Constantinopel, zodat de eerste afhankelijk was van de tweede.(31)

Een andere machtige Jood aan het Moorse hof was Samuel Ha-Nagid ibn Nagrela (993-1056), die dertig jaar lang koning Habbus en zoon Badis van Granada diende. Naast het schrijven van een inleiding tot de Talmoed die vandaag de dag alom wordt gerespecteerd, was hij beleidsdirecteur en militair leider. Hij was één van de slechts twee Joden die het bevel voerde over moslimlegers – de andere was zijn zoon, Jozef. Zijn zoon Jozef was ook vizierr en werd vermoord tijdens het bloedbad van 1066 in Granada tegen Joden. Er waren andere Joodse viziers in Sevilla, Lucena en Saragossa.(32) Zonder de invloed van de familie Nagrela op de Moren te ontkennen, hebben de Spaanse filoloog en Arabist Felipe Maíllo Salgado het verhaal van Ibn Nagrela betwist, die hij moslimlegers in de strijd leidde (33).

Islamitische geleerden geven Spaanse wrok toe tegenover de Joodse macht onder de Moren

De machtige rol van Joden in de politieke aangelegenheden van de bezettende mogendheden creëerde duidelijk veel wrok onder de inheemse bevolking en droeg in belangrijke mate bij aan de uiteindelijke uitzetting: “De belangrijkste redenen voor de verdrijving van de Sefardische Joden uit Spanje waren een combinatie van wraak en jaloezie van de kant van de christenen – wraak, omdat in hun ogen hun voorouders waren verraden door die Joden die de moslims hadden geholpen bij het veroveren van het grootste deel van Spanje in de achtste eeuw; en jaloezie, omdat de Joden in Spanje, zoals al eerder is gezegd, tijdens de periode van het moslimregime een grote rol hadden gekregen en zelfs een onmisbaar onderdeel van de Spaanse samenleving waren geworden, niet alleen vanwege hun commerciële en financiële transacties en niet alleen vanwege hun bijdragen aan en kennis van de verschillende kunsten en wetenschappen, maar ook vanwege hun essentiële rol in het bestuur en het bestuur van die samenleving.”(34)

In een artikel dat deze nexus van Joden en Moren in Spanje prees en documenteerde, schreef één islamitische schrijver: “De professoren Allan Harris Cutler en Helen Elmquist Cutler, erkende Amerikaanse academici, hebben een thesis ontwikkeld om deze context te onderbouwen. Hun werk, getiteld The Jew As Ally of the Muslim: Medieval Roots of anti-Semitism, published by the University of Notre Dame Press (Notre Dame, Indiana, 1986) lieten aan de hand van verschillende bronnen en historische feiten zien dat de middeleeuwse Europeanen de jood zagen als een bondgenoot van de moslim, omdat zij het gevoel hadden dat dit de belangrijkste factor was die tot antisemitisme leidde. De logica van de Cutlers zegt dat een van de belangrijkste redenen die de haat tegen Joden door de Europeanen bevorderde, was dat die, bij meerdere gelegenheden, hielpen en protégés waren van moslims in het Arabische Spanje, tijdens de kruistochten en in de periode van het Ottomaanse Rijk. “(35)

De neergang van de Joden in Al-Andalus

De toename van de laksheid van de heersende elites van Moors Spanje ten opzichte van het islamitisch recht, die zelf grotendeels voortkomt uit de interactie met de inheemse Spanjaarden, leidde tot een opeenvolgende golf van twee nieuwe islamitische dynastieën in Noord-Afrika die vanaf 1090 over het Iberisch schiereiland trokken, onder de vlag van de strikte naleving en uitvoering van shari’a en de hernieuwde jihad tegen de Spanjaard “kuffar” en hun “schadelijke” invloed op Andalusische moslims. Zelfs onder de eerste van deze dynastieën, de Almoraviden, bleef de Joodse dichter Moses ibn Ezra vrij schrijven, en verscheidene Joden dienden als diplomaten en artsen voor het hof van de Almoraviden(36) Joden die de machtige positie van vizier bezaten tijdens deze periode waren Solomon ibn al-Mu’allam, Abraham ibn Meir ibn Kamnial Abu Isaac ibn Muhajar en Solomon ibn Farusal.

De situatie veranderde drastisch na de verdrijving van de Almoraviden in 1148 en de vervanging ervan door de nog puriteinsere Almohaden. Veel Joden vluchtten naar meer tolerante moslimlanden en emigreerden zelfs naar verschillende christelijke vorstendommen van de Reconquista.(37) Er was veel veranderd sinds Moors Andalus het nieuwe ‘Joodse Babylonië’ werd en er een grote bloei was van Joodse economische, sociale, politieke en religieuze macht; toen veel nieuwe versies van de Talmoed en Cabbalistische teksten op grote schaal werden gepubliceerd en bestudeerd. De bekende joodse filosoof, Mozes Maimonides (1135-1204), schreef over de Almohaden in zijn brief aan Yemen: “Beste broeders, vanwege onze vele zonden heeft Hasjem ons onder deze natie, de Arabieren, geworpen, die ons slecht behandelen. Ze nemen wetten aan om ons verdriet te doen en ons te verachten… Nooit is er zo’n volk geweest dat ons zo haatte, vernederde en verafschuwde als deze”(38).

Het bloedbad van Granada in 1066: een Katalysator van Veranderend Joods Fortuin

Het veranderende fortuin van de Joden onder de Almohaden was het sluitstuk van een proces dat begon met de massamoord op de gehele Joodse bevolking van Granada door een moslimmeerderheid in 1066. Op karakteristieke zionistische wijze is dit afgedaan als een spontane opstand onder impuls van een “antisemitisch” gedicht van de demagoog Abu Ishaq(39) De editie van 1906 van The Jewish Encyclopedia zei niettemin in context dat de Joodse vizier Joseph ibn Nagrela koning Badis al-Muzaffar van Granada “controleerde” en hem “omsingelde met spionnen”(40).

Op de avond van 30 december 1066 verzamelde zich een moslimmenigte buiten het koninklijk paleis waar Joseph ibn Nagrela zijn toevlucht zocht, bestormde het en kruisigde hem daarna.  Dit werd gevolgd door een algemene massamoord op Joden in heel Granada: “Meer dan 1.500 Joodse gezinnen, een totaal van 4.000 personen in één dag af.”(41) Hoewel dit cijfer door andere Joodse geleerden werd betwist, is het nog steeds hoger dan in de veel meer gepubliceerde pogroms tegen Joden in het Duitse Rijnland niet veel later(42) Dit is niet verrassend, gezien de constante beschaming van Duitsers over de “Holocaust” of die van Spanjaarden over de verdrijving van de Joden in 1492 en de volgende Inquisitie. Er lijkt meer gebruik te worden gemaakt van bloedbaden zoals die door Europeanen worden aangericht, zodat ze zich voortdurend te verontschuldigen tegenover Joden om zo het zionisme te verheerlijken. 

Moorish army (right) of Almanzor during the Reconquista Battle of San Esteban de Gormaz, from Cantigas de Alfonso X el Sabio, wikimedia

Conclusie

Niettemin was de ervaring onder de Almohaden tijdelijk en bloeide het Joodse fortuin onder latere Moorse koninkrijken weer op. Dit culmineerde in de aanwezigheid van een Joodse divisie onder Joodse vlag in het leger van Granada Sultan Muhammad IX tegen het Castiliaanse leger: “In 1431, in de strijd van de Higueruela, stonden verschillende bataljons van Granada Joodse strijders die samen met hun moslimbroeders vochten tegen de Castilianen”(43) Deze nostalgie manifesteerde zich later in de bouw van synagogen in Moorse stijl in heel Europa en Noord-Amerika. De Joodse Gouden Eeuw onder de Moren was een inspiratiebron voor moderne Joodse intellectuelen, zoals Heinrich Heine (1797-1856):

“Later, aan het begin van de 19e eeuw, riepen Europese Joodse intellectuelen, bewonderaars van de moslims, hen [de moslims] op om hun identiteit opnieuw te bevestigen en hun rechten te verdedigen tegen de vervolgingen waarvan ze in individuele landen het slachtoffer waren. We hebben het geval van Heinrich Heine, die beweerde moslim te zijn en een poëtische tragedie schreef, Almanzor (1821), die de val van het islamitische Spanje betreurde. Een geleerde van de geschiedenis van de islam, professor Reuven Amitai van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, verklaarde op een van de conferenties die in oktober 2008 in Buenos Aires werden gehouden, opvallend: “Jodendom en islam hebben zoveel gemeen en de geschiedenis van joden en moslims is zo met elkaar vervlochten, dat hij zegt dat hij een moslim is. Heine verklaart dat hij ondanks zijn uiterlijke bekering nooit ophoudt jood te zijn”(44).

De Israëlische geleerde Gideon Libson beschreef een tweerichtingsproces van invloed tussen Joodse Halacha en islamitische Shari’a-codes: Een feedbackmodel waarbij het Talmoedische systeem voor het eerst invloed had op de islam, die in een later stadium zijn stempel achterliet op de Talmoedische wet. Hij maakte vergelijkingen tussen de gedeelde etymologie tussen “Halacha” en “Shari’a”; hoe beide voortbouwen op een boek met een orale traditie, Talmud en Hadith; en hoe deze twee wetsstructuren allesomvattend zijn. Het jodendom ontwikkelde zich van contact in islamitische landen zoals het Moorse Andalusië: “In feite zijn de twee religies zo dicht bij elkaar wat betreft hun structuur dat de tiende-eeuwse rabbijnse leider Saadia Gaon onbewust verwijst naar de Joodse wet als sharia, naar de gebedsleider in een synagoge als een imam en de richting waarin Joden te maken kregen toen ze als qibla baden. “(45)

Bron:

https://sjobst.blogspot.com/2016/12/europeans-jews-muslims-and-legacy-of.html


NOTES:

(1) Salo Baron, Economic History of the Jews, ed. Nachum Gross, New York: Schocken Books, 1975, p. 21.

(2) Ofri Ilani, “Shattering A ‘National Mythology,’” Haaretz, March 21, 2008, <http://www.haaretz.com/hasen/spages/966952.html>. The article seems to have been removed, but has been mirrored elsewhere: <http://www.israelshamir.net/shamirReaders/english/Haaretz–Shattering-a-National-Identity.php>.

(3) Histoire de l’Afrique de Mohammed-ben-Abi-el-Raini-el-Kairouani, trans. E. Pellisier, Paris: Imprimerie Royale, 1845, p. 55.

(4) Norman Roth, Jews, Visigoths and Muslims in Medieval Spain: Cooperation and Conflict, Leiden, Netherlands: Brill, 1994, pp. 79-90.

(5) “Spain,” The Jewish Encyclopedia, Vol. XI, New York/London: Funk and Wagnalls Company, 1905, p. 485.

(6) Professor Heinrich Graetz, History of the Jews, London: David Nutt, 1892, Vol. III, p. 109.

(7) Cited in Cecil Roth, The Dark Ages: Jews in Christian Europe, 711-1096, Tel Aviv: Jewish History Publications, 1966, pp. 357, 450fn1.

(8) Al-Maqqari, The History of the Mohammedan Dynasties in Spain, trans. Pascual de Gayangos, London: 1840; reprinted, London: Johnson Reprint Company, 1964, Vol. 1, p. 531fn18.

(9) José Amador de los Ríos, Historia social, política y religiosa de los judíos de España y Portugal, Madrid: Fontanet, 1875, Vol. 1, pp. 116-119.

(10) Ricardo H. Elía, “Musulmanes y judíos, por la paz y la justicia,” La Nacion (Buenos Aires), 29 January 2009, <www.lanacion.com.ar/1094378-musulmanes-y-judios-por-la-paz-y-la-justicia>.

(11) Graetz, op. cit., Vol. III, p. 46.

(12) Isidore Singer and Joseph Jacobs, “Slave-Trade,” The Jewish Encyclopedia, 1906 edition, <http://www.jewishencyclopedia.com/articles/13798-slave-trade>.

(13) ibid.

(14) Lex romana visigothorum, ed. Gustavus Haenel, Leipzig: Teubner, 1848, p. 250.

(15) Darío Fernández-Morera, The Myth of the Andalusian Paradise: Muslims, Christians, and Jews under Islamic Rule in Medieval Spain, Wilmington, DE: ISI Books/Intercollegiate Studies Institute, 2016, p. 314fn 15.

(16) Felipe Torroba Bernaldo de Quirós, Historia de los Sefarditas, Buenos Aires: Eudeba, 1968, p. 189.

(17) Zion Zohar, Sephardic and Mizrahi Jewry: From the Golden Age of Spain to Modern Times, New York: New York University Press, 2005, pp. 8-9.

(18) Yom Tov Assis, The Jews of Spain: From Settlement to Expulsion, Jerusalem: The Hebrew University of Jerusalem, 1988, p. 12; and Nahum M. Sarna, “Hebrew and Bible Studies in Medieval Spain,” in Sephardi Heritage, Vol. 1, ed. R.D. Barnett, New York: Ktav Publishing House, 1971, p. 324.

(19) Graetz, op. cit., Vol. III, p. 220.

(20) ibid., p. 112.

(21) Moses Ibn Ezra: Kitab al-muhadara wal-mudakara, ed. and trans. Montserrat Abumalham, Madrid: Consejo Superior de Investigaciones Cientificas, 1985, Vol. 2, pp. 61-62.

(22) Josef Kastein, History and Destiny of the Jews, trans. Huntley Paterson, Garden City, NY: Garden City Publishing Co., 1936.

(23) Douglas Reed, The Controversy of Zion, Bullsbrook, Australia: Veritas Publishing Company, 1985, p. 83.

(24) Isaiah Ben-Dasan, The Japanese and the Jews, trans. Richard L. Gage, New York: Weatherhill, 1981, p. 156.

(25) Chaim Raphael, The Sephardi Story: A Celebration of Jewish History, London: Valentine Mitchell & Co., 1991, p. 71.

(26) Kenneth Baxter Wolf, E. Pupo-Walker, and A.A.R.D. Pagden, eds., Christian Martirs in Muslim Spain, London: Cambridge University Press, 1987, p. 20fn2.

(27) Eliyahu Ashtor, The Jews of Moslem Spain, trans. Jenny Maklowitz Klein, Philadelphia: Jewish Publication Society, 1973, Vol. 1, pp. 68-69, 92-93, 98-99.

(28) Description de l’Afrique et de l’Espagne par Edrisi, ed. and trans. Reinhart Dozy and M.J. de Goeje, Leiden: Brill, 1968, pp. 252-253.

(29) Assis, op. cit., pp. 13, 47.

(30) Sarna, op. cit., p. 327.

(31) Assis, op. cit., p. 13; and Jacob Mann, Texts and Studies in Jewish History and Literature I, Cincinnati: Hebrew Union College Press, 1931, pp. 21-22.

(32) Assis, op. cit., p. 14.

(33) Felipe Maíllo Salgado, “Los judios en las fuentes andalucies y magrebies,” in Del pasado judio en los reinos medievales hispánicos, ed. Yolanda Moreno Koch and Ricardo Izquierdo Benito, Cuenca: Universidad de Castilla-La Mancha, 2005, pp. 169-204.

(34) Ahmad Thomson, The Next World Order, Beirut: Al-Aqsa Press, 1994, p. 106.

(35) Elía, op. cit.

(36) Assis, op. cit., p. 14; and Benjamin R. Gampel, “Jews, Christians, and Muslims in Medieval Iberia: Convivencia through the Eyes of Sephardic Jews,” in Convivencia: Jews, Muslims, and Christians in Medieval Spain, eds. Vivian B. Mann, Thomas F. Glick, and Jerrilynn D. Dodds, New York: George Braziller, 1992, p. 20.

(37) Assis, op. cit., p. 17.

(38) Avraham Yaakov Finkel, Rambam: Selected Letters of Maimonides, Scranton, PA: Yeshivat Beit Moshe, 1994, p. 58.

(39) Bernard Lewis, The Jews of Islam, Princeton, NJ: Princeton University Press, 1987, pp. 44-45.

(40) Cited in Lawrence Bush, “December 30: The Granada Massacre,” Jewish Currents, December 29, 2012, <http://jewishcurrents.org/december-30-the-grenada-massacre/>.

(41) Richard Gottheil and Meyer Kayserling, “Granada,” The Jewish Encyclopedia, 1906 edition,
<http://jewishencyclopedia.com/articles/6855-granada>.

(42) Darío Fernández-Morera, “The Myth of the Andalusian Paradise,” The Intercollegiate Review, Fall 2006, pp. 23–31.

(43) Elía, op. cit.

(44) ibid.

(45) Harry Friedman, The Talmud – A Biography: Banned, Censored and Burned. The book they couldn’t suppress, London: Bloomsbury Publishing, 2014.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here